Quantcast
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Μενέλαος Λουντέμης

Τις βραδινές ώρες της 22ας Ιανουαρίου 1977, πριν από 42 ολόκληρα χρόνια, κυκλοφόρησε στην Αθήνα η θλιβερή είδηση του θανάτου του Μενέλαου Λουντέμη.

 
Ο σημαντικός λογοτέχνης, που στην πραγματικότητα ονομαζόταν Δημήτρης Βαλασιάδης, είχε γεννηθεί 71 χρόνια νωρίτερα στα εδάφη της Μικρασίας. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας της Πόλης, που είχε όμως οδηγηθεί στη χρεοκοπία μετά την εγκατάστασή της στην Ελλάδα.

Στην παιδική του ηλικία γνώρισε για λίγο το κρατικό οικοτροφείο της Έδεσσας, ακολούθως δε άρχισε να εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την επιβίωσή του (γραμματοδιδάσκαλος, ψάλτης, εργάτης στα τεχνικά έργα του ποταμού Γαλλικού).

Ο Λουντέμης έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων του ΕΑΜ.

Από το 1958 έως το 1974 έζησε αυτοεξόριστος στη Ρουμανία, έχοντας στερηθεί την ελληνική ιθαγένεια κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου.

Ο Λουντέμης πρωτοεμφανίστηκε στο πεδίο της λογοτεχνίας περί το 1930 με δημοσιεύσεις ποιημάτων και διηγημάτων στο περιοδικό «Νέα Εστία».

Το 1938 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Τα πλοία δεν άραξαν», για την οποία τιμήθηκε με το Μέγα Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας.

Η συγγραφική δραστηριότητά του καλύπτει όλα σχεδόν τα είδη του γραπτού λόγου (πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο, παιδική και ταξιδιωτική λογοτεχνία, μετάφραση κ.ά.).

Ο Λουντέμης ανήκει στη χορεία των λογοτεχνών του Μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Η ιδιοτυπία του έργου του εντοπίζεται στον «ερασιτεχνικό» τρόπο γραφής, τον οποίον υπηρέτησε ενσυνειδήτως, καθώς ο ίδιος υποστήριζε πως δεν τον ενδιέφερε η Τέχνη, αλλά η καταγραφή της πραγματικότητας και η ανάδειξη της κοινωνικής ανισότητας, των καταπιεσμένων κοινωνικά στρωμάτων.

Τα έργα του διακρίνονται για την αφηγηματική δύναμή τους, τη ρεαλιστική απεικόνιση τοπίων και προσώπων, τη βιωματική γραφή, τα ηθογραφικά και συμβολικά στοιχεία τους.

Εξάλλου, ο Λουντέμης δεν αποφεύγει να αναμετρηθεί με τη μοναξιά, τη δυστυχία του κόσμου και τον ανεκπλήρωτο έρωτα.

Πηγή: in.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!