Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Η εικόνα των δομών υγείας στην Κέρκυρα – Η λήξη προθεσμίας και οι εμβολιασμένοι

Ιδιαιτέρως καλή είναι η εικόνα στις δομές υγείας Κέρκυρας, αφού στο σύνολό τους, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι. Με αφορμή τη σημερινή ημερομηνία λήξης προθεσμίας που έχει δοθεί στο προσωπικό στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να εμβολιαστούν, το kerkyrasimera.gr κάνοντας το σχετικό ρεπορτάζ σας παρουσιάζει τα εξής:

-Δεν καταγράφεται καμία αναστολή εργασίας σε προσωπικό στο Ιδιωτικό Γηροκομείο Κέρκυρας

-Δεν καταγράφεται καμία αναστολή εργασίας σε προσωπικό στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας

-Δεν καταγράφεται καμία αναστολή εργασίας σε προσωπικό στο Καθολικό Γηροκομείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σύνολο του προσωπικού των τριών αυτών δομών, έχει εμβολιαστεί.

Όσον αφορά στο Γηροκομείο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, από το σύνολο του προσωπικού, υπάρχουν δυο εργαζόμενοι οι οποίοι δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό τους κατά της covid-19. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, οι δυο αυτοί εργαζόμενοι θα πρέπει να τεθούν  σε αναστολή εργασίας. Ωστόσο τίποτα δεν είναι δεδομένο έως αυτήν την ώρα (13:41) καθώς υπάρχει ακόμη η χρονική δυνατότητα να αποφασίσουν να εμβολιαστούν.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Πρόεδρο του Γηροκομείου Μερόπη Υδραίου

 

Τι ισχύει

Να θυμίσουμε πως όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι και εργάζονται στις δομές υγείας, αυτόματα τίθενται σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας. Ο εργοδότης τους, υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή τους σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Παράλληλα, οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό θα διενεργήσει στο σύνολο της επικράτειας η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Επισημαίνεται ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση:

Δημόσιος Τομέας:
Για τον εργαζόμενο : ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. 

Ιδιωτικός Τομέας:
Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Στο Νοσοκομείο

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως άμεσα θα πρέπει να βρεθεί λύση, όσον αφορά στην πλήρωση του κενού που θα υπάρξει, αν και εφόσον τεθούν σε αναστολή εργασίας τελικώς, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, οι οποίοι αριθμούν πε΄ρι τους 150 οι οποίοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των εργαζομένων του Νοσοκομείου τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητάς του!

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!