Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κέρκυρα: Για πρώτη φορά στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου η συναυλία της ιστορικής Φιλαρμονικής Σκριπερού

Περίπου 50 μουσικοί του Φιλαρμονικού Συλλόγου Σκριπερού, ηλικιών από 14 έως 65 ετών, θα παιανίσουν εντός του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Φρούριο τη Μ. Τετάρτη, πένθιμα εμβατήρια. Πρόκειται για ιστορική φιλαρμονική, τέταρτη κατά σειρά ίδρυσης, στις 3 Μαΐου του 1909.
Έχει γράψει τη δική της ιστορία και ακόμη τη γράφει, δίδοντας την ευκαιρία σε εν δυνάμει μουσικούς να αγαπήσουν αυτό το κόμματι του πολιτισμού και να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές, μεταλαμπαδεύοντας αργότερα τις γνώσεις τους σε νεότερους, συγκροτημένα, οργανωμένα και με σεβασμό.
Μιλώντας στην «Κ.Σ.» ο νέος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Κωνσταντίνος Μαντζούκης, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση της μπάντας τον Σεπτέμβριο του 2021, σκοπός από την ίδρυσή της έως και σήμερα, είναι η παροχή δωρεάν μουσικής παιδείας στους νέους τόσο της περιοχής, όσο και των όμορων γεωγραφικών διαμερισμάτων αλλά και η συμμετοχή τους με την φιλαρμονική σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος, καθιστώντας τους ενεργούς πολίτες.
Άλλωστε, ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριοερού, από την ίδρυσή του έχει συμμετάσχει σε πλήθος κοινωνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και μορφωτικών εκδηλώσεων, ενώ πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 50 δημόσιες εμφανίσεις ετησίως με την μπάντα, την μπαντίνα (νεανική μπάντα) και τα σύνολα μουσικής δωματίου που λειτουργούν στη φιλαρμονική. Μάλιστα, η Φιλαρμονική έχει αφήσει το μουσικό της στίγμα τόσο σε πόλεις ανά την Ελλάδα, όσο και του Εξωτερικού, όπως την Ιταλία, την Πολωνία και την Αυστρία.

«Ήταν στόχος μου η Φιλαρμονική Σκριπερού»
Συνομιλώντας με τον αρχιμουσικό, ανέφερε πως δεν βρέθηκε τυχαία να αναλάβει το μουσικό σώμα αλλά ήταν στόχος του. «Πάντα ήθελα να είμαι κομμάτι της Φιλαρμονικής του Σκριπερού και τα κατάφερα, μόλις τρεις μήνες μετά την επιστροφή μου από τη Βιέννη όπου ζούσα λόγω σπουδών στη διεύθυνση ορχήστρας», σημειώνει ο κ. Μαντζούκης.

Η συναυλία της Μ. Τετάρτης
Η εξωστρέφεια και η δυνατότητα να δοθεί σε περισσότερο κόσμο εκτός Σκριπερού να απολαύσει την Φιλαρμονική, ήταν κάποιοι από τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να πραγματοποιηθεί φέτος και για πρώτη φορά, εντός του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου η συναυλία τη Μεγάλη Τετάρτη, με πένθιμα εμβατήρια, προσθέτει ο αρχιμουσικός. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 20:00 και θα ακουστούν έργα των G. Verdi, P. Mascagni, G. Puccini, Σ. Σαμάρα, Στ. Δολιανίτη, T. Albinoni. Σολίστ ο Νίκος Νίνος (τρομπέτα) ενώ η διεύθυνση είναι του αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Μαντζούκη.
Μάλιστα στόχος, είναι η συγκεκριμένη συναυλία να καθιερωθεί τη Μ. Εβδομάδα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, καθώς και οι φιλαρμονικές της υπαίθρουβτου νησιού, κρατούν την παράδοση της μουσικής αυτού του είδους, ζωντανή και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις Φιλαρμονικές της πόλης, αφού η κάθε μια έχει τη δική της μοναδική αξία. Άλλωστε, οι φιλαρμονικές είναι οι άνθρωποί της, είναι εκείνοι που έχουν ταχθεί σε αυτές όλη τους τη ζωή. Δεν είναι οικονομικοί οργανισμοί, λειτουργούν αφιλοκερδώς και πολλές φορές φτάνουν στα όριά τους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Ωστόσο, η αναγνώρισή τους ήρθε μόλις έναν χρόνο πριν, όπου εγγράφτηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι φιλαρμονικές επί δεκαετίες αναπτύσσουν πολυποίκιλη δραστηριότητα και προσφέρουν στη βιωματική καλλιέργεια των μουσικών και των ακροατών.

Στους επιτάφιους την Μ. Παρασκευή
Η Φιλαρμονική Σκριπερού τη Μ. Παρασκευή θα συμμετέχει στην περιφορά του επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίων Τριών Μαρτύρων Γαρίτσας (19:30) ενώ το βράδυ θα συμμετέχει στην περιφορά του επιταφίου του Σκριπερού.

Αναστάσιμη περιφορά εικόνας
Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα, η Φιλαρμονική Σκριπερού θα συμμετέχει στην περιφορά της αναστάσιμης εικόνας του του Ιερού Ναού Αγίων Τριών Μαρτύρων Γαρίτσας

Συναυλίες Μάιος και καλοκαίρι
Τέλος, ο αρχιμουσικός ανέφερε στην «Κ.Σ.» πως οι μουσικοί προετοιμάζονται για δυο συναυλίες που θα δοθούν περί τα τέλη Μαΐου και προετοιμάζονται και για τις εμφανίσεις τους το καλοκαίρι

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

 

*η συνέντευξη δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο κυκλοφορίας της εφημερίδας “Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ” 11/04/2023

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!