Quantcast
Χωρίς κατηγορία

Η Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας δεν κλείνει

Από την περασμένη Τρίτη (14/6) άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων υποψηφίων για την εισαγωγή για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά στις Σχολές Ξεναγών Αθήνα, Θεσσαλονίκης και Ρόδου.

Το γεγονός ότι στην διαδικασία αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται η Κέρκυρα προκάλεσε σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, που έκανε λόγο για “κλείσιμο της Σχολής Ξεναγών Κέρκυρας”.

 Ωστόσο το  αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο έχει την ευθύνη λειτουργίας των Σχολών διαβεβαιώνει ότι η Σχολή της Κέρκυρας θα λειτουργήσει κανονικά, αλλά όπως και σε εκείνη της Κρήτης η νέα φουρνιά εισακτέων, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ,  θα προκύψει του χρόνου, αφού προηγουμένως κλείσει ο δίχρονος εκπαιδευτικός κύκλος της περιόδου 2021-2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο 2021 προκηρύχτηκε η εισαγωγή 34 σπουδαστών στην Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας, ωστόσο κατατέθηκαν μόλις 13 αιτήσεις εκ των οποίων τρεις Κερκυραίων. Επίσης είναι γνωστά τα προβλήματα,  που αντιμετωπίζει η Σχολή τόσο στο κτηριακό, όσο και στις ελλείψεις διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.

 

Στ. Γκίκας: Όχι μόνο δεν κλείνει…αλλά θα καλυφθούν και οι ελλείψεις

Μιλώντας για το θέμα αυτό στην “ΚΣ”, ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας υποστήριξε ότι η Σχολή δεν πρόκειται να κλείσει. Μάλιστα όπως ενημέρωσε, ο ίδιος είχε επικοινωνία με την αρμόδια υφυπουργό τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά θα τοποθετηθεί Διευθυντής, στην θέση της παραιτηθείσας και θα καλυφθούν έγκαιρα οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης στον προγραμματισμό του υπουργείου είναι και η διαδικασία εύρεσης μόνιμου κατάλληλου  κτηρίου, όπου θα εγκατασταθεί η Σχολή. Υπενθυμίζουμε ότι τώρα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος (πρώην ΔΟΠΑΠ) στο Φαληράκι.

 

Επαναλειτουργία μετά το 2012

Ως γνωστό στην Κέρκυρα, όπως και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο λειτουργούσαν σχολές ξεναγών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ). Εκτός από Κέρκυρα λειτουργούσαν επίσης σχολές ξεναγών λειτουργούσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο. Από το 2010 ουσιαστικά η Ελλάδα επισήμως δεν διέθετε κρατική σχολή εκπαίδευσης ξεναγών, με την τελευταία «φουρνιά» να βγαίνει το 2012 πριν το οριστικό λουκέτο. Ο ΟΤΕΚ περιελάμβανε όλες τις ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων, ωστόσο η οικονομική στενότητα οδήγησε στο κλείσιμο, με τη μεταφορά των ειδικοτήτων στο υπουργείο Τουρισμού. Η σχολή ξεναγών δεν ξαναλειτούργησε παρά τις αντιδράσεις, τόσο του τοπικού σωματείου ξεναγών, όσο και πολλών άλλων παραγόντων. Το 2017 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2017 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το 2018 λειτούργησε η σχολή ξεναγών στην Αθήνα. Το 2019, η νέα κυβέρνηση προχώρησε στην λειτουργία της Σχολής στη Θεσσαλονίκη & δεύτερης Σχολής στην Αθήνα. Ενώ για το διδακτικό έτος 2020-21 ξεκίνησε η λειτουργία άλλων τριών Σχολών  σε Κέρκυρα, Ρόδο και Ρέθυμνο. Στην Κέρκυρα, με την πρώτη προκήρυξη το 2020 εισήχθησαν στην Σχολή 33 σπουδαστές, ωστόσο δεν έλλειψαν απο την αρχή τα προβλήματα (κτηριακό, ωράριο μαθημάτων, εκπαιδευτικό προσωπικό κλπ). Σε αυτά προστέθηκαν και εκείνα, που προκάλεσε η πανδημίας (καθυστέρηση έναρξης διδακτικού έτους, μαθήματα με τηλεδιάσκεψη, αλλαγές στην διδακτέα ύλη  κ.α.)

 

Οι Σχολές Ξεναγών

Αποτελούν μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διάρκειας δύο  εκπαιδευτικών ετών. Δεκτοί γίνονται μετά από επιλογή κατόπιν μοριοδότησης Έλληνες υπήκοοι, υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της ΕΕ, εφόσον διαμένουν νόμιμα στη χώρα και γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα (επίπεδο Γ2/C2). Το 70% των θέσεων καλύπτεται από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού λυκείου και το 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, πρέπει να έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον δύο (πέραν της ελληνικής) ξένων γλωσσών. Η φοίτηση στη Σχολή Ξεναγών παρέχεται δωρεάν και είναι υποχρεωτική για το σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κατά τις πρωινές ώρες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  περιλαμβάνει: α) 945 διδακτικές ώρες θεωρητικής διδασκαλίας και επισκέψεων στα μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους της έδρας της Σχολής β) 65 ημέρες εκπαιδευτικών εκδρομών γ) τις εργασίες-ξεναγήσεις δ) τις γραπτές εξετάσεις ε) τις τελικές προφορικές διπλωματικές εξετάσεις. Για τους σπουδαστές που έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις γραπτές και προφορικές διπλωματικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών, εκδίδεται Δίπλωμα, με το οποίο μπορούν να αποκτήσουν βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!