Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κέρκυρα: Ξεμπλόκαρε επιτέλους το ΔΗΠΕΘΕ – Έρχεται “Ο Τραπεζίτης” – Όλος ο προγραμματισμός (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ.Παναγιώτα Τζάννε και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Βαρβάρα Δούκα, προκειμένου να ανακοινώσουν το νέο δυναμικό ξεκίνημα της λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ στην πλήρως ανακαινισμένη στέγη του στο στούντιο του Δημοτικού Θεάτρου. Στη συνέντευξη τύπου η κ. Τζάννε υπογράμμισε τη σημασία του διοικητικού απεγκλωβισμού του ΔΗΠΕΘΕ το οποίο πλέον είναι σε θέση να επικεντρωθεί στην υλοποίηση της αποστολής του για την παραγωγή θεατρικής δημιουργίας και τέχνης.

Περιγράφοντας τις διαδικασίες που πρέπει να μεσολαβήσουν για να ωριμάσουν και τα επόμενα βήματα στην εξέλιξη του έργου του , η κ. Τζάννε τόνισε ότι βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε και η θερινή κατοικία του ΔΗΠΕΘΕ να μπορεί να λειτουργήσει άμεσα με γνώμονα την ασφάλεια συντελεστών και κοινού.

Στην παρέμβαση της η κ. Δούκα περιέγραψε την παράσταση η οποία θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του ανανεωμένου ΔΗΠΕΘΕ επισημαίνοντας το συσχετισμό του έργου με την πραγματικότητα που όλοι οι πολίτες έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια με πιο πρόσφατες τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που ανέδειξε η πανδημία.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται τόσο για τη διασύνδεση και προβολή του έργου του με θεατρικές σκηνές σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο όσο και για την περαιτέρω εξωστρέφεια του προγράμματος του. Ανακοίνωσε δε, τη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Δράμας και με το τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ

Μία τρελή κωμωδία γύρω από την οικονομική κρίση που βίωσαν τα τελευταία χρόνια οι χώρες του Νότου της Ευρώπης  και μέσα σ’ αυτές και εμείς…

Μία πικρή κοινωνική σάτιρα για τη σύγχρονη πραγματικότητα.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Μάργα και ο Μπαρτ, ένα νεαρό ζευγάρι που νιώθει στο πετσί του την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, αποφασίζει  να απαγάγει τον μεγαλύτερο τραπεζίτη της Ισπανίας, τον Εουσέμπιο Ρομπλέδο, με σκοπό να απαιτήσει ελαφρύνσεις από τις τράπεζες, και απελευθέρωση των κόκκινων δανείων.

Τον κρύβουν σε ένα μυστικό δωματιάκι του διαμερίσματός τους, καταφύγιο του παππού της οικογενείας, τον καιρό του πραξικοπήματος,  και τον παρουσιάζουν  στο διαδίκτυο μαζί με τα αιτήματα της απαγωγής. Τίποτε όμως δεν πάει καλά, και ένα σωρό ευτράπελα τους περιμένουν, που οδηγούν την απαγωγή, σε μία σειρά αναπάντεχες ανατροπές.

Στο καταιγιστικό αυτό έργο,  που αλλάζει  συνεχώς ύφος, κάνοντας την πλοκή να μοιάζει, πότε με την πιο απίθανη σαπουνόπερα της τηλεόρασης, πότε  με το πιο μαύρο κόμικ θυμίζοντας το σουρεαλισμό και τον πολύχρωμο κόσμο των ταινιών του Αλμοδόβαρ, μπλέκονται συμφέροντα, επανάσταση, συνδικαλισμός και απάτη.

 

Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα;

Πού τελειώνει η κωμωδία και πού αρχίζει το δράμα;

Ποια είναι η ψευδαίσθηση και ποια η πραγματικότητα;

 

Είναι  24 Δεκεμβρίου, παραμονές Χριστουγέννων. Λίγο πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τα πράγματα περιπλέκονται τόσο πολύ, που τίποτα δε μπορεί να γυρίσει στη θέση του. Άραγε είναι μοιραίο πάντα να νικάει ο καπιταλισμός;

 

Μετάφραση:   Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία:    Βαρβάρα Δούκα

