Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Καρβούνης και Κουρής παρουσίασαν το πλαίσιο αρχών και θέσεων της παράταξης “Ώρα Αλλαγής” για τα Ιόνια

Το πλαίσιο αρχών και τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης “ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ” που αφορούν στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, παρουσίασαν το πλαίσιο  συνέντευξης τύπου την Πέμπτη, οι Σταύρος Καρβούνης και Γιώργος Σουρής. Σε κάθε περίπτωση, εάν ως παράταξη θα διεκδικήσουν την Περιφέρεια στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ανακοινωθεί μετά τις εθνικές εκλογές και αναλόγως του κλίματος και του ενδιαφέροντος συμμετοχής που θα υπάρξει.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Ξεκινάμε σήμερα από την Κέρκυρα

Ενόψει των περιφερειακών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 8/15 Οκτωβρίου 2023, ξεκινάμε σήμερα από την Κέρκυρα και παρουσιάζουμε ένα πλαίσιο αρχών μαζί με βασικούς πυλώνες προγραμματικών θέσεων, της πρωτοβουλίας για την ΙΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ «ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ».

ΣΤΟΧΟΣ

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ να δείξουμε πώς μια από τις πιο ευλογημένες περιοχές της χώρας, παρά τη μέχρι σήμερα σημαντική υστέρηση στην κατανομή εθνικών και κοινοτικών πόρων, μπορεί να πραγματοποιήσει το άλμα στο μέλλον.

Να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ιόνιων πολιτών και να εξελιχθεί σε μία από τις πιο δυναμικές αναπτυξιακές περιοχές όχι μόνον της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης.

ΕΠΙΓΝΩΣΗ

Έχουμε, όμως, επίγνωση ότι για να γεφυρώσουμε το σήμερα με το μέλλον που όλοι οραματιζόμαστε, απαιτείται τιτάνια προσπάθεια.

Κύρια, χρειάζεται να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα, το μέγεθος των οποίων, σε ύψος προϋπολογισμού, υπερβαίνει κατά πολύ τη μέχρι σήμερα δυναμικότητα απορρόφησης πόρων που έχει η Περιφέρειά μας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Για να γίνει αυτό κατανοητό αρκεί να σας αναφέρουμε τα σχετικά απολογιστικά στοιχεία.

Πρώτον, το ποσό που διαθέτει για τη λειτουργία της και κάποια στοιχειώδη έργα σήμερα η Περιφέρειά μας και προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δεν υπερβαίνει τα 24 εκατ. Ευρώ.

Συγκεκριμένα, δαπανά 3,5 εκατ ευρώ για λειτουργικά και μισθοδοσία αιρετών, 8,7 εκατ για μισθοδοσία των υπαλλήλων, 855 χιλιάδες για δακοκτονία, 7,2 εκατ ευρώ για τη μεταφορά μαθητών και 3,9 εκατ για επενδυτικές ανάγκες και συντήρηση οδικού δικτύου.

Δεύτερον, για την εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος η Περιφέρειά μας πληρώνει δαπάνες της τάξεως των 25 εκατ ευρώ από ένα σύνολο πληρωμών που εκτελεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της τάξεως των 60 εκατ ευρώ περίπου.

Ουσιαστικά, η Περιφέρεια απορροφά και δαπανά πόρους για τη λειτουργία της και τα έργα που υλοποιεί της τάξης των 50 – 60 εκατ ευρώ ετησίως περίπου.

Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι το άλμα στο μέλλον, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες των 260 έργων plus και των 1,8 δις ευρώ περίπου, θα πραγματοποιηθεί στην 8ετία 2023 – 2030, τότε η Περιφέρεια θα πρέπει να απορροφά ετησίως κονδύλια ύψους 225 εκατ ευρώ. Τέσσερις φορές πάνω από τη σημερινή δυνατότητα που έχει!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ – ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ

Η αλήθεια είναι σκληρή: το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα Ιόνια Νησιά του 2030, όπως το εξήγγειλε η κυβέρνηση και εφόσον δεν είναι λόγια χωρίς έργα, με τα 260+ έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προϋποθέτει άμεση δυναμική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας. Γι’ αυτό κανείς, όμως, δεν μίλησε.

Συμπέρασμα: ακόμη και αν εξευρεθούν οι πόροι, ωριμάσουν τα έργα και οι αντικειμενικές τεχνικές συνθήκες είναι ιδανικές, χωρίς το διπλασιασμό του ανθρώπινου δυναμικού, η Περιφέρεια δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει το αναγκαίο ύψος των διατιθέμενων πόρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ

Καλά είναι τα μεγάλα λόγια, όμως, οι κυβερνώντες παραβλέπουν το γεγονός ότι η Ιονική Περιφέρεια είναι τελευταία σε προσωπικό και μισθοδοσία προσωπικού στην κατάταξη των 13 περιφερειών της χώρας.

Χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό οι εξαγγελίες, τα προγράμματα, τα φανταχτερά λόγια μένουν γράμμα κενό.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Θέση μας να δημιουργηθεί άμεσα νομική υπηρεσία στην έδρα της Περιφέρειας, στην Κέρκυρα. Η δυσλειτουργία και η απώλεια πόρων που προκαλείται δημιουργεί απαράδεκτες καταστάσεις.

Από τα πρώτα καθήκοντα της νομικής μας υπηρεσίας θα είναι ο σχηματισμός φακέλου για τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία εξαιτίας των καταστροφικών βομβαρδισμών που προκάλεσε η γερμανική αεροπορία τη νύχτα της 13ης προς 14ης Σεπτεμβρίου 1943. Όταν κτυπήθηκε το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας και άλλων Ιόνιων Νησιών και καταστράφηκαν ανεκτίμητης αξίας κτίρια, σπίτια, ιστορικές περιοχές. Γι’ αυτό κανείς δεν μίλησε μέχρι τώρα.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟ

Θέση μας είναι ότι τα μείζονα ζητήματα δημοκρατικού περιφερειακού σχεδιασμού, υλοποίησης έργων και κοινωνικής ευημερίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδέονται με κανένα κομματικό κυβερνητισμό.

Ακόμη και αν οι προθέσεις υπάρχουν και οι πόροι έχουν εξευρεθεί η εξαγγελία των έργων δεν μπορεί να συνδέεται με την προεκλογική περίοδο.

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 102 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ

Η ιδιοκτησία των προγραμμάτων και των έργων είναι και θα πρέπει να παραμείνει στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Το άρθρο 102 του Συντάγματος το οποίο κατοχυρώνει ότι υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, απαιτούμε να τηρείται.

ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΕΡΓΟ – ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Αναντίρρητα καλούμαστε να επιτελέσουμε ένα τεράστιο έργο για την Περιφέρειά μας προκειμένου να αποκαταστήσουμε χρόνιες υστερήσεις σε πόρους και έργα.

Υπάρχουν πυλώνες υποδομών που είναι η sine qua non συνθήκη για το άλμα σ’ ένα βιώσιμο μέλλον.

Είναι οι κεντρικοί οδικοί άξονες των νησιών.

Ο οδικός άξονας βορρά νότου στην Κέρκυρα. Είναι σημαντική η υστέρηση

Στην Κρήτη ο Βόρειος Οδικός Άξονας στην ολοκλήρωσή του θα αφορά έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μήκους 350 χιλιομέτρων περίπου και κόστους περί τα 5 δις ευρώ.

Ο οδικός άξονας βορρά νότου της Κέρκυρας αφορά κάτι λιγότερο από το 1/3 των χιλιομέτρων της Κρήτης, περί τα 100 χιλιόμετρα και κατ’ αναλογία αναμένεται να κοστίσει πάνω από 500 εκ ευρώ. Γι’ αυτό κανείς δεν μιλάει.

Οι αναγκαίες λιμενικές εγκαταστάσεις στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι υποθαλάσσιες οδικές αρτηρίες.

Κρίσιμη είναι η μείωση του χρόνου σύνδεσης των νησιών με τις ηπειρωτικές ακτές. Ειδικότερα της Κέρκυρας με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η σύνδεση Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, γι’ αυτήν κανείς δεν μιλάει. Το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί υποθαλάσσια σήραγγα στην εγγύτερη τοποθεσία με τις απέναντι ακτές ή να σχεδιαστεί άμεση ακτοπλοϊκή σύνδεση με την εγγύτερη απέναντι ηπειρωτική περιοχή, ούτε καν αναφέρεται.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αυτό απαιτεί ριζοσπαστική αντιμετώπιση του προβλήματος με λύσεις που δεν θα αποκλείουν και τη λύση επικοινωνίας της Κέρκυρας με την απέναντι ακτή σε περιοχή εκτός της Ηγουμενίτσας.

Ο αυτοκινητόδρομος, η Ιονία Οδός, που κινείται κατά μήκος των ακτών απέναντι από τη νησιωτική μας περιφέρεια. Επιβάλλεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

Στην περιφερειακή πολιτική εξέχουσα θέση έχουν η ποιότητα ζωής των πολιτών, τα θέματα υγείας, του αθλητισμού και πολιτισμού.

Το θέμα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Η μεταφορά των σκουπιδιών δεν είναι λύση και κατασπαταλώνται πολύτιμοι πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλα σημαντικά και αναγκαία έργα.  

