Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Επέστρεψαν τα μέλη της ΕΟΔ από την Τουρκία – Συγκλονίζουν οι περιγραφές τους

Επέστρεψαν χθες από το Αντιγιαμάν της Τουρκίας οι δυο κερκυραίoι, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που βρέθηκαν στην αποστολή βοήθειας στις πληγείσες  από το σεισμό περιοχές της Τουρκίας. Οι Ανδρέας Κορίκης και Ανδρέας Μουζακίτης βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής και συμμετείχαν στη διάσωση δυο γυναικών μέσα από τα χαλάσματα.

Τεράστια η καταστροφή

«Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη καταστροφή, δηλώνει στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο Α. Κορίκης,  δεν μπορούμε να το περιγράψουμε με λόγια αυτό που ζήσαμε. Είδαμε ολόκληρες περιοχές ισοπεδωμένες. Υπήρχαν περιοχές που είχαν στην κυριολεξία εξαφανιστεί, δεν υπήρχε τίποτα μόνο τα υπολείμματα των σπιτιών».

Οι έρευνες στα χαλάσματα ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο βράδυ που έφτασαν στην περιοχή. Ο χρόνος ήταν ο μεγάλος αντίπαλος. Το έργο, όχι μόνο της διάσωσης αλλά και της απομάκρυνσή των υλικών μέχρι να φτάσουν στο σημείο που βρίσκεται κάποιος εγκλωβισμένος, απαιτεί πολλές ώρες. Και μόλις εντοπιστεί ζωή ξεκινάει μια νέα πολύωρη προσπάθεια για να  βγει ο άνθρωπος ζωντανός.

Η μάχη με το χρόνο

«Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στην περιοχή με τη βοήθεια των μηχανημάτων ξεκινήσαμε την απομάκρυνση των υλικών, για να δημιουργήσουμε διόδους να μπούμε μέσα να ψάξουμε για ίχνη ζωής. Δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο».

Οι δυο Κερκυραίοι άνδρες της ΕΟΔ βοήθησαν και στη διάσωση δυο γυναικών που βρίσκονταν για αρκετές ώρες κάτω από τα χαλάσματα. Οι περιγραφές του Α. Κορίκη συγκλονίζουν.

«Οι γυναίκες βρέθηκαν 15 μέτρα δίπλα από το σημείο που βρισκόμασταν εμείς, το προηγούμενο βράδυ περπατούσαμε εκεί κοντά, επιχειρούσαμε σε ένα άλλο κτίριο, μιλούσαμε, είμαστε δίπλα τους. Δεν ξέραμε ότι λίγα μέτρα από εμάς πάλευαν δυο γυναίκες για τη ζωή τους. Την άλλη μέρα με τη βοήθεια των μηχανημάτων απομακρύναμε μπάζα και μετά από πολλές ώρες ακούσαμε τις φωνές τους. Ήταν συγκλονιστικό. Μείναμε εκεί μέχρι να τις ανασύρουμε, δεν σκεφτήκαμε λεπτό την κούραση ή το πρωτόκολλο. Εκείνη τη στιγμή θέλεις να βγάλεις τον άνθρωπο ζωντανό, τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει καμιά άλλη σκέψη. Κι αυτή είναι η πιο σοκαριστική κατάσταση που κουβαλάμε μαζί μας. Να είσαι δίπλα από θαμμένους ανθρώπους και να μην μπορείς να ακούσεις τις φωνές τους, την έκκληση σε βοήθεια.»

Όλα τα μέλη της ομάδας έδωσαν τις έξη αυτές μέρες που βρέθηκαν στην Τουρκία τον καλύτερο εαυτό τους. Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και με πολύ λίγες ώρες ξεκούρασης. «Μόλις όμως μετά από πολλές ώρες δουλειάς είχαμε θετικό αποτέλεσμα, βρίσκαμε ζωντανούς ανθρώπους η χαρά υπερνικούσε την όποια κούραση. Νιώθαμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν περιγράφεται με λόγια.  Συγκλονιστικές όμως ήταν για εμάς και οι στιγμές με τους ανθρώπους που έψαχναν την οικογένεια τους κάτω από τα χαλάσματα. Ο θρήνος, η οδύνη για όλους αυτούς που δεν τα κατάφεραν».

Τεράστιο το ευχαριστώ του κόσμου

Ο Α. Κορίκης επεσήμανε ότι ο κόσμος αντιμετώπισε όλα τα συνεργεία διάσωσης και όλες της ομάδες που έσπευσαν για βοήθεια με μια μεγάλη αγκαλιά και ένα τεράστιο ευχαριστώ.  «Ο απλός κόσμος, μας ευχαριστούσε συνέχεια, μας αγκάλιαζαν μας έδειχναν με κάθε τρόπο την ευγνωμοσύνη τους. Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μόλις φτάσαμε και κατάλαβαν ότι είμαστε διασώστες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ήταν μεγάλη η ευγνωμοσύνη για όλους όσους έσπευσαν να βοηθήσουν».

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!