Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Η Κέρκυρα στις Φλόγες”, 80 χρόνια μετά…

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο Προσκοπείο την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 και παρακολούθησε την ιδιαίτερα ατμοσφαιρική εκδήλωση μνήμης με τίτλο: «Η Κέρκυρα στις Φλόγες» που συνδιοργάνωσαν ο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Π.Ε. Κέρκυρας.

Την εκδήλωση προλόγισε η Άντζελα Γεωργοτά μόλις λίγα λεπτά πριν συμπληρωθούν 80 ακριβώς χρόνια από εκείνο το απεχθές βράδυ του εμπρησμού της πόλης μας το 1943. Ενός εμπρησμού που έμελλε να στοιχίσει πολλές ζωές και να καταστρέψει ολοκληρωτικά την πόλη της Κέρκυρας.

Οι παρουσιάσεις από τα χείλη των Γεωργίου Πανουσάκη και Σπυρίδωνος Βέργου ήταν καθηλωτικές και άριστα συνδεδεμένες με μουσικά ιντερμέδια κουιντέτου πνευστών υπό την διεύθυνση του  Σπυρίδωνος Ρουβά. Όλα τα ιστορικά στοιχεία πλαισιώθηκαν από φωτογραφίες εποχής και βασίστηκαν στο πλούσιο αρχειακό υλικό των Κ. Δαφνή, Γ. Αθανάσαινα, Μητροπολίτη Μεθοδίου Κοντοστάνου καθώς και σε αυτό της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κέρκυρας.

Η εκδήλωση, διάρκειας περίπου δύο ωρών, περιλάμβανε και προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Από τον Μπατόλιο, στον εμπρησμό, στην καταστροφή και στην κατάληψη της Κέρκυρας από τους Γερμανούς», η οποία μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες Κερκυραίων, μετέφερε και ανέδειξε στο κοινό τόσο την εικόνα της προπολεμικής Κέρκυρας όσο και την εικόνα της καταστροφής και τον συναισθηματικό κόσμο ανθρώπων που βίωσαν τον εμπρησμό λεπτό προς λεπτό.

Πέραν των θυμάτων του αμάχου πληθυσμού, ο εμπρησμός της Κέρκυρας αφάνισε δια παντός ιστορικούς, αρχειακούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς μεγάλης σπουδαιότητας και είχε τεράστιες συνέπειες που επηρέασαν καθοριστικά την εκπαίδευση, την πολεοδομία της πόλης και την οικονομική ζωή των Κερκυραίων, πολλοί εκ των οποίων αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς. Για τους παραπάνω λόγους, το υψηλό νόημα που εξέπεμψε η εκδήλωση ήταν εξόχως φιλειρηνικό ενώ ευχή όλων ήταν να υπάρξει επιστροφή στις ρίζες και στην πλούσια κερκυραϊκή παράδοσή μας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!