Quantcast
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

 «Η συνθετικοποίηση από το Α στο Ω».

Βουσολίνου Ανυφαντή Ελένη*

 

Οι πρόσφατες καταστάσεις της θεομηνίας σε περιοχές της Ελλάδας, ξεκινώντας με πρώτα δείγματα, ευτυχώς χωρίς σοβαρά προβλήματα στον ιόνιο χώρο, δυστυχώς, όμως, σε άλλες περιοχές, ιδίως στη Θεσσαλία, δεν επιτρέπουν μικροκομματικές διατυπώσεις, καθότι απέναντι στους νόμους της φύσης δεν αποτελεί παρά αυθαίρετη υπέρβαση της λογικής το κάθε ιδεολόγημα περί ευθυνών του «ανάλγητου» κρατικού ή περιφερειακού μηχανισμού.

Εν προκειμένω, μια καταστροφική κατάσταση θεομηνία προκύπτει,  όταν το υδρογραφικό δίκτυο οποιασδήποτε περιοχής έχει δραματικά μειωθεί, όχι γιατί η φύση «απεργεί» ή «αντιπαλεύεται» την ανθρώπινη κοινωνία, σαν να βρίσκονται σε σχέση συνεχών αντεγκλήσεων  (όπως, για παράδειγμα, μια σχέση που ο κακός συνδικαλισμός προωθεί σε εργασιακούς χώρους μόνο αντίδραση για την αντίδραση, ενίοτε και με θύματα,  χωρίς καμία διάσταση αξιώσεων για το κοινό καλό, με ανάδειξη καλών πρακτικών και αντιπροτάσεων πάνω στη  βάση της κοινής ευθύνης για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της κοινωνίας μας). Η μείωση αυτή του υδρογραφικού δικτύου συσχετίζεται, βάσει μιας παραμέτρου, με την ελάττωση της δυνατότητας του εδάφους να απορροφήσει με «κανονικές συνθήκες» τον υδάτινο όγκο μιας βροχόπτωσης έντονων καιρικών φαινομένων.

 Μία βασική αιτία, η  έντονη συρρίκνωση ή απουσία των υδατορεμάτων, καθότι ο ανθρώπινος παράγοντας με τις αυθαίρετες και εγκληματικές, τελικά, υπερβάσεις του απέναντι στους νόμους της φύσης, αλλά και της ανθρώπινης ζωής, θέτει πάνω από όλα το εννοούμενο ατομικό καλό της αυθαίρετης δόμησης που εξασφαλίζει την περιβόητη παράνομη δόμηση. Η ανεπάρκεια των υδατορεμάτων, άμεση συνέπεια της κάλυψής τους με ανθρώπινη παράνομη ή αλόγιστη παρέμβαση, αλλά και παράλληλα πολλαπλές άλλες καταστροφές στο χώρο της φύσης, όπως η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, οι πυρκαγιές, προκαλούμενες από οποιοδήποτε παράγοντα, η κακή ποιότητα του αποχετευτικού δικτύου, η «κακοποίηση» της λειτουργίας του εδάφους αποτελούν αρνητικά δεδομένα απέναντι στη λειτουργία της φύσης, για τα οποία προδιαγράφονται, εκ των προτέρων, δυσμενείς εξελίξεις.

Φυσικά δεν ευθύνεται μόνο ο ανθρωπογενής παράγοντας, οι κλιματολογικές συνθήκες επίσης  διαμορφώνουν το πεδίο των φαινομένων, όπως των πλημμυρικών, όμως και σε αυτές ενυπάρχει η ανθρώπινη ευθύνη λόγω των υπέρμετρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον πλανήτη, με συνέπεια την κλιματική αλλαγή, που ξεπερνά τους νόμους της φύσης σχετικά με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και τις αναλογικές διακυμάνσεις από παγετώδεις σε μεσοπαγετώδεις περιόδους. Το βαθύτερο, ωστόσο, της υπόθεσης αυτής δεν είναι παρά το ότι το έδαφος, κυρίαρχα λόγω των ανθρώπινων παράνομων παρεμβάσεων, στερείται συνεχώς τη δυνατότητα να απορροφήσει «σωστά» την υδάτινη ποσότητα  μιας μεγάλης βροχόπτωσης, οπότε το φαινόμενο της πλημμύρας γίνεται άμεσο.

Δυστυχώς, απέναντι στην ανθρώπινη αυτή παρέμβαση, και της «ανοχής» υπεύθυνων, και μη,  προς αυτήν, ξεχνά ο ανθρώπινος νους, ή δε θέλει να σκέφτεται, ότι από το Α θα οδηγηθούμε και στο Ω, το ζήτημα, ωστόσο, είναι με ποιο τρόπο θα οδηγηθούμε.

Ένας σοφός Κερκυραίος, ο διαπρεπής ανά τον κόσμο Μαθηματικός, πάνω από όλα ευγενής ανθρωπιστής, που λίγοι, δυστυχώς, τον θυμούνται, ο Αριστοτέλης Οικονόμου, αν και έζησε λίγα χρόνια, αποτύπωσε ότι ο χώρος και ο χρόνος διαμορφώνουν σχέσεις υπαγορευόμενες από νόμους, εκ των οποίων η συθετικότητα από το μοναδικό Α στο παγκόσμιο Ω μπορεί να βασιστεί μόνο, όταν δύο οντότητες, Α και Β συγκλίνουν και συνεργάζονται. Αντιστοίχως παράγουν άλλη αμοιβαία έλξη και ούτω καθεξής άλλη συνεχόμενη αμοιβαία έλξη διαμορφώνεται αλυσιδωτά, έτσι προκύπτει η  συνθετικοποίηση από το Α στο Ω ανάλογα με τα δεδομένα, άρα διαμορφώνεται, αναλόγως, το τελικό αποτέλεσμα, της σύνθεσης ή της διάλυσης.

Χρέος όλων μας δεν είναι η διάλυση, καθότι, όπως και ο Σοφοκλής πρέσβευε, «ούτοι συνέχθειν αλλά συμφιλείν έφυν», δηλαδή γεννηθήκαμε για να αγαπάμε, οπότε οφείλουμε πρώτα από όλα να σεβόμαστε και να αγαπάμε την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Με τη μαθηματική ανθρωπιστική διάσταση της σκέψης του Αριστοτέλη Οικονόμου ας αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στη συνθετικοποίηση της ανθρώπινης ζωής.      

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 9ης-9-2023 της ΚΣ στη στήλη “Απο τα παλιά στο σήμερα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!