Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Αντιμετωπίζοντας το «Hangover»

Αυτές τις μέρες , το φαγοπότι έχει την τιμητική του! Η αλήθεια είναι πως τέτοιες  γιορτινές μέρες, η διάθεση για διασκέδαση και “κρεπάλη”  όλο και αυξάνεται.

 

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ- Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

Τι γίνεται όμως με το ενοχλητικό Hangover; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

 

Ας δούμε αρχικά τι είναι:

Το σύνδρομο της επόμενης ημέρας , μετά από την κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ που έρχεται να μας θυμίσει πόσο ξεφύγαμε το προηγούμενο βράδυ..

Συνοδεύεται συνήθως your με προβλήματα στο στομάχι, αφόρητο πονοκέφαλο, ευαισθησία στο φως, δίψα, δυσφορία, αδυναμία και εμετό.

Οφείλεται στο μεταβολισμό του αλκοόλ στο σώμα και εξαρτάται από την ηλικία και την ικανότητα των ενζύμων του οργανισμού να αντεπεξέλθουν.

 

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε και πώς να το αντιμετωπίσουμε;

Καλό είναι να αποφεύγετε να καταναλώνετε πάνω από 1 ποτήρι αλκοόλ/ώρα και αυτό γιατί η αλκοόλη χρειάζεται τόση ώρα περίπου για να μεταβολιστεί από το συκώτι. Επίσης θυμηθείτε να καταναλώνετε 1-2 ποτήρια νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ  ώστε να αραιώνεται στο αίμα και να αποφύγετε την αφυδάτωση που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό.  Φυσικά φροντίστε όσο μπορείτε να μην ανακατεύετε τα ποτά, να μην προτιμάτε τα κατά τα’άλλα ελκυστικά coctails.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ‘British Medical Journal’, τα ποτά που οδηγούν ευκολότερα στη μέθη είναι κατά σειρά το μπράντι, το κόκκινο κρασί, το ρούμι, το ουίσκι, το άσπρο κρασί, το τζιν και η βότκα.

Γενικότερα, όμως, τα άχρωμα ποτά, όπως βότκα, τζιν, μεταβολίζονται πιο ομαλά, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Βασικό είναι επίσης, να έχετε φάει κάτι προτού καταναλώσετε αλκοόλ, (ποτέ μην πίνετε με άδειο στομάχι..) έτσι ώστε να μειώσετε σημαντικά τον ρυθμό απορρόφησής του.

Αν παρ’όλα αυτά παρασυρθείτε και ξυπνήσετε την επόμενη μέρα με hangover,

θα πρέπει να δώσετε στο σώμα σας την δυνατότητα να ενισχύσει τα φυσικά φίλτρα αποτοξίνωσής του:

  1. Όσον αφορά στην κατανάλωση καφέ, τελικά δεν φαίνεται να βοηθά σημαντικά, καθώς ερεθίζει τον βλεννογόνο του στομάχου, επιδεινώνοντας τη κατάσταση και έχει διουρητικές ιδιότητες .Αν παρ’όλα αυτά επιμένετε για καφέ, ένα φλιτζάνι είναι αρκετό! Εναλλακτικά θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα αφέψημα με μέλι.
  2. Καταναλώστε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι να αισθανθείτε ότι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης αποχωρούν. (θα μπορούσατε ακόμα να καταναλώσετε κάποιο ισοτονικό αθλητικό ποτό που περιέχει ηλεκτρολύτες). Καταναλώστε πάνω από 2 λίτρα νερό ισοκατανεμημένο σε μικρές ποσότητες μέσα στην ημέρα.
  3. Τα φρούτα και οι χυμοί τους (όπως και των λαχανικών), θα βοηθήσουν ιδιαίτερα, καθώς θα συμβάλλουν στην ενυδάτωση και θα σας παρέχουν δόσεις ενέργειας και πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Καταναλώστε  χυμούς φρούτων που  διορθώνουν άμεσα  την αφυδάτωση και την υπογλυκαιμία. Ιδιαίτερα ευεργετικός είναι ο χυμός ντομάτας ή πορτοκαλιού, που είναι πλούσιοι σε βιταμίνες C και Β.
  4. Αν νιώθετε ότι το στομάχι σας προκαλεί ενόχληση, αποφύγετε τρόφιμα που γνωρίζετε ότι σας δυσκολεύουν στην πέψη όπως τα πολύ λιπαρά, τα τηγανητά, και τα πολλά καρυκεύματα.  Καταναλώστε μικρά και συχνά ελαφριά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σας.
  5. Για να ξεπεραστεί η ναυτία, ένα μήλο ή μια μπανάνα βοηθούν σημαντικά. Οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, δίνουν ενέργεια, όπως για παράδειγμα,  μια φέτα ψωμί  ή φρυγανιές με μέλι
  6.  Ένας πολύωρος ύπνος είναι απαραίτητος, ένα πρωινό καυτό μπάνιο θα αποβάλει τις τοξίνες και μια χαλαρή βόλτα στον καθαρό αέρα θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, αφού το οξυγόνο θα τονώσει την εγκεφαλική σας λειτουργία.
  7. Καλό είναι φυσικά να περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες πριν καταναλώσετε ξανά αλκοόλ, ώστε οι ιστοί του σώματος να προλάβουν να αποκατασταθούν.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!