Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: «Αριθμητική» αντιπαράθεση για την μεταφορά σκουπιδιών

Την «αριθμητική» της Δημοτικής Αρχής σε ό, τι αφορά τον προϋπολογισμό του κόστους μεταφοράς των σκουπιδιών στην Κοζάνη αμφισβητεί ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Κέρκυρα Ψηλά» Σπύρος Νεράντζης.

 Ο οποίος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα νούμερα του φετινού δημοτικού προϋπολογισμού τα δύο τρίτα των σκουπιδιών μας θα πάνε στο «ταλαιπωρημένο» Τεμπλόνι. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης, στον οποίο απευθύνθηκε η «ΚΣ» δεν θέλησε να «ρίξει λάδι στη φωτιά» με δημόσιες αντιπαραθέσεις, δηλώνοντας ότι όλες αυτές τις εκτιμήσεις του «αγαπητού συνάδελφου» θα τις αντικρούσει στο δημοτικό συμβούλιο, όταν θα συζητηθεί ο δημοτικός προϋπολογισμός.

Ο ίδιος, ωστόσο ήταν κατηγορηματικός «πως η πίστωση στον προϋπολογισμό επαρκεί για την μεταφορά των σκουπιδιών του 2021»,  ενώ υπενθύμισε «την δέσμευση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την ανάληψη του κόστους εναπόθεσης των σκουπιδιών στο εργοστάσιο της Κοζάνης, γεγονός που πιθανόν να μην έχει λάβει υπόψη , στους υπολογισμούς του ο Σπύρος Νεράντζης».

Ωστόσο στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (2/2/21) στην Περιφέρεια, με θέμα την μεταφορά των σκουπιδιών, η Π.Ι.Ν. επιβεβαίωσε ότι η υπόσχεση της, η οποία και θα υλοποιηθεί, αφορούσε την οικονομική βοήθεια για το 2020.

Πόσο θα κοστίσει η μεταφορά των σκουπιδιών

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, που είχε προκηρύξει ο ΣΥΔΙΣΑ, ανάδοχος του έργου της μεταφόρτωσης και μεταφοράς των αστικών στερεών  αποβλήτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων στην ΜΕΑ Κοζάνης για επεξεργασία από την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, ήταν η μοναδική συμμετέχουσα στον διαγωνισμό εταιρεία ENACT AE. Η προσφορά, που έγινε δεκτή από την επιτροπή διαγωνισμού ήταν 83,75€ τον τόνο πλέον ΦΠΑ, δηλαδή 103,85€ τον τόνο και για μεταφορά συνολικά για τα έτη 2021 και 2022, 70.000 τόνων.  Επίσης σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση με την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, που αφορά το κόστος εναπόθεσης αυτό ορίζεται σε 51,97€ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ)τον τόνο. Δηλαδή το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 155,82€ τον τόνο.

Ως γνωστό το 2021 η συμβατική υποχρέωση αφορά την μεταφορά 27.500 τόνων σκουπιδιών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Ως εκ τούτου η μεταφορά και εναπόθεση 27.500 τόνων έχει συνολικό κόστος 4.285.050€. Υπενθυμίζουμε ότι οι Δήμοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας δρομολογούν την μεταφορά των δικών τους σκουπιδιών (περίπου 20-25 χιλιάδων τόνων)  στον ΧΥΤΑ Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, με τον δήμαρχο Β. Κέρκυρας, Γιώργο Μαχειμάρη να υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος, μεταφορά και εναπόθεσης δεν θα υπερβαίνει τα 70€.

Η σύσκεψη στην Περιφέρεια

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ιονίων Νήσων προσκάλεσε  την  Τρίτη (2/2/21) σύσκεψη με τη συμμετοχή των τριών δημάρχων Κεντρικής, Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας. Η ατζέντα της σύσκεψης ήταν το χρονοδιάγραμμα του έργου της μεταφοράς των απορριμμάτων, η υλοποίηση των διαδικασιών για την καταγραφή της περιουσίας του ΣΥΔΙΣΑ, προκειμένου να περάσει στον ΦΟΔΣΑ Ι.Ν και τέλος ενημέρωση για τα ενταγμένα έργα, που αφορούν τα απορρίμματα, στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε την οικονομική συμμετοχή της ΠΙΝ στο κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών, αλλά για το έτος 2020, όπως είχε συμφωνηθεί. Επίσης προέτρεψε τους Δήμους να χωροθετήσουν Σταθμούς Μεταφόρτωσης, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της μεταφοράς, τονίζοντας  ότι η Περιφέρεια θα παρέχει στους Δήμους κάθε τεχνική βοήθεια για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Τέλος υποσχέθηκε ότι η ΠΙΝ θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν, προκειμένου οι Δήμοι να πάρουν οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση για την διαχείριση των ήδη δεματοποιημένων σκουπιδιών σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη.

