Quantcast
ΑΛΙ-ΘΙΝΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Η αντίσταση άλλαξε ρούχα.

Διαχρονικά οι εποχές κουβαλάνε μαζί τους συν και πλην. Άλλες φορές ισορροπούν γράφοντας ιστορία και άλλες μαυρίζουν τις σελίδες της ανθρώπινης διαδρομής με στιγμές

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

που ούτε ο άνθρωπος ούτε ο Θεός θέλει να θυμάται.

Τούτη η εποχή που τώρα περπατάμε φαίνεται ότι αποτελεί την εισαγωγή σε ένα καινούργιο κεφάλαιο της ιστορίας που πιθανόν θα καταγραφεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος, όχι σε βιβλία αλλά σε clouds και σκληρούς δίσκους. Τι επιφυλάσσει, μπορεί και να μην προλάβουμε να μάθουμε αλλά, αν τελικά δεν καταστραφεί ο πλανήτης από την ανθρώπινη αμετροέπεια, μοιάζει ελπιδοφόρα.

Η εποχή της παγκοσμιοποίησης μπορεί να έχει πολλά πλην αλλά έχει και πολλά συν, όπως τα ανοιχτά παράθυρα προς και από όλον τον πλανήτη. Το διαδίκτυο, μας πάει παντού, μας ενημερώνει για τα πάντα, μας αποκαλύπτει ακόμα και όσα κυβερνήσεις, οικονομικά λόμπυ και μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν κάποτε να κρύβουν επιμελώς κάτω από δήθεν πολιτικές και ιδεολογίες.

Παλιότερα που ο κόσμος δεν είχε την αμεσότητα και την ταχύτητα της σημερινής επικοινωνίας και ενημέρωσης, η αντίσταση απέναντι σε πρακτικές που δεν ήταν αποδεκτές από την κοινωνία, εκφραζόταν από συγκεκριμένους κύκλους με συγκεκριμένο τρόπο. Έμοιαζε ότι η διαμαρτυρία ήταν προνόμιο κομμάτων και ανθρώπων μιας ιδεολογικής ταυτότητας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες δεν προσέλκυαν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Οι μεσο- αστοί και όσοι δεν είχαν κανάλια επικοινωνίας με τα αριστερά κόμματα δε γίνονταν καν αποδεκτοί στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η εποχή μας, ευτυχώς, ανατρέπει τα δεδομένα. Επιτρέπει την πρόσβαση όχι μόνον στην πληροφορία αλλά και στην αντίσταση. Πόσες φορές οι χρήστες του διαδικτύου δεν υπογράψαμε μαζικές εκκλήσεις για την ανατροπή μιας αδικίας, για τη διάσωση μέρους της πανίδας, για την παρεμπόδιση ενός ζημιογόνου έργου κοκ; Η αντίσταση λοιπόν άλλαξε ρούχα. Δεν φοράμε “ταγάρι”, έκφραση που χαρακτήρισε μια κοινωνική μερίδα με, ας πούμε, εναλλακτικές προσεγγίσεις, ούτε κρατάμε τη σημαία του αξιοσέβαστου, αν μη τι άλλο, ΚΚΕ. Μπορεί να φοράμε ARMANI ή ZARA και να βάφουμε τα μαλλιά μας ξανθό νο 9 οι κυρίες, αλλά ναι, έχουμε άποψη, τη φωνάζουμε, τη στηρίζουμε και δηλώνουμε παρόντες και παρούσες.

Ειδικά όταν η αντίσταση αφορά την ίδια μας τη ζωή, όπου ζωή ίσον θάλασσα, αέρας, φύση, χλωρίδα, πανίδα.

Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, η επόμενη αντίσταση να λάβει χώρα σύντομα εδώ στο Ιόνιο για την εξόρυξη πετρελαίου με αντικείμενο όχι μόνον το ίδιο το γεγονός, αλλά το ποιος, το πώς το πού και το πόσο. Σε αυτήν την αντίσταση θα συμμετέχουμε όσοι, με θάρρος και ευαισθησία αγωνιούμε για το Ιόνιο, για τη Μεσόγειο. Μαζί με την εποχή άλλαξε η αντίσταση και ρούχα και ύφος. Και μας χωράει όλους, ευτυχώς!

(δημοσιεύθηκε στο φύλλο 26ης-6-2019 της ΚΣ)

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!