Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Χτίζοντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες από την παιδική ηλικία

Η παιδική ηλικία αποτελεί την πιο σημαντική περίοδο για την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών και όχι μόνο συνηθειών.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

Η εξασφάλιση σωστής διατροφής είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τη μυοσκελετική όσο και για τη πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Επίσης, η υιοθέτηση ενός γενικότερου τρόπου ζωής βασισμένου σε υγιεινές συνήθειες από μικρή ηλικία, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων κατά την ενήλικη ζωή.

Η δημιουργία λοιπόν υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η προώθηση της ενεργής ζωής από την παιδική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση της υγείας και της ευεξίας των παιδιών τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες που 

η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, με σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής.

Η καλή υγεία και η ευεξία είναι κάτι που χτίζεται μέρα με την ημέρα, μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες. Το να υιοθετήσει ένα παιδί υγιεινές συνήθειες, δεν είναι τόσο δύσκολο, αρκεί αυτές να αποτελούν μία συνήθεια μέσα στο σπίτι.

Θέτοντας λοιπόν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν σταδιακά καλές συνήθειες που θα τα προστατεύουν σε όλη τους τη ζωή. Τα παιδιά άλλωστε μιμούνται συχνά τη συμπεριφορά των ενηλίκων. 

  1. Εκθέστε τα παιδιά σας σε ποικιλία τροφίμων. Εισάγετε διαφορετικά τρόφιμα από τις κύριες ομάδες τροφίμων σε κάθε γεύμα. Αυτό τα βοηθάει να ανακαλύπτουν νέες γεύσεις και να προσαρμόζονται σε ποικιλία τροφίμων. 
  2. Εφοδιάζετε το ψυγείο και τα ντουλάπια με υγιεινές επιλογές. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, προϊόντα ολικής άλεσης, γιαούρτι, μέλι, ξηρούς καρπούς. Αντίθετα,αποφεύγετε να αγοράζετε πολύ επεξεργασμένες τροφές όπως γλυκά, αναψυκτικά,  έτοιμα κέικ, μπισκότα, γαριδάκια κτλ. 
  3. Ετοιμάστε αντίθετα εσείς σπιτικά snack και γλυκίσματα, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ποιότητα και η αγνότητα της τροφής τους.
  4. Προτρέψτε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν με το μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού ή ακόμα και με την αγορά των εβδομαδιαίων τροφίμων. Έτσι είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, αλλά και να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Μια καλή ιδέα είναι να μαγειρεύετε μαζί πιο υγιεινές παραλλαγές των αγαπημένων τους φαγητών. 
  5. Διαβάστε μαζί τους τις ετικέτες των τροφίμων. Μάθετε στα παιδιά σας να κοιτούν τις πιο βασικές πληροφορίες όπως τις θερμίδες ανά μερίδα, την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, ώστε να μπορούν να επιλέγουν τρόφιμα που είναι όντως υγιεινά.
  6. Μάθετέ τους να είναι εγκρατή. Περιλάβετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα κάποιες ημέρες όπου θα μπορούν να επιλέγουν να καταναλώσουν μια απ’τις αγαπημένες τους λιχουδιές.
  7. Μάθετε στα παιδιά σας την αξία του πρωινού. Το πρωινό συνδέεται με καλύτερη συγκέντρωση, λειτουργικότητα, ικανότητα προσοχής και μνήμη στα παιδιά. 
  8. Διδάξτε τους την αξία του να τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι και όχι μπροστά σε μια οθόνη. Δημιουργήστε ένα ήρεμο και φιλικό περιβάλλον την ώρα του γεύματος. Χρησιμοποιείστε τον χρόνο των γευμάτων για να απολαύσετε την οικογενειακή αυτή στιγμή. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν θετικές σχέσεις με το φαγητό. 
  9. Για την ενυδάτωσή τους θα πρέπει να μάθουν πως το νερό είναι η πιο κατάλληλη επιλογή και αντίθετα τα αναψυκτικά αλλά και οι χυμοί, ειδικά όσοι έχουν πρόσθετη ζάχαρη, θα πρέπει μα αποφεύγονται. 
  10. Περιορίστε τον χρόνο που δαπανούν μπροστά στις οθόνες και παροτρύνετέ τα να παίζουν εκτός σπιτιού.
  11. Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν κάποιας μορφής άσκηση.
  12. Εξασφαλίστε τους επαρκή ύπνο. Ο καλός βραδινός ύπνος σε σταθερή ώρα, είναι απαραίτητος για υγιή νου και υγιές σώμα. 

Να θυμάστε πως η υγιεινή διατροφή και η ενεργή ζωή είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας, μια κληρονομιά υγείας και ευεξίας που θα τα συνοδεύει για όλη τους τη ζωή.

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet

Στ. Δεσύλλα 12 -Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

 

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 21ης-11-2023 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!