Σκηνικά:     Άκης Χειρδάρης

Κουστούμια -Φροντιστήριο:    Πηνελόπη Μαμάλου

Μουσική Επιμέλεια:   Ξενοφών Ραράκος

Φωτισμοί:    Αντώνης Χονδρογιάννης

Visuals :      Μαριάνα Γιαννείου

Studio: Λυχνία Κλεομένης Ευαγγελόπουλος

Κατασκευή σκηνικών : Χρήστος Πιστόγιας

Κατασκευή κουστουμιών: Πιπίνα Μέριανου

Γραφικά: Γιάννης Κοκαλάκης

Εκτυπώσεις: Τυποεκδοτική

 

 

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Εουσέμπιο Ρομπλέδο ( Τραπεζίτης) :  ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΡΟΧΑΣ

Μάργα:  ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μπαρτολομέο:  ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ

Γιασμίν:  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΓΙΑΤΑΚΗ

Φέλιξ:  ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Βοηθός  Σκηνοθέτη:    Αντζελίνα Φιλιππίδου

Φωτογραφίες: Μιχάλης Καπετανίδης

Εμφανίζονται επίσης:

Βιολέτα Ρομπλέδο: Άννυ Ταπάσκου

Φραντσέσκα Ρομπλέδο: Μαρία Ταπάσκου

Πιλάρ Ρομπλέδο: Ολυμπία Δούλη

Τζέσσυ: Μανουέλα Ντε Μάρκο

Σύζυγος Φραντσέσκας: Σπύρος Σκλαβούνος

Βελάσκο: Βαγγέλης Ζήκος

 

Εκφωνήτρια ειδήσεων: Αντζελίνα Φιλιππίδου

 

Στο ρόλο του σωσία Μανόλο , ο Ζαχαρίας Ρόχας

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 13 ευρώ

Μειωμένο: 6 ευρώ (φοιτητικό, άνω 65, πολυτέκνων)

Ελεύθερη είσοδος για ΑΜΕΑ και ανέργους

 

Προπώληση εισιτηρίων:

Viva.gr

Ευχαριστούμε την ‘Επιτροπή Συμπαράστασης εκ μέρους της Κοινότητας’, για τη συνεισφορά τους: Ντίνα Αβαγιανού, Θώμη Καρύδη, Χριστίνα Κατσάρη, Βασίλη Κολοβό, Μαρία Οικονόμου, Μαριτίνα Σωμηρά, Σοφία Τόμπρου, Μαρία Φαροπούλου, Ευγενία Ζάγουρα, Άννυ Νούνεση, Αλέξανδρο Χειμαριό, Βαγγέλη  Παπαδάκη, Ιουλιέττα Γεωργιάδου, Σοφία Γεωργιάδου, Ηλίας Σαραντίδης, Κατερίνα Κονιάρη, Λεωνίδα Κοσκινά, Μαρία Γαρνέλη, Μάχη Πουλιάση, Μαρία Χατζηλεωνίδα, Νικόλαο Βάρελη, Παναγιώτα Μούρτου, Παναγιώτη  Μαυρωνά  και τους μικρούς: Κωνσταντίνο Χονδρογιάννη, Εύη Χειμαριού, Χρήστο Χειμαριό.

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

·       Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΙΠ) , το τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνάπτουν πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, προβολή ταινιών μικρού μήκους, εκπόνηση workshops και κοινών δράσεων για τη σύσφιξη της φοιτητικής κοινότητας με το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και το Σπουδαστικού Προγράμματος.

·       Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας (ΔΗΠΕΘΕΚ) και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (ΤΤΗΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΙΠ) συνάπτουν πρωτόκολλο συνεργασίας από τον Ιανουάριο του 2022.

 

Στο πλαίσιο της διμερούς αυτής συνέργειας αναλαμβάνονται δράσεις με σκοπό, αφενός να

ενδυναμωθούν οι δεσμοί ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, αφετέρου να επιτευχθεί η αλληλεπίδραση τόσο σε επίπεδο γνώσης και τεχνογνωσίας, όσο και στην αναζήτηση μέσω της θεατρικής πράξης, νέων οπτικοακουστικών μέσων και καινοτόμων καλλιτεχνικών πρακτικών.

 

 

·       ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΗ- ΣΚΗΝΗ 13-21 ΜΑΪΟΥ.

 

Το Φεστιβάλ με τίτλο η Πόλη Σκηνή, διεξάγεται το Μάιο, με στόχο να  αναδεικνύει τα σημεία της πόλης, ενσωματώνοντας την Ιστορία της Κέρκυρας, και απελευθερώνοντας δημιουργικές δυνάμεις σε όλη την Πόλη. Απευθύνεται σε σωματεία, καλλιτέχνες, αλλά και πολίτες δίνοντάς τους ένα ελεύθερο βήμα διαλόγου, συνδέοντας το παραστασιακό  γεγονός με  μεγάλα ιστορικά και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Ανοίγει καλλιτεχνικό διάλογο με τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου(Τμήμα Ιστορίας, Τεχνών ήχου & Εικόνας, Μουσικής, Αρχειονομίας, Βιβιοθηκονομίας & Μουσειολογίας, Τμήμα Μετάφρασης & Διερμηνείας) και σύγχρονους καλλιτέχνες, ενσωματώνει την καλλιτεχνική πρωτοπορία του νησιού, και τις ερευνητικές ομάδες.