Η ανακοίνωση Σπ. Νεράντζη

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Κέρκυρα Ψηλά», που τιτλοφορείται «Τεμπλόνι, τα ΄μαθες τα νέα;» έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για το 2021, ανεξάρτητα από το ποιος φορέας θα κάνει την μεταφορά και με εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό για τέλος εναπόθεσης και διαχείρισης μόλις 2.000.000, μπορούμε να μεταφέρουμε στην Κοζάνη 11.239 τόνους ( έντεκα χιλιάδες διακόσιους τριάντα εννέα τόνους ). Μια ποσότητα, η οποία μπορεί να μεταφερθεί σε 149 ημέρες! …. Συνεπώς η μεταφορά μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και στις 4 Αυγούστου 2021. (*) . Βέβαια για να συμβεί ακόμη και αυτό θα χρειαστεί να εγγραφούν στον προϋπολογισμό επιπλέον (**) 1.354.377€ για να πληρωθεί η μέχρι τότε μεταβατική διαχείριση στο Τεμπλόνι!

 Χωρίς αυτήν την εγγραφή η μεταφορά θα ξεκινήσει από 01.01.2022!

 Για να μεταφέρουμε και τους 27.500 τόνους ΑΣΑ το 2021 χρειάζονται επιπλέον 3.326.125 €! Ποσό για το οποίο δεν υπάρχει καμία εγγραφή και καμία αναφορά στον προϋπολογισμό του 2021. Η ποσότητα των ΑΣΑ που θα μεταφερθούν καθώς , η ημερομηνία και τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν, υπολογίστηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από τον Προϋπολογισμό του 2021, όπως κατατέθηκε από την Δημοτική Αρχή προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή. Έναν προϋπολογισμό στον οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο πολιτικός σχεδιασμός της και για την διαχείριση των ΑΣΑ. Διερωτώμεθα :

  • Μήπως οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων, η μη ολοκλήρωση της μεταφοράς του 2020 και η μη πραγματοποίηση της μεταφοράς για το 2021 ;
  • Μήπως οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων, το ξεκίνημα των διαγωνιστικών διαδικασιών από λάθος υπόχρεους φορείς;……. για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή οι διαδικασίες, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα;
  • Μήπως οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων ο μη σεβασμός στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Τεμπλονίου, και στο περιβάλλον ;

Σύμφωνα με την ανάλυση του προϋπολογισμού του Δήμου και τον σχεδιασμό του για την διαχείριση των ΑΣΑ, για να είναι οικονομικά βιώσιμο ένα τέτοιο μοντέλο διαχείρισης, θα χρειαστεί αύξηση των δημοτικών τελών πάνω από 65%.

Αν ο λόγος είναι η έλλειψη χρημάτων, τότε υπάρχει και η άλλη λύση :

 Να γίνει αλλαγή του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων από την Δημοτική Αρχή και ΑΠΛΑ να εφαρμόσουμε αυτά που προβλέπονται από τον Εθνικό Σχεδιασμό και για τα οποία όλες οι παρατάξεις είχαμε κάνει προεκλογική σημαία ! Μείωση του όγκου σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας!

 Ευχόμαστε για άλλη μια φορά να κάνουμε λάθος και στην ερμηνεία του προϋπολογισμού για το 2021!

 Περιμένουμε από την Δημοτική Αρχή την δική της πολιτική ερμηνεία και ευχόμαστε να μην προστεθούν και αυτά τα ερωτήματα στα προηγούμενα αναπάντητα ερωτήματα μας, από τις 14 Δεκεμβρίου του 2020».

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!