Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Η ομιλία της περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα επι του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ιονίων

Η ομιλία της περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα επι του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ιονίων, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς,

Κύριοι Βουλευτές,

Κυρία και Κύριοι Δήμαρχοι,

Εκπρόσωποι των Παραγωγικών Φορέων,  των Δημοτικών Αρχών και της Περιφέρειας,

Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά και τιμή τον Πρωθυπουργό της χώρας στην Κέρκυρα, στην έδρα  της Περιφέρειάς μας, μαζί με ένα εκλεκτό κυβερνητικό κλιμάκιο

Είναι μια μέρα πολύ σημαντική για εμάς, μια μέρα σταθμός. Βρισκόμαστε προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας όπως και της θητείας  της Περιφερειακής Αρχής και κάνουμε τον απολογισμό μιας πορείας που διανύσαμε μαζί τα  τελευταία τριάμισι χρόνια , Κυβέρνηση και Περιφέρεια, μια πορεία  με τέτοια ιδιαίτερα και δυναμικά χαρακτηριστικά  που σίγουρα θα γραφούν στην Ιστορία: πανδημία Covid 19, στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, επανεκκίνηση της οικονομίας, ενεργειακή κρίση, κλιματική κρίση, αντιμετώπιση των επιπτώσεων τους, μετασχηματισμό του οικονομικού μας μοντέλου προς την πράσινη ψηφιακή οικονομία και βιώσιμη οικονομία.

Παράλληλα σήμερα παρουσιάζεται, η προοπτική μας για το αύριο, η συνέχεια της νέας εποχής που ξεκινήσαμε για την χώρα και την Περιφέρειά μας.

Σ αυτή την ίδια αίθουσα, κύριε Πρωθυπουργέ τον Μάρτιο του 2019, παρουσιάσατε το όραμά σας για την Περιφέρειά μας, μας περιβάλλατε με την εμπιστοσύνη σας και θέσατε  τις βάσεις της συνεργασίας της μελλοντικής  κυβέρνησης σας με την Περιφέρεια , για να οδηγηθεί η χώρα μας στην «ανάπτυξη για όλους» ως βασική προϋπόθεση μιας βιώσιμης ανοδικής πορείας και συνοχής της χώρας μας. Οι συμπολίτες μας, μας εμπιστεύθηκαν τις

-2-

προσδοκίες τους. Λειτουργήσαμε με τις αρχές της παράταξης μας όπως το είχαμε υποσχεθεί. Ανοικτοί στην κοινωνία και στις συνεργασίες, ειλικρινή σχέση με τους πολίτες, εξωστρέφεια σε όλους τους τομείς, αξιοποίηση κάθε δυνατότητας και χρηματοδοτικής πηγής και  βέβαια  χρηστή διοίκηση με βήματα εκσυγχρονισμού της, όπως το διπλογραφικό σύστημα, η ψηφιοποίηση.

 Παραλάβαμε την Διοίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τον Οκτώβριο του 2019, μιας Περιφέρειας με γεωπολιτικά, φυσικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματα αλλά και με τα γνωστά προβλήματα λόγω της νησιωτικότητας και με σοβαρά προβλήματα στελέχωσης των Υπηρεσιών της  όπως και όλων των Δήμων τα οποία αυξήθηκαν λόγω της διάσπασης των Δήμων στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά.

Παρ΄ όλες τις δυσχερείς συνθήκες  με  όπλα τον στρατηγικό σχεδιασμό, την επιμονή μας,  τις ιδιαίτερες προσπάθειες υπηρεσιακών στελεχών μας και την στήριξη αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων καταφέραμε να δημοπρατήσουμε από χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ, INTERREG, ΠΔΕ, ΚΑΠ , έργα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε κρίσιμους τομείς υποδομών  όπως:

 

  • ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ: 51,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ

(ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ, ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ)

  • ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ: 8,5    ΕΚ. ΕΥΡΩ

(ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΙΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΒΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΦΕΡΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ)

  • ΛΙΜΕΝΙΚΑ: 22,9 ΕΚ. ΕΥΡΩ

(ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΠΗΛΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΒΑΘΩΝ, ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΝΥΔΡΙΟΥ)

  • ΚΤΗΡΙΑΚΑ: 11,6 ΕΚ. ΕΥΡΩ

-3-

 

