Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Η Αφροδίτη Κουσουνή – Πανταζοπούλου στην «Κ.Σ.» για το νέο της βιβλίο

H  Αφροδίτη Κουσουνή – Πανταζοπούλου,  μια εξαίρετη Κερκυραία Δικηγόρος, διδάκτωρ νομικής και συγγραφέας, μιλά στην εφημερίδα “Κέρκυρα Σήμερα” Αφορμή για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε,  το νέο της βιβλίο «Cloud Computingκαι Νομικά Ζητήματα» που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, με μεγάλη επιτυχία.

 

 Συνέντευξη  στη Δήμητρα Σπίνουλα*

 

 Αφροδίτη Κουσουνή, Πανταζοπούλου. Μια γυναίκα έξυπνη,  ευγενική, δυναμική, επιτυχημένη επιστήμων νομικός, και συγγραφέας. Κρύβει μέσα της αδιαπραγμάτευτες  παραδοσιακές αξίες.Γεγονός που την κάνει  τόσο αγαπητή και αληθινή. Μια γυναίκα εξαίρετη  σύζυγος, μητέρα, τεσσάρων παιδιών, που τα προλαβαίνει όλα στο ακέραιο, καθώς θέλει να δοκιμάζεται, στα δύσκολα και να υλοποιεί τους στόχους. Σ’ αυτές τις αξίες εντρύφησε και αυτές υιοθέτησε, με σεβασμό και αγάπη η Αφροδίτη Κουσουνή  Πανταζοπούλου, από τους υπέροχους γονείς της Αλέξανδρο και Μαρία Κουσουνή, επιτυχημένους επιστήμονες, που χαίρουν σεβασμού απο την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας.  

 

 – Κυρία Κουσουνή, πολλά συγχαρητήρια για το υπέροχο επιστημονικό σας εγχειρίδιο. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο!Πως αισθάνεστε που η επίπονη εργασία σας  απέδωσε καρπούς;

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το βιβλίο μου Cloud Computing & Νομικά Ζητήματα που κυκλοφορεί από τη Νομική Βιβλιοθήκη. Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπω τον κόπο μου σε έντυπη μορφή, μιας και η συγγραφή του βιβλίου αυτού απεδείχθη ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

 

-Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να προβείτε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου υπο τον τίτλο“Cloud Computing” και νομικά ζητήματα»; Και σε τι αναγνωστικό κοινό απευθύνεστε;

 Το υπολογιστικό νέφος είναι μια σύγχρονη τεχνολογία που παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διενεργείται κάθε υπολογιστική εργασία. Παράλληλα, η εμφάνιση του συνδέεται με πληθώρα νομικών ζητημάτων, δεδομένου ότι η τεχνολογία προηγείται και η νομική Επιστήμη έπεται προκειμένου να ρυθμίσει τα όποια ανακύπτοντα Θέματα. Τα θέματα αυτά θέλησα να προσεγγίσω με το βιβλίο μου, καλύπτοντας έτσι, τη νομική διάσταση του υπολογιστικού νέφους. Το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε νομικούς, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες, όσο και στον κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τη λειτουργία, αλλά και τα ζητήματα που δημιουργεί το Cloud Computing.        

 

 -Τι σημαίνει  (υπολογιστικό νέφος;) στην επιχείρηση, Προστασία και ασφάλεια; Η σύμβαση της παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ιδιωτικότητας;

 Οι θεματικές που αναφέρετε, αναλύονται διεξοδικά στο βιβλίο. Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις πτυχές του υπολογιστικού νέφους που προσπαθώ να προσεγγίσω, καθώς την τεχνολογία αυτή χρησιμοποιούμε όλοι, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουμε! Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα κοινωνικά δίχτυα και πλήθος άλλων εφαρμογών στηρίζονται εν πολλοίς στο υπολογιστικό νέφος. Ως εκ τούτου, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και ο κάθε χρήστης είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ποια είναι τα σημεία του νέφους που χρήζουν προσοχής και πως μπορούν, κατανοώντας τον μηχανισμό και τις νομικές του διαστάσεις, να προστατευθούν στο πλαίσιο της χρήσης του. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ζητήματα που αναφύονται ως προς την ιδιωτικότητα καθώς κάθε σύγχρονη τεχνολογία αυτήν απειλεί πρωτίστως. 

          

-Υπήρξατε αριστούχος μαθήτρια, αυτό σχετίζεται με το  ότι ο πατέρας σας ήταν εκπαιδευτικός και σας καθοδηγούσε, ή ήταν ένας δρόμος-επιλογή που χαράξατε από νωρίς;

  Προέρχομαι από μια οικογένεια στην οποία εξακολουθεί να παραμένει πρόβλημα το που θα βρεθεί χώρος για όλα τα βιβλία! Από μικρή με θυμάμαι με ένα βιβλίο στο χέρι και οι γονείς μου, Αλέκος και Μαρία Κουσουνή, φρόντιζαν να εμφυσήσουν τόσο σε μένα, όσο και στον αδελφό μου την αξία της πνευματικής προσπάθειας κυρίως μέσα από το δικό τους παράδειγμα. Αποτελούν για μένα αξεπέραστο πρότυπο. Ο πατέρας μου, ειδικά, υπήρξε ο πραγματικός μου δάσκαλος, καθώς ανέλαβε την προετοιμασία μου για το Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του παππού και της γιαγιά μου, Κυριάκου και Αφροδίτης Μάνδηλα, οι οποίοι, αν και δεν είχαν ακαδημαϊκές περγαμηνές υπήρξαν πάντα υπέρμαχοι της πνευματικής ανάπτυξης, με προέτρεπαν να προοδεύσω και να εξελίσσομαι και συνέβαλαν αποφασίστηκα στην ανατροφή μου. Σε αυτούς τους 4 ανθρώπους οφείλω τα μέγιστα και νιώθω πολύ τυχερή που αξιώθηκα να είμαι απόγονος τους. Ως εκ τούτου η επιμέλεια ήταν για μένα κάτι φυσικό.   