Η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, χωρίς πια χώρους υγειονομικής ταφής, βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο και μόνον ως άσκηση επί χάρτου.

Η διαχείριση των λυμάτων με τους βιολογικούς καθαρισμούς δεν είναι ολοκληρωμένη. Ακόμη, η διαχείριση της λυματολάσπης απουσιάζει από την ατζέντα.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ – ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

Στον τομέα της ύδρευσης οι δράσεις πρέπει να είναι άμεσες και βιώσιμες. Ειδικότερα για το νησί μας οι εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν ανατρέχουν εδώ και 30 χρόνια, από το 1990.

Καλοδεχούμενα τα λόγια, αλλά να συνοδεύονται και από άμεσα έργα, εδώ και τώρα.

Οι πόροι που απαιτούνται είναι σημαντικοί.

Η βασική όμως προϋπόθεση, η κόκκινη γραμμή που χαράζουμε είναι ότι το νερό είναι και θα παραμείνει για πάντα δημόσιο αγαθό.

Απαιτούμε άμεση απένταξη των εταιρειών ύδρευσης από το Ταμείο στο οποίο έχουν εκχωρηθεί δημόσια περιουσιακά αγαθά ύψους 50 δις ευρώ κατά την παράλογη απαίτηση των δανειστών της χώρας.

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Στον τομέα της υγείας η επανίδρυση του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων, ως έχει ήδη, εξάλλου, εξαγγελθεί πρέπει να υλοποιηθεί.

Οι διατιθέμενοι πόροι για τα νοσοκομεία θα πρέπει να σταματήσουν να μειώνονται και να υπάρξει άμεση αύξηση των χρηματοδοτήσεων, ιδιαίτερα για το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Τα νοσοκομεία μας, ως η μοναδική καταφυγή των Ιόνιων πολιτών, θα πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου η αντιμετώπιση των ασθενών να γίνεται εντός χώρου και όχι εξωχώρια σε κεντρικά νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδος.

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 102 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Στο επίπεδο των αθλητικών εγκαταστάσεων η Περιφέρεια θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο με άμεση παραχώρηση και ανάληψη των αθλητικών εγκαταστάσεων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού μαζί με τους αναγκαίους πόρους. Νομική βάση, το άρθρο 102 του Συντάγματος.

ΕΔΩ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

Ο θεσμός του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη αλλάζει και δημιουργούνται ειδικά γραφεία «ψηφιακού συμπαραστάτη του πολίτη» με στόχο να παρέχουν ψηφιακή βοήθεια και υποστήριξη σε κάθε πρόβλημα των πολιτών. Με σύνθημα «εδώ η γνώμη σου μετράει» ο πολίτης θα μπορεί σ’ αυτά τα γραφεία «να βρει το δίκιο του» και να εξυπηρετηθεί για όλες τις σχέσεις του με το δημόσιο. Ειδικότερα στα συνταξιοδοτικά θέματα θα παρέχονται πληροφορίες και συνδρομή για το στάδιο ολοκλήρωσης των αιτήσεων και προσφυγών καθώς και για κάθε άλλο γραφειοκρατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Θέση μας είναι ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να αναλάβει ευρύ συντονιστικό ρόλο και να αναπτύξει τη συνεργασία με όλους τους Δήμους των νησιωτικών περιοχών.

Στη λογική της συνεργασίας και του συντονισμού για την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος συμπεριλαμβάνονται και οι βουλευτές των νησιωτικών περιοχών ανεξαρτήτως κομματικής εντάξεως.

Στη δική μας αντίληψη, η περιφέρεια είναι η λοκομοτίβα που οδηγεί τη συνεργασία και την κοινή διεκδίκηση πόρων και έργων.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΟΒΙΚΟΤΗΤΑ

Η φοβικότητα και υποχωρητικότητα απέναντι στην όποια κυβερνητική εξουσία δεν είναι αποδεκτή. Δεν έχει οδηγήσει στη ριζική αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων.

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών,

Την υλοποίηση των μεγάλων έργων

Την αναβάθμιση της ΥΓΕΙΑΣ ως μέγιστη προτεραιότητα για άμεση αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τα νοσοκομεία μας.

Στις τρεις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη των Περιφερειακών Αρχών από τη θεσμοθέτηση της Περιφέρειάς μας, επικράτησε η αντίληψη του κομματικού κυβερνητισμού. Στόχος ήταν με ποιο χρώμα θα βάψουν τα Ιόνια Νησιά.

Για μας το χρώμα είναι μόνο ένα.

ΤΟ ΒΑΘΥ ΜΠΛΕ – ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!