(ΒΙΛΛΑ ΡΟΣΣΑ, ΠΡΩΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ -ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ Α.Τ. ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΙΚΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ)

  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: 658,4    ΧΙΛ. ΕΥΡΩ

(ΕΡΓΑ ΣΕ ΓΗΠΕΔΑ , ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ)

  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ: 450,4     ΧΙΛ. ΕΥΡΩ

(ΕΡΓΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΔΕΥΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ)

  • ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ: 1,1 ΕΚ. ΕΥΡΩ

(ΓΑΡΙΤΣΑ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ)

  • ΜΕΛΕΤΕΣ: 8,6 ΕΚ. ΕΥΡΩ

(ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΟΔΟΥ ΤΡΙΑ ΓΕΦΥΡΙΑ – ΒΡΥΩΝΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ, ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ, ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ, ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΚΡΑΝΙΑ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ, OΡΙΟΘΕΤΗΣΗ, ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ)

ΣΥΝΟΛΟ:                                 105,3 ΕΚ. ΕΥΡΩ

 

 

 

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, σε διάστημα πέντε ετών είχε δημοπρατήσει μόλις 55  εκ. ευρώ ενώ η τωρινή Περιφερειακή Αρχή, όπως προαναφέρθηκε, δημοπράτησε σε τρία χρόνια 105 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά την στήριξη της Επιχειρηματικότητας

  • Για την στήριξη της Επιχειρηματικότητας με την ανάληψη των καθηκόντων μας αυξήσαμε τον αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού που θα ενισχύονταν από 45 σε 400 και τον συνολικό προϋπολογισμό από 7.7 εκατομμύρια σε 61.67 εκατομμύρια ευρώ. Παρ΄ όλες τις δυσκολίες της περιόδου Covid υπολογίζουμε ότι στο κλείσιμο

 

-4-

 

του Προγράμματος η εκταμίευση να φθάσει στα 24 εκατομμύρια.

  • Είναι σε οριστικοποίηση το πρόγραμμα των συμπράξεων επιχειρήσεων με οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων, προϋπολογισμού 1.200.000 εκ. ευρώ.

Στήριξη των επιχειρήσεων και αγοράς εργασίας στην περίοδο Covid.

Διατέθηκαν 30.900.000 εκατ. ευρώ περίπου σε 2,400 επιχειρήσεις που είχαν επιπτώσεις από τον Covid.

Ενώ μειώθηκε ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος μας κατά 30.112.000 εκατ.  ως συνεισφορά της Περιφέρειας, αναλογικά όπως και όλων των Περιφερειών στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Παράλληλα φροντίζουμε και για την αγορά εργασίας στον Τουρισμό και τα παρεμφερή επαγγέλματα. Ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων, ύψους 200 εκ. ευρώ έχει ήδη δημοπρατηθεί.

 

Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στον απολογισμό και το αποτύπωμα  του βασικού μας χρηματοδοτικού εργαλείου που είναι το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-20.

Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα με δυσοίωνες προοπτικές  ολοκλήρωσης και απορρόφησης. Χωρίς να θέλω να σας κουράσω με αριθμούς και ποσοστά αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός των Συμβάσεων από νέα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα από το 2016 ήταν μόνο 30.786.000 euro.

Αποτρέψαμε αυτή την προοπτική με διάφορες κινήσεις μας και την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης. Έτσι οι σημερινές επιλέξιμες καταχωρημένες πληρωμές αναμένεται άμεσα να ανέλθουν σε 179 εκατομμύρια ευρώ από 60.315.000 τον Οκτώβρη του 2019. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 89%  του

-5-

προϋπολογισμού του Προγράμματος  γεγονός που μας καθιστά αισιόδοξους για την πλήρη και ασφαλή απορρόφηση του συνόλου

των Πόρων του Προγράμματος το οποίο αφορά σε όλους τους τομείς των υποδομών, των πολιτιστικών μνημείων, του τουρισμού, των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών και της πολιτικής Προστασίας.

Για την επιτυχή αυτή πορεία θα πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους εταίρους δικαιούχους τόσο τους Δήμους, Υπουργεία , Δημόσιους φορείς όσο τους ιδιώτες και τα επιστημονικά ιδρύματα που συνεργάζονται με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!