Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Με σύστημα «last minute» οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Το σύστημα “last mίnute” τόσο για το δικαίωμα του εκλέγειν, όσο και εκείνο του εκλέγεσθαι, που προβλέπει η εγκύκλιος των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ. προβληματίζει  πολλά στελέχη της παράταξης στην Κέρκυρα

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της “ΚΣ”  μεταξύ  αυτών είναι και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Νίκος Τησαρχόντου, ο οποίος θέτει εν αμφιβόλω  και την υποψηφιότητά του, η οποία μέχρι τώρα εφέρετο ως δεδομένη. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη που τοποθετούν εαυτούς στον αντίποδα των φίλα προσκείμενων προς τον βουλευτή, δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα θέμα με την διαδικασία. Ωστόσο ο βουλευτής τηρεί σιγή και φέρεται να κρατάει αποστάσεις απο τις εσωκομματικές διαμάχες των στελεχών.

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για τις εσωκομματικές

Ως γνωστό  έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες στο ΚΙΝΑΛ για τις τετραπλές εσωκομματικές κάλπες, που θα στηθούν την Κυριακή 8 Μαΐου σε όλη την Ελλάδα. Από τις διαδικασίες αυτές θα αναδειχτούν :

1) οι Νομαρχιακές Επιτροπές.

2) Οι Τοπικές (Δημοτικές) Επιτροπές.

3) Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων για το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί 20-22 Μαΐου και

4) “Δημοψήφισμα” για την επιλογή ονόματος της Παράταξης. Τις οδηγίες για το πως θα γίνουν οι διαδικασίες έστειλε στις Νομαρχιακές Επιτροπές ο επικεφαλής της Επιτροπής Αυτοοργάνωσης Απόστολος Πάνας. Για την προετοιμασία των εκλογών στην Κέρκυρα συνεδρίασε χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο η Νομαρχιακή Επιτροπή.

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα…

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής είχε σαν θέμα κυρίως την εφαρμογή της εγκυκλίου Πάνα για την οργάνωση των εσωκομματικών εκλογών, πολλά απο τα στελέχη εξέθεσαν τον προβληματισμό τους. Οι “τοπικές” ενστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στο σύστημα “last minute” τόσο για τις υποψηφιότητες, όσο και για τους ψηφοφόρους. Και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα σε όποιον εγγραφεί την τελευταία ημέρα των υποψηφιοτήτων (4 Μαΐου) να είναι και υποψήφιος, όπως και σε όποιον εγγραφεί ως μέλος την ημέρα της ψηφοφορίας, να ψηφίσει.

Όπως υποστήριξε στην “ΚΣ” στέλεχος του ΚΙΝΑΛ: “ Mε αυτό τον τρόπο υπάρχει πιθανότητα να αναδειχτούν διοικήσεις κομματικών οργάνων απο “ευκαιριακούς” ψηφοφόρους με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλλω οι αποφάσεις τους σε καίριας πολιτικής σημασίας για την παράταξη τοπικά θέματα”. 

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα άλλο ζήτημα, που προβληματίζει είναι ότι δεν υπάρχει “ασυμβίβαστο” στις υποψηφιότητες. Με τις ενστάσεις να επικεντρώνονται  στο γεγονός ότι κάποια απο τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, στις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στήριξαν και εξακολουθούν να συνεργάζονται με τις  τοπικές  Αυτοδιοικητικές Αρχές, που ως γνωστό υποστηρίζονται απο τη Νέα Δημοκρατία.

 Επομένως, εάν τα στελέχη αυτά εκλεγούν στα τοπικά όργανα, θα κινηθούν με γνώμονα τις μέχρι σήμερα θέσεις τους και όχι με εκείνες της παράταξης. Πέραν αυτών επισημαίνεται  και το γεγονός ότι η εγκύκλιος για την διεξαγωγή των εκλογών δεν φέρει την υπογραφή του Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, αλλά ούτε εγκρίθηκε απο την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ούτε απο την Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού & Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ)

Οι εκλογές στην Κέρκυρα

Η ψηφοφορία για την εκλογή των 4.200 συνέδρων και την ανάδειξη των νέων οργάνων στις Ν.Ο. και Τ.Ο. (Νομαρχιακές Επιτροπές, Ν.Ε., και συντονιστικές επιτροπές, Σ.Ε., αντίστοιχα) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρες 07:00 – 19:00, ενώ θα υπάρξει και ξεχωριστή διαδικασία για την επιπλέον εκλογή 100 συνέδρων από τις οργανώσεις των Χώρων Εργασίας και των Επιστημονικών Φορέων. 

Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας θα αναδειχτούν η ενδεκαμελής Νομαρχιακή Επιτροπή, οι πενταμελείς επιτροπές στις τέσσερις Δημοτικές (τοπικές) Οργανώσεις: Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων – Βόρειας Κέρκυρας- Νότιας Κέρκυρας & Παξών.

Επίσης οι 37 σύνεδροι (21 από την Κεντρική Κέρκυρα, 8 από τον Βορρά, 7 απο το Νότο και ένας από Παξούς). Υπενθυμίζουμε ότι στους αιρετούς εκλέγονται με ποσόστωση 33% Γυναίκες και 10% νέοι έως 25 ετών. Να σημειωθεί ότι
την ευθύνη του συντονισμού των εκλογών έχει επιτροπή αποτελούμενη απο τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Νίκο Τησαρχόντου και από τα δύο μέλη της Κέρκυρας, στην Κεντρική Πολιτική  Επιτροπή, Ισμήνη Μώρου και Αλέξανδρο Αλεξάκη.

Δικαίωμα εκλέγεσθαι
Οι υποψηφιότητες για τα όργανα και για τους συνέδρους κατατίθενται είτε ηλεκτρονικά, μέσω φόρμας που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Κινήματος Αλλαγής, είτε με email που θα αποστέλλεται στο: ekloges8maiou@gmail.com μέχρι και την Τετάρτη 4/5/2022 και ώρα 14:00, ενώ επισημαίνεται ότι δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν αποκλειστικά και μόνο τα μέλη του Κινήματος. Κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα σε περισσότερα του ενός οργάνου, έχει όμως δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τη συμμετοχή του σε ένα όργανο και επίσης για να εκλεγεί σύνεδρος. Η προθεσμία απόσυρσης ή παραίτησης υποβληθείσας υποψηφιότητας εκπνέει την Πέμπτη 5/5/2022 και ώρα 12:00. Η πιστοποίηση των υποψηφίων αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΔΕΚΑΠ, η οποία θα ολοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία μέχρι και την Πέμπτη 5/5/2022 και ώρα 20:00. Τα πιστοποιημένα από την ΕΔΕΚΑΠ ψηφοδέλτια, τόσο για την ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών των Τ.Ο. και νομαρχιακών επιτροπών των Ν.Ο., όσο και για την εκλογή συνέδρων για το 3ο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, προωθούνται την ίδια ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 5/5/2022 στις Ν.Ε. για την έγκαιρη εκτύπωσή τους.

 Δικαίωμα εκλέγειν

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής και όσοι εγγραφούν μέλη μέχρι και την ημέρα των εκλογών της 8/5/2022. Σε όλους του δήμους των εκλογικών περιφερειών της Αττικής πλην των νήσων, και για τους δήμους της Π.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης, θα επιδιωχθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που εφαρμόστηκε στην τελευταία εκλογή Προέδρου. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους θα αποσταλεί το μητρώο ψηφισάντων της 5/12/2021, στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί τα εγγεγραμμένα μέλη των αντίστοιχων περιοχών που δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία εκλογής προέδρου, καθώς και όσα μέλη εντάχθηκαν στο Κίνημα Αλλαγής κατά το διάστημα 13/12/2021 – 06/05/2022. Όσα μέλη εγγραφούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, οφείλουν να συμπληρώσουν πλήρως τη σχετική φόρμα εγγραφής μέλους. Σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί ότι κάποιο μέλος ψήφισε σε περισσότερα από ένα εκλογικά τμήματα, αυτό θα παραπεμφθεί στην ΕΔΕΚΑΠ με πρόταση διαγραφής.  Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της  απαιτείται υποχρεωτικά η καταβολή αντιτίμου ίσου με το ποσό του ενός (1) ευρώ.

 Προβληματισμός Ν. Τησαρχόντου

Ο νυν πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Νίκος Τησαρχόντου φέρεται να προβληματίζεται για την υποψηφιότητα του, ιδίως εάν παραμείνουν τα δεδομένα της διαδικασίας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόσφατη εγκύκλιο. 

 

*φωτο αρχείου

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!