 

-Η νομική, ήταν στη σκέψη σας από νωρίς, ή προέκυψε στην πορεία;

 Η Νομική Σχολή ήταν για μένα ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσω αργότερα στο Διπλωματικό Σώμα. Αλλά, επειδή η ζωή έχει πολύ μεγαλύτερη φαντασία τελικά ουδέποτε έδωσα εξετάσεις για το Διπλωματικό Σώμα, μου έμεινε όμως η νομική και χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να υπηρετώ την απίστευτης ομορφιάς νομική επιστήμη.       

 

– Πόσο καιρό σας πήρε η συγγραφή του συγκεκριμένου πονήματος;  Και πως νιώσατε όταν σας το παρέδωσαν και το  πήρατε εξ’ ολοκλήρου στα χέρια σας; Γιατί δεν σας κρύβω ότι το βιβλίο εκτός από επιστημονικό είναι και αισθητικά υπέροχο, θα μπορούσα να το παρομοιάσω με κόσμημα !

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, το αισθητικό αποτέλεσμα οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Νομική βιβλιοθήκη, οι εκδόσεις της οποίες είναι πάντα ιδιαίτερα προσεγμένες. Η συγγραφή του βιβλίου μου πήρε 1,5 χρόνο περίπου, απαίτησε πολλά ξενύχτια αλλά μου χάρισε και τη θέα πολλών ανατολών, μιας και για να τα καταφέρω να τη συνδυάσω με τις λοιπές μου υποχρεώσεις, ως εργαζόμενη, σύζυγος και μητέρα 4 παιδιών, χρειάστηκε να δουλεύω συχνά αξημέρωτα.    

 

-Εκτός ότι έχετε εργαστεί ως δικηγόρος στον Άρειο Πάγο  επί σειρά ετών, από το 2009 είστε  νομικός στην αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών CADAE όπου  και ειδικεύετε   κυρίως με ζητήματα του Δικαίου, της πληροφορικής και των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, αλλά και την Ιδιωτικότητα.

 Πράγματι έχω την τιμή να είμαι μέλος της Νομικής Υπηρεσίας της ΑΔΑΕ και σε αυτή μου την ιδιότητα οφείλω πολλά καθώς στο πλαίσιο των καθηκόντων μου στην Αρχή, απαιτήθηκε η εξοικείωση μου με το Δίκαιο των τηλεπικοινωνιών και τις νέες τεχνολογίες, η οποία ήταν απολύτως απαραίτητη και για τη συγγραφή του βιβλίου μου. Η εργασία μου στην Αρχή μου δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίζω πολλά τεχνολογικά ζητήματα υπό το πρίσμα της νομικής τους διάστασης και ο συνδυασμός αυτός είναι ομολογώ, εξαιρετικά δημιουργικός και ενδιαφέρων!   

 

-Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα κατά πόσο είναι διασφαλισμένος ο  σημερινός πολίτης; Προστατεύεται από τον αχανή  «λαβύρινθο» της τεχνολογίας, αφού πλέον είναι και υποχρεωτικό με τον πρόσφατο νόμο της ψηφιακής διακυβέρνησης τα προσωπικά μας δεδομένα να βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή;

Το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι πολύ μεγάλο και απασχολεί έντονα και τη νομική επιστήμη. Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι νέες τεχνολογίες όχι μόνο το νέφος, αλλά και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων η Τεχνητή νοημοσύνη βασίζονται ακριβώς στη συλλογή και την επεξεργασία τέτοιων δεδομένων, τα οποία είναι αφενός πολύτιμα αφετέρου χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Η Ψηφιακή διάσταση της ζωής μας είναι πάντως αναπόφευκτη, επομένως αυτό που απαιτείται είναι η θέσπιση και η τήρηση σχετικών κανόνων προστασίας, ώστε η ψηφιακή μορφή των δεδομένων να μην αποβαίνει σε βάρος των υποκειμένων τους. Η τεχνολογία είναι εργαλείο, πρέπει επομένως να χρησιμοποιείται σωστά προκειμένου να είναι επωφελής.    

 

– Είναι στα άμεσα σχέδια σας η συγγραφή και άλλου βιβλίου;

Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι ένα υπέροχο ταξίδι, στο οποίο δυσκολεύομαι να αντισταθώ, παρά την κούραση που συνεπάγεται. Επομένως οπωσδήποτε θα το επιχειρήσω ξανά.

 

-Σας ευχαριστώ για αυτήν την ενδιαφέρουσα συνέντευξη την οποία μου παραχωρήσατε για λογαριασμό της εφημερίδας Κέρκυρα Σήμερα. Εύχομαι ότι καλύτερο για το 2023 και ότι άλλα όνειρα έχετε να πάρουν σάρκα και οστά, ώστε να τα πραγματοποιήσετε. Και το βιβλίο σας εύχομαι από καρδιάς, να είναι καλοτάξιδο και να έχει  μεγάλη επιτυχία!!!

 Εγώ  σας ευχαριστώ  θερμά!

 

 

*δημοσιογράφος 

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 24ης-2-2023 της ΚΣ

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!