Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Βορράς & Νότος περιμένουν ευρώ για  ζημιές της «Βικτώριας»

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τότε, που περιοχές του νησιού μας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε σε δημόσιες υποδομές, αλλά και σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες η «Βικτώρια».

Οι δήμοι  Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας ήδη έχουν καταθέσει τα τεχνικά δελτία, ζητώντας περίπου 5 εκατ ευρώ έκτακτη επιχορήγηση  για να αποκαταστήσουν τις ζημίες κυρίως του οδικού δικτύου, ωστόσο μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί. Κι αυτό γιατί ακόμα δεν έχει ανοίξει η στρόφιγγα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2020.

Μάλιστα, όπως φαίνεται η ροή χρηματοδοτήσεων μάλλον πάει για μετά το Πάσχα και βάλε…. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα στο σύνολο του θα εκδοθεί μετά την 30η Μαρτίου 2020, που είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων από ΟΤΑ και Δημόσιους Οργανισμούς & Φορείς.

Την αναγκαιότητα να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι της Κέρκυρας έγκαιρα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου έθεσε  ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη σε χθεσινή τους συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Εντός της εβδομάδας η έκθεση του Κεντρικού Δήμου

Η καταγραφή των ζημιών, που προκάλεσε η «Βικτώρια» τον περασμένο Νοέμβριο στις περιοχές ευθύνης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Οπότε θα διακριβωθεί και το ύψος της επιχορήγησης, που θα ζητήσει ο Δήμος για την αποκατάσταση τους. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι ζημίες ήταν εκτεταμένες σε πολλές περιοχές ευθύνης του δήμου και χρειάστηκε αρκετός χρόνος, προκειμένου οι Τεχνικές Υπηρεσίες να τις καταγράψουν και να υπολογίσουν το ύψος του προϋπολογισμού αποκατάστασης τους. Αυτός ήταν και ο λόγος, που το έργο δεν συμπεριλήφθηκε και στο προσφάτως ψηφισθέν απο το δημοτικό συμβούλιο Τεχνικό Πρόγραμμα.

 

Οι περιοχές «έκτακτης ανάγκης»

Οι περιοχές, που κηρύχθηκαν σε κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες, κατολισθήσεις) που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν από τις 12 έως και τις 14-11-2019 από το πέρασμα της «Βικτώριας» είναι: Οι Δημοτικές Ενότητες  Κερκυραίων, Φαιάκων, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και  Οθωνών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων. Οι κοινότητες Πεντατίου, Χλωμοτιανών, Αγίου Ματθαίου και Χλομού της Δ.Ε. Μελιτειέων, οι κοινότητες Περιβολίου, Αργυράδων, Κουσπάδων, Πετριτή και Αγίου Νικολάου της Δ.Ε. Κορισσίων & η Λευκίμμη της ΔΕ Λευκιμμαίων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Καθώς και ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας. Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  θα ισχύει έως και 12 Μαΐου 2020.

 

Το ΠΔΕ

Στα 6,75 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2020, όντας, οριακά, μεγαλύτερο από το 2011, οπότε είχε ανέλθει σε 6,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά. Από το παραπάνω ποσό, που αντιπροσωπεύει το 3,4% του προβλεπόμενου ΑΕΠ της χώρας, τμήμα ύψους 6 δισ. ευρώ, αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα και τμήμα ύψους 750 εκατ. ευρώ αφορά έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Το συγχρηματοδοτούμενο τμήμα διακρίνεται περαιτέρω σε 4,2 δισ. ευρώ για έργα ΕΣΠΑ, περιόδου 2014-2020 και 1,8 δισ. ευρώ για λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Σταθερή επιδίωξη για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ και για το 2020 παραμένει η απορρόφηση των πόρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας συνδρομής από την ΕΕ. Ο στόχος αυτός θα συνδράμει στην προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής και θα απαιτήσει την εντατικοποίηση των ενεργειών για την επίσπευση της υλοποίησης των προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα οι τομείς των μεγάλων έργων υποδομών, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της απασχόλησης, η εκπαίδευση και κατάρτιση, οι τομείς της υγείας και της πρόνοιας, η προστασία του περιβάλλοντος, τα έργα υποδομών των ΟΤΑ και οι δράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

 

Το «ψαλίδι» στις Περιφέρειες

Υπενθυμίζουμε ότι στις 4 Φεβρουαρίου δόθηκε στην ΕΝΠΕ το σχέδιο της κατανομής των πιστώσεων του ΠΔΕ στις 13 Περιφέρειες της χώρας και προκάλεσε την αντίδραση των Περιφερειαρχών, αφού ήταν «ψαλιδισμένο». Ειδικότερα στην ΠΙΝ για το 2020 κατανέμεται συνολικό ποσόν 39.050.000 €, έναντι του ποσού των 52 εκατ ευρώ, που αντιστοιχούσε στον περυσινό προϋπολογισμό. Προφανώς η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ΠΙΝ δεν πέτυχε τον περυσινό στόχο απορρόφησης του ΠΔΕ κυρίως εξαιτίας της έλλειψης μελετών για την υλοποίηση έργων.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!