Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κέρκυρα: Οι εκδηλώσεις για τη Ρόζα Κασιμάτη μητέρα του Λευκάδιου Χερν

Με την υψηλή παρουσία του Ιάπωνα Πρέσβη στην Ελλάδα Γιασουχίρο Σιμίτσου, αλλά και τη μορφωτική ακόλουθο της Πρεσβείας Κιόρι Σιντάνι, πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 14/10/19 εκδήλωση προς τιμήν της μητέρας του Λευκάδιου Χέρν, Ρόζας Κασιμάτη αλλά και του ίδιου το σπουδαίου Λευκαδίτη ποιητή που τίμησε την Ιαπωνία στις αρχές του 19ου αιώνα με τα γραπτά του.

Η Ρόζα Κασιμάτη η οποία απεβίωσε το 1882 στην Κέρκυρα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, είχε καταγωγή από τα Κύθηρα και ήταν η μητέρα της μεγάλης μορφής των Ιαπωνικών γραμμάτων. Η ιστορική εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο UNESCO του Ιονίου σε συνεργασία με το τμ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Νοσοκομείο Κέρκυρας και τον Όμιλο Φίλων του Λευκάδιου Χερν.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο για τη Ρόζα Κασιμάτη στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία, όπου φοιτήτριες του τμήματος Μουσικών Σπουδών ερμήνευσαν φωνητικά τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Ιαπωνίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας Ρ. Κράτσα και Μ. Υδραίου, ο πρόεδρος του Κέντρου UNESCO Ιονίου Γ. Σκλαβούνος και ο καθηγητής σύγχρονης ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Ψαλλίδας, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ντίνα Αναστασιάδου, ζωγράφος με master Καλών Τεχνών με θέμα την αποδοχή του Λευκάδιου Χέρν στην Ιαπωνία κατά την περίοδο Μέιτζι.

(απο ΕΡΤ Κέρκυρας)

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!