Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Η Κοινότητα Κ. Κορακιάνας θέλει γη & όχι χρήμα για την τουριστική επένδυση στο CLUB MED

Εισφορά σε γη ή 2,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας; Με αυτό το ερώτημα πρόκειται να συζητηθεί στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα της εταιρείας Corfu Gardens ΑΚ. ΤΕ.ΞΕ», που σχεδιάζει την ανέγερση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην έκταση του πρώην Club Meaditerranee στη Δασιά.

εταιρεία ζητάει την μετατροπή της υποχρέωσης παραχώρησης εδαφικής έκτασης περίπου 70 στρεμμάτων σε υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού (υπολογίζεται στα 2,2 με 3 εκατ ευρώ), που σύμφωνα με τη νομοθεσία θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για έργα στην περιοχή. Με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Κατέχη να βλέπει θετικά την εισφορά σε χρήμα, σε αντίθεση με το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Κορακιάνας, που αποφάσισε «Γ η για Ανθρώπινη & Βιώσιμη Δασιά». Να σημειωθεί ότι το αίτημα της εταιρείας επρόκειτο να συζητηθεί με τηλεδιάσκεψη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε ελλείψει απαρτίας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δ. Κατέχη, είχε προηγηθεί συζήτηση με εκπροσώπους του ΤΑ της περιοχής.

Τι θα χτιστεί στο Club Med
Το πρώην Club Med είχε περιέλθει ρωσικά κεφάλαια και παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς υπήρξαν σχέδια για την αξιοποίηση του, παρέμειναν επί χάρτου. Το τελευταίο πλάνο είχε προχωρήσει ως ένα βαθμό αδειοδοτικά το 2015 και περιλάμβανε τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος για τη δημιουργία 5άστερου ξενοδοχείου 734 κλινών με τουριστικές κατοικίες και spa. Το 2019 η ιδιοκτησία άλλαξε χέρια και στο νέο επενδυτικό σχήμα πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Sani/ Ikos. Πέρυσι το Νοέμβριο το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε και τη μελέτη για την ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5* , την «IKOS ODISIA», σε έκταση 245 στρεμμάτων, στη θέση του ιστορικού Club Med της Κέρκυρας. Το τουριστικό συγκρότημα θα έχει διώροφα bungalows και επτά πολυτελείς βίλες με ιδιωτική θερμαινόμενη πισίνα και υπαίθριο χώρο αποκλειστικής χρήσης. Τα κτίσματα θα τοποθετηθούν στον χώρο κλιμακωτά σε διαφορετικά επίπεδα ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Επίσης, θα εγκατασταθεί ανοιχτό θέατρο με στεγασμένη σκηνή, θεματικά εστιατόρια, γήπεδα άθλησης, δεξαμενές κολύμβησης, καθώς και ακαδημία ποδηλάτου με ειδική πίστα εκμάθησης. Στην εσωτερική οδοποιία που θα κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση των πελατών θα κινούνται αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα club cars.

Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία οι ιδιοκτησίες: α) που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο για πρώτη φορά ή β) στις οποίες επεκτείνεται το πολεοδομικό σχέδιο ή γ) που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο και βρίσκονται εκτός των ορίων των οικισμών προ του 1923 ή των οικισμών με πληθυσμό μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά γης στη δημιουργία των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων και γενικά στην ικανοποίηση κοινωφελών χρήσεων και σκοπών.Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου η υποχρέωση παραχώρησης τμήματος του γηπέδου, είναι δυνατόν να μετατραπεί σε υποχρέωση καταβολής προς τον οικείο δήμο ή κοινότητα χρηματικού ποσού. Η τιμή μονάδας στην περίπτωση αυτή ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις για τις απαλλοτριώσεις. Τα περιεχόμενα στο δήμο ή κοινότητα χρηματικά ποσά κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό και διατίθενται υποχρεωτικά για τις ανάγκες καθαριότητας, φωτισμού, για την δημιουργία έργων κοινωνικής – τεχνικής υποδομής ή κοινωνικού εξοπλισμού, καθώς και για έργα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Θέλουμε Γη για Ανθρώπινη & Βιώσιμη Δασιά
Για το θέμα αυτό, το τοπικό συμβούλιο Κάτω Κορακιάνας, εξέδωσε χθες την πιο κάτω ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος Αναστασία-Ελένη Φαϊτά:
Αξιότιμοι κυρίες & κύριοι,
Σας αποστέλλουμε το παρόν Έγγραφο μετά από Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας μας το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο 07/11/2020 σχετικά με το ζήτημα της Επένδυσης στην θέση που βρισκόταν το πρώην Club Med.
Το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Κορακιάνας αφού έλαβε υπόψη του τα παρακάτω:
1ον Τις δυο συνελεύσεις των κατοίκων της Κοινότητας μας την Τρίτη 03/11/2020 και την Παρασκευή 06/11/2020.
2ον Την διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με τους κατοίκους της Κοινότητας μας.
3ον Τις ανάγκες επιβίωσης της Δασιάς με βιώσιμη ανάπτυξη και διατήρηση μέρους του εναπομείναντος φυσικού κάλλους της.
4ον Την ανάγκη διατήρησης της μικρομεσαίας τάξης της Κοινότητας μας.
5ον Τις θέσεις της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κας. Υδραίου, όπως αυτές μεταφέρθηκαν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κο. Μεταλληνό, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Βαρούχα και Κατέχη και την εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Φαιάκων κα. Ζερβού.
6ον Τις θέσεις που διατύπωσαν οι παραγωγικοί φορείς της Κοινότητας μας.
7ον Την εγγραφή του θέματος του πρώην Club Med στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, χωρίς προηγουμένως να έχουμε ενημερωθεί για αυτό ή να έχει ζητηθεί η γνώμη μας επί του θέματος.
Συσκέφτηκε επί του θέματος και με βάση τα παραπάνω σημεία και το συμφέρον της Κοινότητας και των Κατοίκων της

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ:
1ον Τη άμεση κατοχύρωση, με την εγγραφή τους στο Κτηματολόγιο, των κάθετων δημοτικών δρόμων προς τη παραλία της Δασιάς και ειδικότερα αυτού που καταλήγει στη παραλία της Δασιάς αριστερά και δεξιά του οποίου βρίσκονται δύο οικόπεδα του πρώην Club Mediteranne,
2ον Τη κατοχύρωση του ρέματος (χείμαρρου) Αη-Λιά (Άνω Κορακιάνας) – παραλία Δασιάς – Κεφαλόυψος,
3ον Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων να ζητήσει την γη που δικαιούνται βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αντί για την καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος όπως αιτείται η ιδιοκτήτρια εταιρία «Corfu Gardens Α.ΚΤΕ.ΞΕ.», με σκοπό την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, ως απάντηση στην αιτούμενη έγκριση πολεοδόμησης, της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου του πρώην Club Mediteranne.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ
Καλούμε τους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους να εναρμονισθούν με την αταλάντευτη θέση των κατοίκων της Κάτω Κορακιάνας για εισφορά σε γη αντί για χρηματικό αντίτιμο της ιδιοκτήτριας εταιρείας προς τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.
Καλούμε τους Βουλευτές Κέρκυρας κ.κ. Γ κίκα, Αυλωνίτη και Μπιάγκη, τις Νομαρχιακές Επιτροπές των Κομμάτων και όλους τους κοινωνικούς φορείς να μας συμπαρασταθούν.

