Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: “Ασφυκτική”  προθεσμία για το Σχολικό Κέντρο Κοντοκαλίου

Ο Δήμος κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων καλείται να τρέξει άμεσα τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου κατασκευής σχολικού κέντρου Γουβιών-Κοντοκαλίου, ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος να απενταχθεί από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

 Αυτό προκύπτει από  έγγραφο (Α.Π: 6/08-01-2023), που έστειλε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης & Εφαρμογής (ΕΥΔΕ) του Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους. To έγγραφο  εφιστά την προσοχή στις νέες διοικήσεις ώστε να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη δημοπράτηση σημαντικών έργων του προγράμματος « Αντώνης Τρίτσης», τα οποία έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. 

Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος απένταξης έργων!  Όπως αναφέρεται μάλιστα, έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024  θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Τ.Υ. Κεντρικής Κέρκυρας, Ανδρέας Καρδόνας: “Τέτοιο έγγραφο δεν έχει λάβει καμία Υπηρεσία του Δήμου μας”. Να σημειωθεί ότι σε ό, τι αφορά το έργο του Σχολικού Κέντρου Κοντοκαλίου, εκκρεμεί η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού από το Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να δημοπρατηθεί. Παρά το γεγονός ότι το έργο δύσκολα θα δημοπρατηθεί εντός της προθεσμίας, που προβλέπει το έγγραφο του Υπ.Εσωτερικών, εν τούτοις η νέα Δημοτική Αρχή φέρεται αποφασισμένη να πράξει ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση και το έργο να υλοποιηθεί κανονικά.

 Το έγγραφο του Υπ.Εσωτερικών

Το έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη στους Δήμους καταλήγει ως εξής: «Αναφορικά με τα έργα Δικαιούχων του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” που εντάχθηκαν έως 30/6/2022 και δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, καλείσθε να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα έργα αυτά να δημοπρατηθούν έως 9/2/2024, ενημερώνοντας αμελλητί την Υπηρεσία μας, ειδάλλως θα απενταχθούν από το Πρόγραμμα».

 Το έργο του Σχολικού Κέντρου Γουβιών-Κοντοκαλίου

Εντάθηκε τον Μάρτιο 2022 στον Άξονα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», με συνολικό προϋπολογισμό 5.683.300,00 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του Κύριου του Έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών. Κύριος του Έργου Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός Δημοτικού Σχολείου 12 θέσεων και ενός Νηπιαγωγείου 3 θέσεων, σε κατάλληλο οικόπεδο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στην θέση «Παναγιά» της περιοχής Γουβιών.

Φυσικό Αντικείμενο Έργου

Η πράξη αποτελείται από τα κάτωθι Υποέργα:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: “Κατασκευή Σχολικού Κέντρου Γουβιών – Κοντοκαλίου”. Το έργο αφορά στην ανέγερση Δημοτικού Σχολείου 12-θέσεων και Νηπιαγωγείου 3-θέσεων (5.350.000,00 €).

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: “Προμήθεια Εξοπλισμού Λειτουργίας”. Το υποέργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση όλου εκείνου του αναγκαίου εξοπλισμού για την άρτια λειτουργία του Σχολικού Κέντρου Γουβιών – Κοντοκαλίου (300.000,00 €). ΥΠΟΕΡΓΟ 3. “Σύνδεση με πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος” (30.000,00 €). ΥΠΟΕΡΓΟ 4: “Αρχαιολογία” (3.300,00 €) Αστική Αναζωογόνηση του Δήμου 12/1/22 Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  πράξη περιλαμβάνει δύο (2) κύρια υποέργα: –

Κτίριο 1 : Κεντρικό κτίριο το οποίο περιλαμβάνει ζώνες εκπαίδευσης, διοίκησης και βοηθητικούς χώρους με συνολικό εμβαδό Κύριων χώρων 1.568,92μ² και ’Υπόγειων βοηθητικών χώρων με εμβαδό 332,41μ².

Κτίριο 2: Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (Θέατρο, Γυμναστήριο, Εκδηλώσεις) με εμβαδό 341,78μ².

Κτίριο 3: Κτίριο κυλικείου με του υποστηρικτικούς χώρους που απαιτούνται με εμβαδό 46,42μ².

