Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Η αυριανή μας ψήφος έχει ισχύ πενταετίας

Οι πολίτες της χώρας καλούνται αύριο να αναδείξουν τις νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές για την επόμενη πενταετία.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 πμ και θα είναι ανοικτές έως τις 7 μμ. Και σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στις 22:30 της Κυριακής θα εξαχθούν τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για τους νικητές στη μάχη για 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.
Στο πλαίσιο της όσο το δυνατόν καλύτερης ενημέρωσης των συμπολιτών μας, το kerkyrasimera.gr  παραθέτει τα χρησιμότερα στοιχεία, ώστε να διευκολυνθούν στην άσκηση του ύψιστου δικαιώματός τους, που θα καθορίσει εν πολλοίς την ποιότητα της καθημερινότητας τους.

Πώς μπορώ να μάθω που ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Τι έγγραφα χρειάζομαι για να ψηφίσω;

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Πώς ψηφίζουμε;

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια. Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

6. Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας ΑμεΑ.

7. Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένος/η.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι πολίτες ψηφίζουν μόνο στον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Δεν υπάρχει ειδικός κατάλογος ετεροδημοτών, όπως στις βουλευτικές εκλογές.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου όπου κατοικούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Πρέπει επίσης να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στο κράτος καταγωγής τους.

Ποιος εκλέγεται Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης; Ποιος εκλέγεται Δημοτικός ή Περιφερειακός Σύμβουλος;

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε διαφορετική περίπτωση, διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς. Για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, το απαραίτητο ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου και τις επιδόσεις των άλλων συνδυασμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Μέχρι ΤΕΣΣΕΡΙΣ σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους
ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
Μέχρι ΤΕΣΣΕΡΙΣ σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους
ΔΗΜΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ – ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΠΑΞΩΝ
Μέχρι ΤΡΕΙΣ σταυρούς σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους

Η ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Τι θα συμβεί αν βάλω περισσότερους σταυρούς;

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Το εκλογικό σύστημα

Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α’ γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Οι Συνδυασμοί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ κάθε νησί ψηλά με επικεφαλής την Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου
ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ με επικεφαλής τον Γιάννη Τρεπεκλή
ΑΝΑΣΑ με επικεφαλής τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο
ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΟΝΙΟ με επικεφαλής την Μαρία Δρυ
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ) με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Ραιδεστινό.

Οι Συνδυασμοί για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ-ΚΕΡΚΥΡΑ 2028 με επικεφαλής την Μερόπη Υδραίου
ΕΞΑΡΧΗΣ με επικεφαλής τον Στέφανο Πουλημένο
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ) με επικεφαλής τον Γιάννη Μπορμπότη
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΡΟΤΑ με επικεφαλής τον Τάκη Μεταλληνό
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Καρύδη

Οι συνδυασμοί στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας
ΑλλάΖΕΙ η Βόρεια Κέρκυρα-ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαχειμάρη
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για τον ΔΗΜΟ Β.ΚΕΡΚΥΡΑΣ με επικεφαλής τον Σπύρο Βάρελη
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ) με επικεφαλής τον Κώστα Ρούσσινο

Οι συνδυασμοί στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με επικεφαλής τον Κώστα Λέσση
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΟ (ΔΗΜΟΣΥΝ) με επικεφαλής τον Νίκο Γκούση
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ) με επικεφαλής τον Σταμάτη Πελάη
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΟ με επικεφαλής τον Βασίλη Χειμαριώτη
ΝΕΑ ΑΡΧΗ για τη ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Αλεξάκη

Οι συνδυασμοί για το Δήμο Παξών
ΠΑΞΙΝΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με επικεφαλής τον Σπύρο Βλαχόπουλο
ΠΟΛΙΤΕΣ με ΟΡΑΜΑ με επικεφαλής τον Μανώλη Βλαχόπουλο
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ) με επικεφαλής την Λαΐζα Αντίοχου.

 

Οι έδρες σε Δήμους & Περιφέρεια

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας έχει 39 έδρες δημοτικών συμβούλων, 10 μονοεδρικές τοπικές κοινότητες, 29 τριεδρικές τοπικές κοινότητες, έξι πενταεδρικές και μία ενδεκαμελή. Συνολικά εκλέγονται 161 δημοτικοί & τοπικοί σύμβουλοι. ΟΙ έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμονται ως εξής στις Δημοτικές Ενότητες: 22 για Κερκυραίων, 1 Ερείκουσα, 1 ΟθωνοΊ, 1 Μαθράκι, 5 Αχιλλείων, 4 Παρελίων, 3 Φαιάκων, 2 Παλαιοκαστριτών . Ο νικητής των εκλογών καταλαμβάνει 23 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 16.

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 25 μέλη. Υπάρχουν 19 δημοτικές ή τοπικές κοινότητες εκ των οποίων 3 μονοεδρικές, 16 τριεδρικές και μία πενταεδρική. Οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμνονται ως εξής ανά Δημοτική Ενότητα: 10 στη Δ.Ε Λευκιμμαίων, 8 Μελιτειέων & 7 Κορισσίων. Ο νικητής καταλαμβάνει 15 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 10.
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 25 μέλη. Υπάρχουν 38 τοπικές κοινότητες (14 μονοεδρικές και 24 τριεδρικές. Οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμονται ως εξής στις Δημοτικές Ενότητες: 10 Εσπερίων, 8 Θιναλίου, 4 Αγ. Γεωργίου και 3 Κασσωπαίων. Ο νικητής καταλαμβάνει 15 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 10.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΞΩΝ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 15 μέλη. Υπάρχουν 4 τοπικές κοινότητες, όλες τριεδρικές. Να σημειωθεί ότι στους Παξούς υπάρχει μόνο μία Δημοτική Ενότητα, στην οποία αντιστοιχούν όλες οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποτελείται από 35 έδρες, οι οποίες κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα, ως εξής: ΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 17 έδρες, ΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 7 έδρες, ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 6 έδρες. ΙΘΑΚΗ 1 έδρα και ΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 4 έδρες. Ο συνδυασμός, που θα επικρατήσει στις εκλογές θα κερδίσει τα τρία πέμπτα του συνόλου των εδρών, δηλαδή συνολικά 21 έδρες και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί (της αντιπολίτευσης) τα υπόλοιπα δύο πέμπτα, δηλαδή 14 έδρες.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!