Quantcast
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΙΣΜΗΝΗ ΜΩΡΟΥ

Προσφυγικό- Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκό ζήτημα η Εθνική τραγωδία;

Γράφει η Ισμήνη Μώρου*

Η χώρα μας είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένη σε έναν κανονισμό που υπέγραψε χωρίς να εξασφαλίσει τα κατάλληλα ανταλλάγματα, εκτός βέβαια από τις ελλιπείς κοινοτικές ενισχύσεις για τα κέντρα κράτησης. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί ένα τεράστιο, ευρωπαϊκό κατ’ ουσία, πρόβλημα με δεδομένη τη δυσχερή της θέση ως πρώτη χώρα υποδοχής. Ο όγκος των μεταναστών ή και των προσφύγων που δέχεται η χώρα κάθε χρόνο είναι αδύνατο να απορροφηθεί από την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε συνθήκες νομιμότητας. Η χώρα δεν έχει τα κατάλληλα μέσα να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση ενώ οι Ευρωπαίοι, ιδίως οι ενδιάμεσες χώρες προς τον βορρά φαίνεται  να αδιαφορούν. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανοίξει την επαναδιαπραγμάτευση  για το σύμφωνο του Δουβλίνου  και να θέσει τους εταίρους προ των ευθυνών τους, ώστε να πετύχει καλύτερους όρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ,  που διαχρονικά  δεν υπήρξε ικανός να  αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η ΝΔ, που θεωρεί  ότι με επιπλέον κλειστές δομές και επιτάξεις στα ήδη βεβαρημένα νησιά ,  μετατρέπουν ένα ευρωπαϊκό ζήτημα σε εθνική τραγωδία.

Η πολιτική, εσωτερική και Ευρωπαϊκή, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν ασκείται με επιπολαιότητες, δεν ασκείται είτε με κλειστά κέντρα , είτε ακόμη με επιπλέον ανοιχτά στα ίδια νησιά που σηκώνουν το μεγάλο βάρος του προσφυγικού, αλλά αντιμετωπίζεται  με παράλληλες νομοθετικές δράσεις που αφορούν πχ στην επιτάχυνση της απόδοσης η μη του χρονοβόρου ασύλου, την επιτάχυνση του επαναπατρισμού, την εν τω μεταξύ ισοκατανομή των προσφύγων και σε άλλες  περιφέρειες της χώρας και όχι  στη μετάλλαξη των κέντρων φιλοξενίας… σε πραγματικές «αποθήκες ψυχών»!

Και πράγματι αφορούν όλες τις περιοχές της χώρας και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής κοινότητας, οι οποίες κωφεύουν χρόνια τώρα, λες και η Ελλάδα είναι ξένο προς την Ευρώπη σώμα και οι εικόνες ντροπής παιδιών και ενηλίκων που χάνουν συχνά την ζωή τους, μπορούν ποτέ να γίνουν εικόνες συνηθισμένες, καθημερινές και ευρωπαϊκές…..

Αν θέλουμε να συμφωνήσουμε ότι η χώρα μας και κάθε κυβέρνηση της, καθώς και η Ευρώπη ασκούν σοβαρή πολιτική για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό!

Αν θέλουμε η χώρα μας και η Ευρώπη να διατηρήσουν όχι μόνον τα πολιτικά αλλά και τα ανθρωπιστικά κεκτημένα τους!

*Μέλος ΚΠΕ ΚΙΝ.ΑΛ

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!