Το Νηπιαγωγείο θα στεγαστεί στο Κτίριο 4 το οποίο έχει συνολικό εμβαδό 747,81μ² είναι ισόγειο και περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, δραστηριοτήτων, πολυδύναμο χώρο, εστιατόριο, κουζίνα, χώρο ανάπαυσης, γραφεία διοίκησης κλπ.  Συνολικά θα ανεγερθούν κτιριακές εγκαταστάσεις 2.614,00 τμ, υπαίθριοι στεγασμένοι χώροι 183,95 μ2 ενώ στον ακάλυπτο έχουν προβλεφθεί ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης, ένα γήπεδο πετοσφαίρισης, ένα υπαίθριο θέατρο με χώρο προβολής, πλακοστρωμένοι χώροι περιμετρικά των κτιρίων και οι απαραίτητες οδεύσεις. Επίσης, προβλέπονται 22 θέσεις στάθμευσης (2 ΑΜΕΑ) σύμφωνα με τις διατάσεις του ΠΔ 111/2004. Προβλέπεται δε, ελεύθερη επιφάνεια φύτευσης 6.484,53 τμ2 και φύτευση 60 δέντρων όπως προβλέπεται από το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΚΤΥΠ και τα πρότυπα κτιριολογικά προγράμματα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός και η πρόταση η οποία κατατέθηκε συμπεριλαμβανομένων και των σχεδίων έγινε εξ ολοκλήρου από τους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών του Κεντρικού Δήμου.

 Εκκρεμεί η έγκριση του ρυμοτομικού

Ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην πρωινή εκπομπή της Μαρίνας Μοσχάτ στο ραδιόφωνο ΕΡΤ Κέρκυρας είχε αναφέρει ότι,“το σχολικό κέντρο Κοντοκαλίου είναι ένα αίτημα τριάντα χρόνων. Για μας όμως ήταν έργο – σημαία. Η τεχνική υπηρεσία κατάφερε και ολοκλήρωσε πλήρη φάκελο για την υποβολή στο «Αντώνης Τρίτσης», εξασφαλίσαμε το οικόπεδο πίσω από το Diellas Γουβιά, και πήραμε χρηματοδότηση 5,3 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί μόνον το τοπικό ρυμοτομικό για να δημοπρατηθεί επιτέλους το έργο.”  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “ΚΣ”, το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο εστάλη πριν από λίγες ημέρες στο Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να εγκριθεί.

 Προτεραιότητα για τη νέα Δημοτική Αρχή

Το θέμα της ανέγερσης του Σχολικού Κέντρου αποτελεί προτεραιότητα και για τη νέα δημοτική Αρχή. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, “παρότι οι απελθόντες καθυστέρησαν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες (αναφέρθηκε ότι δεν είχε σταλεί έγκαιρα το ρυμοτομικό σχέδιο στο Υπουργείο Υποδομών για έγκριση), εν τούτοις σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χαθεί η χρηματοδότηση και το έργο θα υλοποιηθεί».

 Τα άλλα κερκυραϊκά έργα στο “Αντώνης Τρίτσης” δεν κινδυνεύουν

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έχουν ενταχθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη (και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότησή τους)  τα εξής έργα του ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:

1) Κατασκευή Κλειστού Προπονητηρίου στις Αλυκές Ποταμού (Έχει συμβασιοποιηθεί και ξεκίνησαν εργασίες).

 2) Η εκπόνηση μελέτης του έργου κατασκευής ανοικτού κολυμβητηρίου στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ (έχει ανατεθεί στην ΜΟΔ). Μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει η κατασκευή του έργου.

Της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ:  Άμεσες ανάγκες ύδρευσης Νήσου Κέρκυρας (οκτώ υποέργα: (α) «Ενίσχυση Ύδρευσης Παραλίας Ύψου και Μπαρμπάτη από Γεωτρήσεις Παλιοχώραφα, (β) «Αντικατάσταση Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Αλυκών Ποταμού».(γ) «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία έξυπνου συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου και καταγραφής υδρομετρητών απομακρυσμένου ελέγχου και καταγραφής υδρομετρητών πόλης Κέρκυρας με χρήση IOT (Internet of Things) τεχνολογιών».δ) «Ερευνητικές γεωτρήσεις σε εκτέλεση της υδρογεωλογικής μελέτης Βόρειας Κέρκυρας». (ε) «Αντικατάσταση Εσωτερικών Δικτύων Ύδρευσης Νότιας Κέρκυρας» (στ) «Αντικατάσταση Εσωτερικών Δικτύων Ύδρευσης Βόρειας Κέρκυρας».(ζ) «Αρχαιολογικές επιβλέψεις και έρευνες» & (η) «Δαπάνες ηλεκτροδοτήσεων». To έργο έχει συμβασιοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Του ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1)Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ιεράρχησης των προτεραιοτήτων των υπηρεσιών του Δήμου και παροχής αυτοματοποιημένων και προσωποποιημένων υπηρεσιών προς τους κατοίκους του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Συμβασιοποιημένο & είναι σε εξέλιξη. 2) «Αγροτική Οδοποιία Δήμου Βόρειας Κέρκυρας». Συμβασιοποιημένο σε εξέλιξη.

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 18ης-1-2024 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!