Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Ο βιολογικός Σκάφωνα «κολλάει» στους περιβαλλοντικούς

Στους περιβαλλοντικούς όρους «κολλάει» η αναβάθμιση  και κατ΄ επέκταση η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στη θέση Σκάφωνα.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από το γεγονός η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης  δεν ενέκρινε δύο κομβικά σημεία του σχεδιασμού της ΔΕΥΑΚ. Το πρώτο αφορά τον αποδέκτη λυμάτων, για τον οποίο ζήτησε πρόσθετες μελέτες και το δεύτερο έχει να κάνει με το παντορροϊκό σύστημα των Σιναράδων, όπου υπάρχει κατασκευασμένο παλαιό δίκτυο & η μελέτη της ΔΕΥΑΚ προέβλεπε  την σύντομη ενεργοποίηση του.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση του έργου κατασκευής του αγωγού από τις εργατικές κατοικίες Αγ. Ιωάννη προς Σκάφωνα, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί πρόβλημα στο συγκρότημα, αφού οι ένοικοι εξυπηρετούνται από τις δεξαμενές λυμάτων, που έχουν κατασκευαστεί.

Η σύσκεψη με τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης

 Μάλιστα με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Κέρκυρα του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, Νίκου Παπαθεοδώρου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Μερόπη Υδραίου, ο Γ. Διευθυντής Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, & της  Κέρκυρας  Κώστας Χριστοφορίδης, ο Δ/ντης ΤΥ της ΔΕΥΑΚ Αναστάσιος Κατσαρός και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος διερεύνησης λύσεων, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την έγκριση του σχεδιασμού της ΔΕΥΑΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 18% των δικτύων αποχέτευσης της χώρας είναι παντορροϊκά και σε αυτό θα στηριχτούν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να βρεθεί ακόμα και νομοθετική λύση. Ωστόσο όλα αυτά θα πάρουν χρόνο.

Ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΚ

Ως γνωστό το έργο του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην θέση Σκάφωνα είχε ξεκινήσει και ολοκληρωθεί την εποχή των «Καποδιστριακών» Δήμων. Ωστόσο από τότε (αρχές δεκαετίας 2010) ο βιολογικός εγκαταλείφθηκε και δεν λειτούργησε ποτέ. Το θέμα της επαναλειτουργίας του προέκυψε όταν προτάθηκε  να συνδεθεί ο αγωγός λυμάτων των εργατικών κατοικιών με τον Σκάφωνα. Τελικά προ διετίας, η ΔΕΥΑΚ  με αφετηρία το θέμα της σύνδεσης των εργατικών κατοικιών ΑΓ. Ιωάννη προχώρησε σε σχεδιασμό αναβάθμισης του βιολογικού στοχεύοντας να γίνει ένα έργο,  που  περιλαμβάνει τη σύνδεση των χωριών Σιναράδων-Πέλεκα-Κουραμάδων-Καστελλάνων Μέσης- Βαρυπατάδων-Καλαφατιώνων-Αγ. Ιωάννη- Καρουμπάτικων & εργατικών κατοικιών με τον βιολογικό καθαρισμό του Σκάφωνα.

Στο σχεδιασμό της η ΔΕΥΑΚ προέβλεπε την αναβάθμιση του βιολογικού σε δυναμικότητα, 7 500 κατοίκων από 2000, που είναι σήμερα και επεξεργασία νερών σε τριτοβάθμια κλίμακα , που παράγει νερό κατάλληλο και για άρδευση. Για το λόγο συνέταξε περιβαλλοντική μελέτη, την οποία και έστειλε προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7 με 7,5 εκατομμύρια ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης ευρωπαϊκά προγράμματα. Η εκτέλεση του σχεδιασμού προβλεπόνταν να γίνει κλιμακωτά, ξεκινώντας   με άμεση σύνδεση των εργατικών κατοικιών και των Σιναράδων και στη συνέχεια του Πέλεκα και των υπόλοιπων χωριών σταδιακά.

