Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Κέρκυρα: Ο Ι. Ρίγγας ασημένιος στο Πανελλήνιο Υποβρύχιας Αλιείας

Ο Γιάννης Ρίγγας του ΝΑΟ Κέρκυρας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο 52ο Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Υποβρύχιας Αλιείας.

Ο αγώνας με διοργανωτή την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.) πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 4-5 Νοεμβρίου στο Πόρτο Χέλι. Έναν δύσκολο ψαρότοπο, γιατί  τόσο τα μαύρα όσο και τα άσπρα ψάρια, μετακινούνται συνεχώς. Επίσης, οι βυθοί της περιοχής είναι ως επί το πλείστων λασποβυθοί με ιδιαίτερα θολά νερά.

Τα μαύρα ψάρια κινούνται νευρικά ακόμα και σε βάθη των -40 μέτρων. Το δυσκολότερο όμως φέτος, ήταν  οι καιρικές συνθήκες. Στον αγώνα, που είχε τεράστιο ενδιαφέρον, αφού αποτελεί τον ύψιστο αγωνιστικό θεσμό για το υποβρύχιο ψάρεμα- ψαροντούφεκο στη χώρα μας, συμμετείχαν συνολικά 16 αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Ο ΝΑΟΚ, ο οποίος έχει ιστορία στον θεσμό, αφού έχει αναδείξει τρεις φορές Πανελληνιονίκες, πήρε μέρος με δύο αθλητές, τον Γιάννη Ρίγγα, ο οποίος για μόλις 225 πόντους (ή 2,010% βαθμούς) έχασε το χρυσό μετάλλιο και τον Αλέξανδρο Βλάχος, ο οποίος κατετάγη 13ος. Να σημειωθεί ότι τα αλιεύματα του αγώνα προσφέρθηκαν δωρεάν μισά-μισά στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και την Εθελοντική Ομάδα “Αλληλεγγύης” του Δήμου Ερμιονίδας.

Οι Νικητές

1ος ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ (Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ) 25.075 πόντοι 192,345% βαθμοί

2ος ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΓΓΑΣ (Ν.Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑΣ)  24.850 πόντοι 190,335% βαθμοί

3ος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΓΚΑΡΤΣΕΒΙΤΣ (Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ)  19.530 πόντοι 148,977% βαθμοί

 13ος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ  (Ν.Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑΣ)  2.695 πόντοι 21,005% βαθμοί

 

Λίγα λόγια για τον θεσμό
Ο αγώνας χαρακτηρίζεται ατομικός, αφού οι αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους. Το πρωτάθλημα κάθε χρόνο διεξάγεται και σε διαφορετικό μέρος της χώρας (υπενθυμίζεται ότι το 2021 είχε διοργανωθεί στην Κέρκυρα), Έχει διάρκεια δυο αγωνιστικές ημέρες, από πέντε ώρες ημερησίως. Κάθε αγωνιστική ημέρα διεξάγεται σε διαφορετική θαλάσσια περιοχή, η οποία ονομάζεται Τράπεζα Αγώνα. Οι Τράπεζες του αγώνα έχουν όρια, αρχή και τέλος, γεγονός που προβλέπεται από ειδική άδεια η οποία παρέχεται κατόπιν αιτήσεως του διοργανωτή ομίλου από την Νομαρχία και το Τμήμα Εποπτείας Αλιείας που είναι και αρμόδιο για γνωμοδότηση και αδειοδότηση. Στον αγώνα οι αθλητές καταδύονται με κράτημα αναπνοής (αθλητική υποβρύχια αλιεία) χρησιμοποιώντας ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό, όπως Στολή υγρού τύπου, μάσκα, αναπνευστήρα, πέδιλα και ψαροτούφεκο το οποίο οπλίζουν με την μυϊκή τους δύναμη και απαραιτήτως, πλωτήρας σήμανσης (κοινώς σημαδούρα ). Υπάρχει στον αγώνα ειδικός κανονισμός σχετικός με την αλιεία ψαριών, με επιτρεπόμενα και απαγορευμένα είδη.

Για παράδειγμα, επιτρέπεται η αλιεία ενός μόνο ροφού ανά ημέρα από κάθε αθλητή, με ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος πέντε κιλών. Από τα λοιπά είδη αλιεύονται ψάρια από 400 γραμμάρια και άνω και μέχρι δέκα τεμάχια ανά είδος. Απαγορεύονται τα μαλάκια, τα καρχαριοειδή και ο τόνος. Για κάθε έγκυρο ψάρι που πιάνει ο αθλητής, βαθμολογείται μέσα από ένα ειδικό σύστημα βαθμολόγησης αγώνων. Το σύνολο των δυο αγωνιστικών ημερών δίνει την τελική βαθμολογία για τον κάθε αθλητή. Ο αθλητής με την μεγαλύτερη συνολικά βαθμολογία ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδος.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!