 

·       ΘΕΡΙΝΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ – 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

 

Με στόχο να γίνει θεσμός, αυτό το θερινό Διεθνές Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με  τίτλο: «ΕΠΟΣ –ΜΕΛΟΣ- ΧΟΡΟΣ»  θα εστιάσει στα Ομηρικά Έπη , το Αρχαίο Δράμα , τη σημασία του Μέλους και του Χορού στη Δραματουργία τους καθώς και τη  πρόσληψη  των κειμένων αυτών  στη σύγχρονη παραστασιμότητα.

 

·       ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

 

Μετά την επιτυχημένη δράση με τη στήριξη του ΥΠΟΑ στους Αρχαιολογικούς χώρους το περασμένο καλοκαίρι όπου άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό το Ιερό της Αρτέμιδος και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας θα σχεδιαστούν ειδικές δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού.

 

·       ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ‘ΚΑΘ’ ΟΔΩΝ’ – 1-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.

 

Το δρώμενο ‘’Καθ’ οδών’’ θα επεκταθεί φέτος   στη Βόρεια και τη Νότια Κέρκυρα συνδέοντας το προσωπικό βίωμα με σημεία τα Κέρκυρας και την Ιστορική μνήμη  με την επινόηση ενός τόπου

 

·      ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022  – ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

 

Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θα υποστηρίξει ένα πανελλήνιο εργαστήριο Σύγχρονης Δραματουργίας με την υποστήριξη της Εταιρείας  Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και άλλων φορέων που στηρίζουν τη Δραματουργία στο  Θέατρο, τον κινηματογράφο, το χορό καθώς και  πολυθεματικές παραστάσεις. Ούτως ώστε να ανιχνεύσουμε τα θεμέλια που αποτελούν τη βάση πρωτότυπων Καλλιτεχνικών έργων.

Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει η Πειραματική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, οποία δραστηριοποιείται σε καλλιτεχνικές δράσεις  που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η εναλλακτική μορφή προσέγγισης και εκτέλεσης της τέχνης του θεάτρου και σκοπό έχουν μέσα από τις δράσεις αυτές να προσεγγίσουν νέους καλλιτέχνες αλλά και παλαιότερους με τη σύγχρονη δραματουργία και τα νέα μέσα.

 

ΕΡΓΟ: ‘ΛΑΣΠΗ’ του  Βαγγέλη Χατζηγιανίδη σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Αυλωνίτη

 

Mια γυναίκα “δραπετεύει” από τη μεγαλοαστική, τακτοποιημένη ζωή της και μετακομίζει σε ένα απομονωμένο σπίτι ενός χωριού- ξεχασμένο κληροδότημα μιας θείας της. Ο αιφνιδιασμός της είναι τεράστιος όταν ανακαλύπτει πως στο σπίτι της έχει εισβάλει και κατοικεί εδώ και καιρό ένα νεαρό ζευγάρι με τρία παιδιά, με τη σιωπηλή συνενοχή ολόκληρου του χωριού. Το ειδυλλιακό καταφύγιο μετατρέπεται σε εφιάλτη και η μάχη για τη διεκδίκησή του θα είναι σκληρή και επώδυνη για όλους. Οι τρεις ήρωες υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τη «φωλιά» τους, ματώνουν και ματώνονται, αναμετρώνται με το σκοτεινό παρελθόν του σπιτιού, γλιστρούν σε επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας και υποταγής, γεύονται απαγορευμένους καρπούς, δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές τους

 

Στο έργο συμμετέχουν τρεις (3) ηθοποιοί.

 
·      ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Σε συνεργασία με ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ της πόλης (ΔΗΜΟΠ –Νίκος Μώρος, Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας κ.ά) το ΔΗΠΕΘΕΚ εκπονεί ΌΛΟ ΤΟ ΧΡΌΝΟ, ειδικά projects για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ΣΔΕ, ΚΑΠΗ, παιδιά με ειδικές ικανότητες, ανέργους, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ιδρύματα και σχολεία. 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!