Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

«Η Διατροφή στη μάχη κατά της γήρανσης»

Ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες που υιοθετούμε καθορίζουν το πόσο γρήγορα θα εμφανιστούν τα ορατά αλλά και τα αόρατα σημάδια της γήρανσης.
Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου, αλλά και να γυρίσουμε έστω και λίγο πίσω το βιολογικό μας ρολόι!

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που φαίνεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό της γήρανσης;
1. Τακτικά και ισορροπημένα γεύματα
2. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες
3. Επαρκής ενυδάτωση
4. Διατήρηση σωστού σωματικού βάρους
5. Αποχή από το κάπνισμα και από το αλκοόλ
6. Τακτική φυσική δραστηριότητα
7. Επαρκής ύπνος

-Πώς επηρεάζει η διατροφή;

Η κατάλληλη διατροφή αποτελεί συνήθως το «κλειδί» μιας καλής εμφάνισης και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να ζήσουμε περισσότερο και ταυτόχρονα να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής με υγεία και ευεξία.

Yπάρχουν τροφές που οι θρεπτικές τους ουσίες μας προστατεύουν , προσφέροντας ασπίδα προστασίας έναντι της φθοράς που μας προκαλεί ο χρόνος.  Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία μπορούμε να τα βρούμε σε μια ποικιλία τροφίμων που εντάσσονται εύκολα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

-Τι είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την οξείδωση. Συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, που επιτίθενται στα κύτταρα προκαλώντας ή επιταχύνοντας φυσικές διαδικασίες όπως η γήρανση, καθώς και την εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
Ο ανθρώπινος οργανισμός, έχει αναπτύξει μηχανισμούς αντιμετώπισης των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου με τη βοήθεια των αντιοξειδωτικών ουσιών που προσλαμβάνει κυρίως από την τροφή.
Είναι λοιπόν σαφές, ότι πρέπει να φροντίσουμε να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά συστατικά.


– Ποιες είναι οι πολύτιμες ουσίες-σύμμαχοι ενάντια στα σημάδια του χρόνου;

Γενικά για τον οργανισμό:

Νερό: Ξεκινάμε από την σωστή ενυδάτωση ,από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της καλής υγείας και της νεανικής εμφάνισης. Είναι απαραίτητο για όλες τις σωματικές λειτουργίες. Επίσης, το νερό προσφέρει υγρασία στο δέρμα μας από μέσα προς τα έξω και το βοηθά να παραμένει πάντα νέο και ελαστικό!

Η βιταμίνη Ε: φάνηκε να μετριάζει τις επιδράσεις της φωτογήρανσης και να αποτελεί ασπίδα για τον καρκίνο του δέρματος.

Η βιταμίνη C: συντελεί στη σύνθεση του κολλαγόνου, της καρνιτίνης και ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, ενώ η φαρμακευτική δράση της αφορά το κοινό κρυολόγημα, τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.

Τα φλαβονοειδή (πολυφαινόλες, κατεχίνες, κ.λ.π) :είναι διαδεδομένες ουσίες σε πολλά φυτικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Καροτενοειδή : Περιλαμβάνονται το β-καροτένιο και το α-καροτένιο, η κρυπτοξανθίνη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το λυκοπένιο. Το β-καροτένιο διαθέτει προ-οξειδωτικούς και αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς ενάντια στην φωτοκαρκινογένεση, σημαντικότατη βλάβη του δέρματος που επιφέρει πρόωρη γήρανση.

Σελήνιο:  Φαίνεται να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, αυξάνοντας το ρυθμό απόπτωσης (κυτταρικού θανάτου) των καρκινικών κυττάρων.

Βότανα: Iσχυρές επιδημιολογικές ενδείξεις αποδίδουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε διάφορα βότανα που συνήθως προστίθενται στο φαγητό, όπως η ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο που φύονται στην Ελλάδα.

Επίσης, το Ginkgo Biloba ,αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, στα άνω και κάτω άκρα και έχει φανεί πως έχει ευεργετική επίδραση στην άνοια.

Για το δέρμα:

Υπάρχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με φωτοπροστατευτική δράση, βιταμίνες που λειτουργούν ως φυσικοί αναγεννητές κολλαγόνου και επίσης συστατικά τα οποία ρυθμίζουν τη δομή του δέρματος, την ελαστικότητά του, τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος.
Οι βιταμίνες Α, C, E, οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6), τα φλαβονοειδή, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, οχαλκός, το μαγγάνιο και το συνένζυμο Q10 είναι κάποια από αυτά.

  20 Αντιγηραντικές Τροφές:

1.Μπρόκολο
2. Καρότο
3. Αβοκάντο
4. Eλαιόλαδο (κυρίως ωμό)
5. Ψάρια (κυρίως τα λιπαρά)
6. Μαύρη σοκολάτα
7. Αυγό
8. Σαφράν
9. Σκόρδο
10. Σκούρα πράσινα λαχανικά
11. Ντομάτα
12. Μούρα-Ρόδι-Φρούτα (εσπεριδοειδή)
13. Πράσινο τσάι
14. Όσπρια
15. Μέλι
17. Ξηροί καρποί
18. Κόκκινο Κρασί
19. Δημητριακά ολικής άλεσης και Κινόα
20. Άπαχη πρωτείνη
 Τέλος, ας μην ξεχνάμε να γυμναζόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε (έστω ένα καθημερινό γρήγορο περπάτημα), ώστε να κρατάμε τόσο το σώμα σας όσο και την καρδιά μας, πάντα σε φόρμα!

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!