Φανή Τσιμπούλη: Σύνθετο ζήτημα
Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος, που εξελέγη στην ΔΕ Φαιάκων με την παράταξη Κέρκυρα Να ζεις, Φανή Τσιμπούλη με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσεγγίζει το θέμα ως εξής:
Όπως ήταν αναμενόμενο, έφτασε η ώρα που το δημοτικό μας συμβούλιο, θα το απασχολήσει το θέμα της μετατροπής της υποχρέωσης, εισφοράς σε γη, 70 περίπου στρεμμάτων, από την Εταιρεία «Corfu Gardens ΑΚ. ΤΕ.ΞΕ» (ή γνωστή ως “ΙΚΟΣ), σε εισφορά χρήματος, ύψους περίπου 2, 5 εκ. ευρώ, στο Δήμο κεντρικής Κέρκυρας.
Ως γνωστόν, η πρώην ιδιοκτησία CLUB MEDITERRANE, στον Ύψο της Κάτω Κορακιάνας, έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του “ΙΚΟΣ” και πρόκειται να γίνει, εκεί, μια μεγάλη τουριστική επένδυση.
Το ζήτημα τούτο που θα μας απασχολήσει, είναι σύνθετο. Από τη μια πλευρά πρέπει να σταθμίσουμε τις ικανότητες και δυνατότητες του δημοσίου και των φορέων δημοσίου χαρακτήρα, να αξιοποιήσουν προς όφελος της κοινωνίας μια τόσο μεγάλη έκταση, οι οποίες είναι ελάχιστες, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, κατά τον διαδραμόντα χρόνο ύπάρξής τους, και από την άλλη, την πιστή τήρηση της νομοθεσίας και των όσων αυτή προβλέπει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκαθαριστούν και να επιλυθούν κάποιες εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή του κτηματολογίου στην Κάτω Κορακιάνα και βεβαίως, να διαφυλαχθεί η ύπαρξη του, εις την περιοχή αυτή, αποληγέντος περιφερειακού ρέματος, γνωστού ως ρέμα “Μαγκιώρου”.
Συγκεκριμένα, από τον επαρχιακό δρόμο Κέρκυρας-Κασσιώπης, ξεκινά δημοτικός δρόμος που οδηγεί στην παραλία της Δασιάς, ο οποίος μνημονεύεται σε παλαιότατα συμβόλαια δικαιοπαρόχων των νυν ιδιοκτητών, αλλά και γειτονικών ακινήτων. Έχει δε, και Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου, μόνο που στην αποτύπωσή του στους κτηματολογικούς χάρτες, δεν απεικονίζεται η κατάληξή του στην παραλία. Χρειάζεται λοιπόν, μια διόρθωση ως προς αυτό, από την πλευρά του Δήμου Κεντρικήςς Κέρκυρας, ώστε να κατοχυρωθεί ο χαρακτήρας του, στο σύνολό του.
Πλαγίως του δρόμου τούτου, υπάρχει ρέμα που άρχεται από τα χωριά του Όρους και καταλήγει στην ίδια ως άνω περιοχή. Είναι χαρακτηρισμένο περιφερειακό και για κανένα λόγο δεν επιτρέπεται να αλλάξει όδευση ή οτιδήποτε άλλο.
Τέλος, σύμφωνα με το νόμο (Π.Δ. 14/1999, ΦΕΚ Δ 580/1999, άρθρο 173, παρ. 8) και για την περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο, αποφασίσει την αποδοχή της εισφοράς σε χρήμα, οφείλει ο Δήμος, “το εισφερόμενο χρηματικό ποσό να το καταθέσει σε ειδικό λογαριασμό και να το διαθέσει υποχρεωτικά για τις ανάγκες καθαριότητας, φωτισμού, για τη δημιουργία έργων κοινωνικής-τεχνικής υποδομής ή κοινωνικού εξοπλισμού, καθώς και για έργα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής”.
Και προς γνώση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, “οι δόσεις στις οποίες κατανέμεται η οφειλόμενη εισφορά σε χρήμα, πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η αποπληρωμή του συνόλου της εισφοράς μέσα στα πρώτα τρία (3) χρόνια από την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής άδειας λειτουργίας της μονάδας”.
Με άλλα λόγια, η εν λόγω καταβολή, θα αργήσει αρκετά να μπει στα ταμεία του Δήμου, όταν όμως μπει, αυτά υποχρεούται να τα διαθέσει στην περιοχή.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!