Το σύστημα αποχέτευσης λυμάτων

Tο δίκτυο αποχέτευσης αποτελείται από ένα σύνολο αγωγών (βαρύτητας ή υπό πίεση), αντλιοστασίων και άλλων κατασκευών (όπως φρεατίων) που έχουν ως στόχο τη συλλογή και μεταφορά των ροών. Με βάση την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία για την επεξεργασία και διάθεση των αστικών λυμάτων (Κ.Υ.Α. 5673/400/1997 Φ.Ε.Κ. 192Β/14‐3‐97), στους οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων πρέπει να υπάρχει δίκτυο για τη συλλογή των αστικών λυμάτων. Το σύστημα αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων περιλαμβάνει:

Παντορροϊκό σύστημα, το οποίο συλλέγει και μεταφέρει τόσο τα λύματα όσο και τα όμβρια.

Χωριστικό σύστημα, στο οποίο υπάρχουν δύο διαφορετικά αποχετευτικά δίκτυα, ένα για τη συλλογή των λυμάτων και ένα για τη συλλογή των ομβρίων.

Μεικτό σύστημα, όπου ένα μέρος της παροχής που αποχετεύεται εξυπηρετείται με παντορροϊκό δίκτυο και ένα μέρος με χωριστικό σύστημα.

Τα παλιότερα συστήματα αποχέτευσης που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική είναι παντορροϊκά, ενώ τα σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα είναι πλέον χωριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2013, στην Ελλάδα το 44% των δικτύων αποχέτευσης (το οποίο αφορά 98 περιπτώσεις) είναι χωριστικό, ενώ το 18% των δικτύων αποχέτευσης (το οποίο αφορά 41 περιπτώσεις) είναι παντορροϊκό (κυρίως σε κεντρικά τμήματα πόλεων). Στις υπόλοιπες 85 περιπτώσεις δεν υπάρχουν στοιχεία για το είδος του δικτύου. Επίσης, 21 από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που υποστηρίζονται από παντορροϊκό δίκτυο είναι μεγάλες, δηλαδή έχουν ισοδύναμο εξυπηρετούμενο πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Τα παντορροϊκά δίκτυα

Τα παντορροϊκά δίκτυα λειτουργούν ως δίκτυα συλλογής λυμάτων κατά την ξηρή περίοδο. Ωστόσο έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να δέχονται και τα όμβρια που παράγονται κατά τις βροχοπτώσεις.

Παρότι το παντορροϊκό δίκτυο μπορεί να δεχθεί πολλαπλάσια παροχή από αυτή που δέχεται από τα λύματα λόγω των ομβρίων, εντούτοις οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που συνδέονται με το δίκτυο αυτό σχεδιάζονται ώστε να δέχονται ένα μέρος των ομβρίων. Επομένως, όταν η συνολική παροχή λυμάτων και ομβρίων ξεπεράσει μια συγκεκριμένη ανώτατη παροχή που μπορεί να δεχθεί η εγκατάσταση, πραγματοποιείται υπερχείλιση και διάθεση των λυμάτων και ομβρίων χωρίς καμία επεξεργασία. Ο σωστός σχεδιασμός των αποχετευτικών δικτύων απαιτεί την κατανόηση και περιγραφή των σύνθετων υδρολογικών και υδραυλικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό. Ωστόσο, εκτός από υδραυλικές διεργασίες, μέσα στους αγωγούς λαμβάνουν χώρα χημικές και βιολογικές διεργασίες οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία κατά την ξηρή περίοδο.

Μέσα στους αγωγούς των ακαθάρτων σχηματίζεται βιοφίλμ από βιομάζα που αναπτύσσεται, η οποία αλληλοεπιδρά με τα λύματα. Οι διεργασίες αυτές επιδρούν στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των υγρών αποβλήτων και πιθανότατα και στα κατάντη έργα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!