Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΣΤΙΒΟΣ / ΔΡΟΜΟΣ

Κέρκυρα: Αγώνες μνήμης για Β. Σγουρόπουλο & τιμής για Σπ. Κοντοσώρο

Τη μνήμη του πρωτοποριακού για την εποχή του γυμναστή Βίκτωρα Σγουρόπουλου καθώς και τον ζωντανό θρύλο του ελληνικού στίβου Σπύρο Κοντοσώρο, πρόκειται να τιμήσει η κοινότητα Καβαλλουρίου σε συνεργασία με την Γυμναστική Ένωση Θιναλίου& την τοπική επιτροπή ΣΕΓΑΣ Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα: “Η Τοπική Κοινότητα Καβαλλουρίου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, με την Τ.Ε ΣΕΓΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και την Γ.Ε ΘΙΝΑΛΙΩΝ, υπό την Αιγίδα του ΣΕΓΑΣ συνδιοργανώνουν Αγώνες Δρόμου την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 και ώρα 10.30 προς τιμή του Μεγάλου Αθλητή Σπύρου Κοντοσώρου και στη μνήμη του Βίκτωρα Σγουρόπουλου Καθηγητή Φ.Α και προπονητή Στίβου, στον υπαίθριο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καβαλουρίου”.

Ο ΥΠΕΡΑΘΛΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ
Γεννήθηκε στην κοινότητα Κοψοχειλάδων της Βόρειας Κέρκυρας το 1947, με καταγωγή απο τους Κοψοχειλάδες της Βόρειας Κέρκυρας. Γράφτηκε στον Κερκυραϊκό Γ.Σ όπου και παρέμεινε σε όλη του τη σταδιοδρομία.
Υπήρξε ένας απο τους κορυφαίους αθλητές του ελληνικού στίβου στους δρόμους αντοχής (3000μ στιπλ, 5χλμ & 10 χλμ) με κορυφαίες διακρίσεις σε πανελλήνιους, βαλκανικούς, ευρωπαϊκούς & Ολυμπιακούς αγώνες. Έχει αναδειχτεί επτά φορές πανελληνιονίκης, πέντε στα 3 χλμ στιπλ & δύο στα 10 χλμ), επίσης εννέα φορές Βαλκανιονίκης, ενώ το 1972 τερμάτισε όγδοος στα 3 χλμ στιπλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόναχο. Στην Δυτικογερμανική πρωτεύουσα είχε ταξιδέψει και ο γυμναστής Βίκτωρ Σγουρόπουλος, για να βρίσκεται δίπλα στον αθλητή, που είχε αναδείξει.
Ο Σπύρος Κοντοσώρος, την επόμενη χρονιά (1973) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 3.000 στιπλ, στους αγώνες του κυπέλλου Ευρώπης επιτυγχάνοντας πανελλήνιο ρεκόρ (8΄25΄΄6), που μετά απο 49 χρόνια, μένει μέχρι σήμερα απόρθητο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τυπικά το Πανελλήνιο ρεκόρ φέρεται να το κατέχει ο Κύπριος Φίλιππος Φιλίππου (8΄24’’01), που το είχε πετύχει στους Μεσογειακούς αγώνες στην Καζαμπλάκα, το 1983, μία εποχή όπου οι Κύπριοι αθλητές αγωνίζονταν με την Εθνική ομάδα στίβου της Ελλάδας.
Στα αξιοσημείωτα της πλούσιας σε επιτυχίες καριέρας του κερκυραίου αθλητή, η συναρπαστική κούρσα των 10 χλμ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Ανδρών, που είχε διεξαχθεί το 1972 στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ο πρωταθλητής μας κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 10 χλμ (29΄19’’01) και άλλα επτά ενδιάμεσων αποστάσεων: των 6, 7, 8, 9 χλμ και 4, 5 και 6 μιλίων. Όταν ολοκλήρωσε την αθλητική, ακολούθησε εκπαιδευτική καριέρα και έγινε πανεπιστημιακός καθηγητής (ΤΕΦΑΑ Αθηνών). Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βετεράνων Αθλητών Στίβου.

Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΣ ΒΙΚΤΩΡ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στο Καβαλούρι Κέρκυρας το 1933. Μαθητής του Β΄Γυμνασίου Αρρένων Κέρκυρας. Αποφοίτησε απο την Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών και υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στην Σχολή Ευελπίδων της οποίας υπήρξε γυμναστής. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως κοινοτικός γυμναστής σε Ιθάκη και Ζαγορά Πηλίου, ώσπου το 1962 διορίστηκε καθηγητής φυσικής αγωγής στο Γυμνάσιο Λευκίμμης. Το 1965 μετατέθηκε στο Β΄Γυμνάσιο Αρρένων Κέρκυρας & προς το τέλος της εκπαιδευτικής του πορείας θήτευσε και στο Α΄Γυμνάσιο Αρρένων.
Διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Σταδίου Κέρκυρας καθώς και Επιθεωρητής Φυσικής Αγωγής του Νομού μας. Ίδρυσε τμήμα στίβου στο σωματείο Αστέρα Κέρκυρας, ενώ συνεργάστηκε για χρόνια με τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο ως γυμναστής-προπονητής. Υπήρξε πρωτοπόρος προπονητής για την εποχή του, αφού ενημερωνόνταν διαρκώς για τις διεθνείς μεθόδους προπονητικές και εφάρμοζε τα σύγχρονα προγράμματα στους αθλητές-τριες, που γύμναζε.
Ως γυμναστής-προπονητής στίβου ανέδειξε πολλούς αθλητές-τριες της Κέρκυρας πανελληνιονίκες και μέλη της Εθνικής ομάδας. Μεταξύ αυτών, στους δρόμους αντοχής τους: Σπύρο Κοντοσώρο, Νίκο Αυγούστη, Διονύση Χαλικιά. Ημιαντοχής: Γιώργο Ψάϊλα, Μιχάλη Γαγκάδη. Ταχύτητας: Παναγιώτη Στέλιο (400μ), Βασίλη Σγούρο (400 εμπ). Στα σπριντ: Σπύρο Σπίνουλα, Σπύρο Κοσκινά, Παύλο Μουρμούρη, Αφροδίτη Γιούργα, Σοφία Ρίγγα, Λίνα Ρούσσου. Στα άλματα: Χρήστο Βραδή (μήκος). Στις ρίψεις: Μίκα Γιούργα (ακόντιο) και πολλούς άλλους.
Έφυγε απο τη ζωή το 1991 σε ηλικία 58 ετών. Αξιοσημείωτα ήταν τα λόγια του Σπύρου Κοντοσώρου για τον θάνατο του πρώην προπονητή του: “Του οφείλω τα πάντα. Στις δύσκολες στιγμές, που περνούσα σαν αθλητής ήταν δίπλα μου. Με βοήθησε να γίνω σπουδαστής στην Γυμναστική Ακαδημία. Θα μείνει στην καρδιά μου για πάντα”. Να σημειωθεί ότι το παράρτημα Κέρκυρας του Συνδέσμου Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου (ΣΕΒΑΣ), πήρε την επωνυμία “ΒΙΚΤΩΡ” για να τιμήσει τη μνήμη του Βίκτωρα Σγουρόπουλου.

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της Τοπικής Κοινότητας Καβαλουρίου και της ΤΕ ΣΕΓΑΣ Κέρκυρας, στην διοργάνωση θα περιλαμβάνονται τα εξής αγωνίσματα
1.000μ. Αγοριών – Κοριτσιών Δημοτικών Σχολείων 2010 και μικρότεροι/ες
1.000μ. Αγοριών – Κοριτσιών Γυμνασίων2007-2008-2009
(Υπαίθριος χώρος πρώην Δημ. Σχολείου Καβαλλουρίου)
9.000μ. Ανδρών & Γυναικών
Εκκίνηση : Σημείο Τρόμπα Αχαράβη
Τερματισμός : Υπαίθριος χώρος πρώην Δημοτικού Σχολείου Καβαλλουρίου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
1.000μ. ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ & ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ στον υπαίθριο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καβαλλουρίου από ώρα 09.00 – 10.00
9.000μ. ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ στο e-mail της ΤΕ ΣΕΓΑΣ Κέρκυρας
Εντός των ημερών θα δημοσιευτεί και η προκήρυξη των αγώνων, που θα διεξαχθούν σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο της ΓΓΑ. Χορηγοί, οι επιχειρήσεις με έδρα την Βόρεια Κέρκυρα: Κερκυραϊκή Ζυθοποιΐα CORFU BEER & CORFU SEA FARMA SA

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!