Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Παντζάρια: Η σπουδαία διατροφική τους αξία και τα οφέλη του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το παντζάρι είναι ένα βολβοειδές κόκκινο λαχανικό γνωστό και ως κοκκινογούλι, κόκκινο τεύτλο ή απλά τεύτλο.

MΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ*

Όπως και αν τo έχεις ακούσει το κόκκινο αυτό λαχανικό αποτελεί ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία που αξίζει να δοκιμάσεις.

Σε 100γρ ωμό παντζαριού (λατινική ονομασία betavulgaris) περιέχονται:

Θερμίδες (kcal)  43

Νερό (%)              88

Πρωτεΐνη (γρ)     1,6

Υδατάνθρακες (γρ)           9,6

Φυτικές Ίνες (γρ)               2,8

Λίπος (γρ)            0,2

Βιταμίνες

Βιταμίνη C (mg) 4,9

Βιταμίνη K (μg)  0,2

Βιταμίνη Α (μg)  2

Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία

Ασβέστιο (mg)   16

Σίδηρο (mg)        0,8

Μαγνήσιο (mg)  23

Φώσφορο (mg) 40

Κάλιο (mg)          325

Νάτριο (mg)        78

Σελήνιο (μg)        0,7

Πηγή USDA

 

Οφέλη-ιδιότητες

Παρατηρείς πως το παντζάρι αποτελεί μια κόκκινη δύναμη με το πλήθος θρεπτικών συστατικών που το συνοδεύει. Και για να σου εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ στην συνέχεια θα βρεις αναλυτικά κάποιες από τις μοναδικές ιδιότητες και τα οφέλη που μπορεί να σου χαρίσει το κόκκινο αυτό λαχανικό στην υγεία σου. Τα παντζάρια είναι ένα υπέροχο λαχανικό γεμάτο  με μερικά από τα θρεπτικά συστατικά, είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην διατροφή κάποιου, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα παντζάρια στην εγκυμοσύνη μπορούν να  καταναλωθούν με πολλούς τρόπους, από το να καταναλωθούν ως μέρος της σαλάτας μέχρι να πίνετε χυμό παντζαριού ή και ως μαγειρεμένο λαχανικά στο φαγητό ή την σαλάτα. Ιδανική ποσότητα είναι ο ένας βολβός που μπορεί να προστεθεί ακόμα και σε smoothies.  Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να το καταναλώσεις είναι με το πρωινό ή το μεσημεριανό σας.

Που βοηθούν στην εγκυμοσύνη;

  1. Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα.
  2. Τα παντζάρια που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βοηθάει στον μετριασμό του κινδύνου εμφάνισης αναπτυξιακών προβλημάτων στο μωρό.
  3. Μειώνουν την έλλειψη σιδήρου
  4. Μειώνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας και είναι εξαιρετική επιλογή για τη μείωση της αρτηριακή πίεσης.
  5. Αποτρέπουν τον περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου. Μια κοινή αιτία περιορισμού της ανάπτυξης του εμβρύου είναι τα προβλήματα με τον πλακούντα. Όμως, τα νιτρικά άλατα που υπάρχουν στα παντζάρια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος έσω του πλακούντα και να βοηθήσουν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.
  6. Το παντζάρι δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Στα 100γρ περιέχονται 2,8γρ φυτικών ινών που καλύπτουν το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

Κάποιες ιδέες που μπορείς να τα απολαύσεις είναι εξής:

  • Σαλάτα. Τα τριμμένα ωμά παντζάρια αποτελούν μια γευστική και πολύχρωμη προσθήκη σε λαχανοσαλάτα. Θυμήσου να τα πλύνεις καλά!
  • Ντιπ. Ανακάτεψε λίγα παντζάρια με γιαούρτι και φρέσκο ​σκόρδο θα έχεις ένα νόστιμο, υγιεινό και πολύχρωμο ντιπ.
  • Χυμός. Προσπάθησε να φτιάξεις τον δικό σου χυμό. Οι έτοιμοι χυμοί του εμπορίου πολλές μπορεί να είναι πλούσιοι σε πρόσθετη ζάχαρη και περιέχουν ελάχιστη ποσότητα απο παντζάρια.
  • Ψητό στο φούρνο ή στον ατμό. Ψήσε τα παντζάρια σου σε μικρά κομμάτια κλεισμένα σε αλουμινόχαρτο και σέρβιρε τα με λίγο γιαούρτι ή τυρί και λίγα τριμμένα καρύδια ή ελαιόλαδο!
  • Βραστά ή ακόμα και σούπα. Θυμήσου να μαγειρέψεις ολόκληρο το παντζάρι, μην το κόψεις και μην το ξεφλουδίσεις!
  • Σε κέικ. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές γλυκιές συνταγές από γνωστούς σεφ με κύριο συστατικό το παντζάρι.

 

 *MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 25ης-11-2023 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!