Quantcast
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΓΕΒΙΝΑΣΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η λογική πίσω από την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΓΕΒΙΝΑΣ*

Με την έγκαιρη και συγκροτημένη αντιμετώπιση την επιδημίας στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε μείωση των κρουσμάτων COVID-19 . Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να περιθάλψουν σε καλές συνθήκες τους βαριά ασθενείς. Έτσι καταφέραμε να έχουμε πολύ λιγότερους νεκρούς συγκριτικά με άλλες χώρες.

Φαίνεται ότι επί του παρόντος θα πρέπει να ξεχάσουμε την ιδέα ανάπτυξης ανοσίας αγέλης για τον  SARS-CoV-2 , τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Ο λόγος είναι ότι με τα περιοριστικά μέτρα τα κρούσματα είναι πολύ λίγα και άρα είναι λίγοι αυτοί που έχουν αντισώματα. Αυτοί δεν είναι αρκετοί για να δράσουν σαν ασπίδες γύρω από αυτούς που νοσούν, ώστε να εμποδίσουν τη διασπορά.  Ακόμα και αν είναι εκατό φορές περισσότεροι από τα 2000 κρούσματα που καταγράφηκαν, αυτό απέχει πολύ από το 60-70% του πληθυσμού ( περίπου 7-8 εκατομμύρια άτομα) που θεωρούνται αρκετά για να εμποδιστεί η διασπορά.

Οι δύο τρόποι για να αποκτήσει κανείς αντισώματα απέναντι σε έναν ιό είναι είτε αρρωσταίνοντας ή κάνοντας εμβόλιο. Εκτός από το ότι δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για τον ιό του COVID-19  υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα: Δεν είναι βέβαιο ότι ο ιός αφήνει ισόβια ανοσία σε όσους αναρρώνουν από την αρρώστια.  Αν κρίνουμε από πρόσφατες επιδημίες από παρόμοιους ιούς, η ανοσία ενδεχομένως θα κρατάει 1-2 χρόνια μόνον  και σε μερικούς ακόμα λιγότερο. Ακόμα όμως δεν είμαστε σίγουροι για την ανοσία που αφήνει ο SARS-CoV-2 .   

Άρα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ανοσία αγέλης είναι μακρινή ελπίδα και ότι ο ιός θα βρίσκεται μαζί μας για καιρό.

Ένας τρόπος απομένει για να αντιμετωπίσουμε τη νόσο: Να φροντίσουμε να μην κολλάμε ο ένας από τον άλλο παίρνοντας προφυλακτικά μέτρα. Μην το υποτιμάτε. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε μέχρι και να εξαφανίσουμε την επιδημία. Αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος.  Είναι εφικτός;  Είναι εφικτός, εφόσον ελεγχθούν οι απείθαρχοι, οι απρόσεκτοι και οι μικρόνοες οι οποίοι απλά δεν θέλουν να καταλάβουν.

Δεν έχει νόημα να περιμένουμε κλεισμένοι σε καραντίνα μέχρι να βγουν δραστικά φάρμακα ή μέχρι να βγει το εμβόλιο γιατί αυτό μπορεί να πάρει από μήνες μέχρι χρόνια. Άρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε παίρνοντας το ρίσκο που μας αναλογεί. Πρέπει να προχωρήσουμε σε προσεκτική προοδευτική άρση των περιορισμών. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν εξάρσεις τόσο μεγάλες ώστε να παραλύσει το σύστημα υγείας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι λογικό : 

  1. Να επιβληθεί καθολική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όταν είναι πάνω από ένα άτομο, ώστε να μη διασπείρεται ο ιός ακόμα και στα 1-2 μέτρα.
  2. Να διενεργούνται πολλά διαγνωστικά tests για τον ιό στους ελάχιστα συμπτωματικούς αλλά και σε υγιείς που βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις δουλειάς και συναναστρέφονται πολύ κόσμο.
  3. Να κινητοποιηθούν πρώτα οι λιγότερο ευπαθείς ομάδες και να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες πχ τα Supermarkets να δώσουν την πρώτη πρωινή ώρα λειτουργίας τους αποκλειστικά στις ευπαθείς ομάδες , ηλικιωμένους κτλ.
  4. Στις δουλειές στις οποίες απασχολούνται περισσότερα άτομα, να εργάζονται εναλλάξ σε 2 ή 3 σταθερής σύνθεσης βάρδιες, ώστε αν μολυνθεί ένας να μπει σε καραντίνα μόνο μια βάρδια.
  5. Να ενθαρρύνεται η δουλειά από το σπίτι.
  6. Τα σχολεία, όπου η τήρηση αποστάσεων είναι δυσκολότερη, θα ήταν λογικό να ανοίξουν με κάποια καθυστέρηση. Κι εδώ θα πρέπει να χωριστούν οι μαθητές σε δύο ή τρεις ομάδες που θα πηγαίνουν στο σχολείο εναλλάξ, ώστε να κάθονται πιο αραιά και να μην μπουν όλοι σε καραντίνα αν υπάρξει ένα κρούσμα. Να συνδυαστεί η διδασκαλία με μαθήματα μέσω υπολογιστή. Να ελέγχονται οι μαθητές για τη θερμοκρασία τους.
  7. Οι δήμοι να καθορίσουν τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, πάρκων κτλ, τόσο σε αριθμό ατόμων που θα βρίσκονται εκεί, καθώς και ποιες ώρες θα μπορεί καθένας να πηγαίνει.
  8. Να γίνει χρήση ενιαίας εφαρμογής app από το τηλέφωνο, με την οποία να μπορείς να κλείνεις ραντεβού σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα πχ Τράπεζες , Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, ΚΕΠ, ιατρικές υπηρεσίες.
  9. Περιορισμοί στα ΜΜΜ ( αριθμός επιβατών, υποχρεωτικές μάσκες κτλ ).
  10. Αυστηρός έλεγχος για όσους βρίσκονται σε καραντίνα , μέσω βραχιολιών ή κινητών τηλεφώνων.
  11. Τα μπαρ να παραμείνουν κλειστά σε πρώτη φάση, καθώς και όποιος άλλος χώρος συγχρωτισμού που δεν είναι απόλυτα απαραίτητος για τη ζωή της πόλης. Με την πάροδο του χρόνου να λειτουργήσουν κι αυτά με αυστηρούς κανόνες.
  12. Να μην επιτρέπονται επισκέψεις συγγενών στα νοσοκομεία.
  13. Να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για όσους βάζουν σε κίνδυνο τους υπολοίπους πχ ασθενείς που πηγαίνουν στη δουλειά ή γονείς που στέλνουν άρρωστους μαθητές στο σχολείο.
  14. Εάν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων να παίρνονται περιοριστικά μέτρα ξανά, όπως περιορισμός κατ’ οίκον όλου ή μέρος του πληθυσμού.

Αυτό που θα χαλαρώσει την περιοριστική πολιτική θα είναι  η ανακάλυψη αποτελεσματικών φαρμάκων, πράγμα που φαίνεται ότι δεν θα αργήσει. Το εμβόλιο που καθυστερεί , εφόσον είναι αποτελεσματικό, θα είναι η οριστική λύση.

*Ιατρός – Γαστρεντερολόγος.

  

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!