Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Η διατροφή που ανεβάζει τη διάθεση

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα συναισθήματά μας και κατά συνέπεια η διάθεσή μας επηρεάζονται αισθητά από την ποιότητα της διατροφής μας.

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Πράγματι, η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση καθώς και να συντελέσει στην αύξηση “ενέργειας” που νιώθει κάποιος.

Οι μηχανισμοί που το επιτυγχάνει είναι πολύπλοκοι.

Μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές επηρεάζουν τη χημική σύσταση των νευροδιαβιβαστών και κατά συνέπεια επιδρούν σημαντικά στη διαμόρφωση της τελικής μας διάθεσης.

 Η σωστή διατροφή παρέχει επίσης επαρκή ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και συντελεί στη σταθεροποιήση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Το σημαντικότερο ρόλο στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση, έχει ένα αμινοξύ, η τυροσίνη, που προκύπτει από τη διάσπαση των πρωτεϊνικών τροφών.

 Επίσης, η σεροτονίνη,είναι η ορμόνη που διεγείρει το αίσθημα της ευτυχίας. Για να ευνοηθεί όμως η παραγωγή της σεροτονίνης, απαιτείται ένα γεύμα που θα δώσει τη δυνατότητα στην τρυπτοφάνη να φτάσει μόνη της έως τον εγκέφαλο και να συμβάλει εκεί στην παραγωγή της.

 Τέλος, το σύμπλεγμα βιταμινών B , επηρεάζει σημαντικά την ενεργητικότητα αλλά και τη διάθεσή μας.

Ας μάθουμε λοιπόν, ποιές τροφές θα πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, έτσι ώστε η διάθεση μας να βρίσκεται στα ύψη!

 

  1. Άπαχο Κρέας:
    Τρώγοντας κοτόπουλο,γαλοπούλα, άπαχο μοσχάρι, προσλαμβάνουμε πλήρεις πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες Β (κυρίως B12), συστατικά απαραίτητα για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Ακόμα, τα αμινοξέα διεγείρουν την παραγωγή ντοπαμίνης και νορ-αδρεναλίνης, που με τη σειρά τους αυξάνουν την ετοιμότητα και την ενεργητικότητα.

 

  1. Τροφές πλούσιες σε Φυλλικό Οξύ:
    Οι πλουσιότερες τροφές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ξερά φασόλια και οι φακές.

 

  1. Λιπαρά ψάρια:
    Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα προερχόμενα από τα ψάρια, συνεισφέρει στη βελτίωση του ψυχισμού και της πνευματικής ενέργειας, αλλά και στην ελάττωση του κινδύνου για εμφάνιση κατάθλιψης.

 

  1. Όσπρια:
    Οι πρωτεΐνες των οσπρίων παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας, ανεβάζοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα.

 

  1. Πιπεριές και τζίντζερ:
    Τόσο οι πολύχρωμες πιπεριές όσο και η πιπερόριζα (τζίντζερ) είναι ισχυρά αντικαταθλιπτικά. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητά τους να ανεβάζουν τη σωματική θερμοκρασία και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

 

  1. Σοκολάτα:
    Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες που βελτιώνουν τα επίπεδα φαινυλαιθυλαμίνης, τρυπτοφάνη που αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και επίσης σε καφεΐνη, σελήνιο, μαγνήσιο και φλαβονοειδή που προκαλούν τόνωση και ενισχύουν με τον τρόπο τους την καλή διάθεση.
    Προτιμήστε την πικρή σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 65% .

 

  1. Μπανάνα:
    Η μπανάνα αποτελεί ένα θαυμάσιο τονωτικό για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης και διατηρεί ανεβασμένα για περισσότερη ώρα τα επίπεδα σεροτονίνης.

 

  1. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο:
    Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το ασβέστιο έχει ηρεμιστικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και από τα λαχανικά το μπρόκολο, πλούσιο και αυτό σε ασβέστιο!

 

  1. Ξηροί καρποί:
    Περιέχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

 

  1. Καφές:
    Σε μικρές δόσεις, (όχι παραπάνω από 2 φλιτζάνια την ημέρα), ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξυπνάει τον οργανισμό και προκαλεί ευεξία.
    Προσοχή: Μην πίνετε καφέ αργά το απόγευμα, γιατί η καφεΐνη δρα αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου!
  2.  

Τέλος, μαγειρέψτε!! Έχει φανεί πως σε πολλούς ανθρώπους η μαγειρική δρα ως ισχυρό αγχολυτικό.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!