Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Ιστορικός περίπατος στο κέντρο της πόλης το Σάββατο από την Τ.Ε. της ΚΝΕ

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου , η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας της ΚΝΕ οργανώνει ιστορικό περίπατο στο κέντρο της πόλης.

Το Σάββατο 30/10 το ραντεβού θα είναι στις 17:00 στο 5φάναρο για να ξεκινήσει η εκδρομή, μια διαδρομή στο παρελθόν και το παρόν. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση “Κάνοντας στάσεις σε σημεία της πόλης με ιστορική σημασία, για τη δράση του λαού μας μέσα από τις γραμμές των  ΕΑΜ -ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, συζητάμε για τα διδάγματα που δίνει για το σήμερα η δεκαετία του 40 και ο ηρωικός αγώνας του οργανωμένου λαού, γνωρίζουμε την ιστορία μας , εμπνεόμαστε, γινόμαστε πιο δυνατοί. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο μαθητικό κίνημα της περιόδου, στην αντιφασιστική δράση των μικρών μας ηρώων”.
 
Η28η Οκτωβρίου του 1940, η µέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα µας, καθώς και η µετέπειτα πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική -τριπλή- κατοχή, µέσα από τις γραµµές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έµπνευσης, αλλά και διδαγµάτων, ιδιαίτερα σήµερα, που η ιστορία ξαναγράφεται µε προµετωπίδα τον αντικοµµουνισµό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσµιο καπιταλιστικό σύστηµα εγκυµονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, ακόµα και γενικευµένων πολεµικών συγκρούσεων. Η ιστορία διδάσκει ότι και το 1940 και τα κατοπινά χρόνια, από τη µια µεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε µέσα από τις γραµµές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εµπνευστής, καθοδηγητής και αιµοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του και από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη, οι βιοµήχανοι, οι τραπεζίτες, οι µεγαλέµποροι και οι πολιτικές τους δυνάµεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά µε τις δυνάµεις κατοχής, οι γνωστοί δωσίλογοι, άλλες εγκατέλειψαν
τη χώρα αρπάζοντας τα κρατικά αποθέµατα σε χρυσό και εγκαταστάθηκαν µαζί µε το Παλάτι στη Μ. Ανατολή κι άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν αντιστασιακές οµάδες, µε την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα µάτια τους στραµµένα στην «επόµενη µέρα», πώς θα διατηρήσουν την εξουσία τους και θα υποµονεύσουν τον δίκαιο αγώνα του λαού
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!