Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Οδικό δίκτυο -σκουπίδια τα πρώτα προβλήματα (έρευνα Ι.Πανεπιστημίου 2019)

Τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα ικανοποίησης των επισκεπτών στην Κέρκυρα, που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, παρουσιάστηκαν στις 13 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων του τουρισμού. Η έρευνα, αφορά στο καλοκαίρι του 2019.

 Στο πλαίσιο της διαδικτυακής αυτής συζήτησης, έγινε εισαγωγικά, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας από τα ίδια τα μέλη της ομάδας που σχεδίασε αλλά και εκτέλεσε την έρευνα. Ακολούθησε συζήτηση και αξιολόγηση των συγκριμένων ευρημάτων.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου ενώ ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι στον εντοπισμό προβλημάτων, εκείνη την περίοδο, διαπιστώθηκε σε ποσοστό 59,50% το  οδικό δίκτυο ενώ στις δραστηριότητες, την 1η θέση καταλαμβάνει με ποσοστό 96,60% η κολύμβηση.

Τα προβλήματα:

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, στην Ενότητα “Αντιλήψεις, δραστηριότητες κα ενδιαφέροντα των Τουριστών” – Αντιλαμβανόμενα προβλήματα, στην 1η θέση με 59,50% φιγουράρει το οδικό δίκτυο, με μικρή διαφορά στο 53,60% έρχεται η καθαριότητα ως αντιλαμβανόμενο πρόβλημα από τους τουρίστες, στο 42,20% είναι η προστασία περιβάλλοντος, στο 24,90% η κίνηση, στο 16% η παροχή νερού, στο 10,50% η παροχή τουριστικών πληροφοριών.

Οι δραστηριότητες:

Στο ίδιο πλαίσιο, στον τομέα “Δραστηριότητες” στην πρώτη θέση με ποσοστό 96,60% είναι η κολύμβηση, στη δεύτερη θέση οι αγορές και τα ψώνια με 67,50%, η νυχτερινή ζωή στο 38,40%, επίσκεψη σε θρησκευτικά μέρη 32,50%, η κρουαζιέρα στο 27,40%, τα θαλάσσια σπορ στο 26,60%, η επίσκεψη σε μουσεία στο 26,20% και το περπάτημα στη φύση στο 25,30%.

Στα ενδιαφέροντα, η γαστρονομία έρχεται στην πρώτη θέση με 46,80%, ο χορός στο 40,50%, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στο 14,30% και τέλος, οι φιλαρμονικές στο 12,70%.

 

Σύντομα Συμπεράσματα – Προτάσεις

Η ικανοποίηση με τον προορισμό εξηγείται από: 

Προκαθορισμένους παράγοντες – πριν την άφιξη στον´ προορισμό (Ηλικία και εθνικότητα) -Ενδέχεται να πρέπει να υπάρξει αυξημένη στόχευση σε αυτούς´ τους τουρίστες (41+ και Βρετανούς) και δευτερευόντως, σε «συμβατές» ομάδες-στόχους 

-Τις δραστηριότητες των τουριστών όσο βρίσκονται στον´ προορισμό

-Παροχή κινήτρων / ενέργειες παρακίνησης τουριστών να´ επισκεφτούν τις τοπικές αγορές  -Την αντιλαμβανόμενη εμπειρία τους (καθαριότητα)´

-Διασφάλιση καθαριότητας και υγιεινής σε φυσικά-πολιτιστικά´ αξιοθέατα. Ιδίως υπό το πρίσμα της πανδημίας, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σημαντικός παράγοντας αξιολόγησης της τουριστικής εμπειρίας

 

Στη διαδικτυακή παρουσίαση – σύσκεψη, συμμετείχαν οι:

– Η Πρόεδρος του Τμήματος Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, Kαθηγήτρια  AδαμαντίαΠατέλη 

– Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού,  ΑλέξανδροςΑλεξάκης
– Η Πρόεδρος Ξεναγών Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Ελισάβετ Σαββάτη 
– Ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης 
– Ο Πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, Σπυρίδων Χαλικιόπουλος 
Όπως αναφέρθηκε, σε κάθε περίπτωση η  έρευνα αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό, την τοπική οικονομία και κοινωνία.
 
*φωτο αρχείου

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!