Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Ο Μαχειμάρης σχεδιάζει ύδρευση απο «Γαλάζιο Μάτι»

Τη λύση του προβλήματος ύδρευσης της Κέρκυρας, με τη μεταφορά νερού απο το «Γαλάζιο Μάτι» Αλβανίας, προωθεί ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας. Αυτός ήταν και ο λόγος, που χθες το πρωί ο δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης συνοδευόμενος απο τον αντιδήμαρχο έργων-ανάπτυξης & ενέργειας Χάρη Κουτσούρη, επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Αλβανία. Ωστόσο ο Γιώργος Μαχειμάρης δεν έμελλε να ταξιδέψει, αφού συνελήφθη στο λιμάνι.

Τον “μπλόκαρε” ο περιορισμός εξόδου απο τη χώρα παλαιότερης δικαστικής απόφασης, η οποία πάντως είχε εξαλειφθεί, απο την τελεσίδικη απόφαση του εφετείου Κέρκυρας, αλλά αν και πέρασαν δυόμιση χρόνια απο το 2019, ακόμα δεν είχε καθαρογραφεί.

Τελικά διορθώθηκε η παράλειψη, ο δήμαρχος πήρε “ελευθέρας”, αλλά ήδη το πλοίο για Αλβανία είχε φύγει. Πάντως οι συναντήσεις με τους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της γείτονος χώρας δεν ακυρώθηκαν, αφού “αντ΄αυτού” βρίσκεται στην Αλβανία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας.

 

Το θέμα δημοσιεύθηκε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της ΚΣ

Η περιπέτεια Μαχειμάρη

Χθες το πρωί, ο Γιώργος Μαχειμάρης συνοδευόμενος απο τον αντιδήμαρχο Χάρη Κουτσούρη βρέθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας, προκειμένου να ταξιδέψουν στην Αλβανία. Κατά τον έλεγχο διαβατηρίων & εισιτηρίων, διαπιστώθηκε ότι ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας ήταν “μπλοκαρισμένος” απο δικαστικό περιοριστικό όρο, που του απαγόρευε την έξοδο απο τη χώρα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι όρος έχει αρθεί απο το 2019, όταν & αθωώθηκε στο Εφετείο Κέρκυρας. Παρά ταύτα, μέχρι να διαπιστωθεί ο ισχυρισμός του, προσήχθη στα γραφεία της Ασφάλειας. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιώργος Μαχειμάρης ελεγχόταν για την περίοδο 2002- 2006 κατά την οποία διετέλεσε Νομάρχης Κέρκυρας για υπόθεση εικονικών τιμολογίων του Οργανισμού Νομαρχιακού Ταμείου Ανάπτυξης. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η υπόθεση εκδικάστηκε στο μονομελές Εφετείο Κέρκυρας, όπου ο Γιώργος Μαχειμάρης αθωώθηκε & επομένως έγινε και άρση του περιοριστικού όρου, που ίσχυε μέχρι τότε περί απαγόρευσης εξόδου του απο τη χώρα. Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έφτασε ποτέ στα ηλεκτρονικά αρχεία και έτσι ο όρος παρέμενε, προκαλώντας τις χθεσινές συνέπειες. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, παρότι έχουν περάσει δυόμιση χρόνια απο την απόφαση, αυτή μέχρι τώρα δεν έχει καθαρογραφεί.

Η ιστορία της μεταφοράς νερού απο το Γαλάζιο Μάτι Η υπόθεση της μεταφοράς νερού απο το Γαλάζιο Μάτι της Αλβανίας, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας, δεν είναι σημερινή. Ξεκινάει απο την δεκαετία του 1990, όταν η εταιρεία “Καραβοκύρης” ΑΕ είχε πραγματοποιήσει μελέτη για το κόστος & τον τρόπο μεταφοράς. Ήταν την περίοδο εκείνη, όπου οι Δήμοι της Κέρκυρας, με πρωτοστάτη τον Δήμο Κερκυραίων, αναζητούσαν λύση του προβλήματος.

Στη συνέχεια την περίοδο 2004-07, την σκυτάλη πήρε ο τότε βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Γεωργιάδης.

Μάλιστα είχε πραγματοποιήσει σύσκεψη, όπου παρουσίασε μελέτη της εταιρείας “Καραβοκύρης” ΑΕ, που είχε εκπονηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, προκειμένου να προωθήσει την πρότασή του. Στη σύσκεψη προέβαλε και βίντεο, όπου ο ίδιος δοκίμαζε το νερό απο τις πηγές του Γαλάζιου Ματιού. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας και ο κος Γεωργιάδης υποστήριζαν ότι η μεταφορά νερού απο την Αλβανία αποτελεί τη φθηνότερη λύση με το συντομότερο χρόνο κατασκευής, που θα καλύπτει τις ανάγκες του νομού. Κι επειδή εκείνη την περίοδο προωθούνταν το έργο των φραγμάτων, υποστήριξαν ότι η μεταφορά νερού απο Αλβανία, μπορούσε να λειτουργήσει ταυτόχρονα, ως συμπληρωματική λύση.

Συμφερότερη λύση απο εκείνη των Φραγμάτων

Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, μιλώντας στην “ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ” υποστήριξε ότι απο την αρχή της θητείας του, στις προτεραιότητές του ήταν η επίλυση του προβλήματος ύδρευσης, όχι μόνο για τη Βόρεια Κέρκυρα, αλλά για όλο το νησί. Αυτός ήταν και ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, που απο καιρό είχε ξεκινήσει η προεργασία και οι διαβουλεύσεις τόσο με τους αυτοδιοικητικούς και κυβερνητικούς παράγοντες της γείτονος χώρας, όσο και με ενδιαφερόμενες εξειδικευμένες για τέτοια έργα εταιρείες.

Στόχος να πραγματοποιηθεί το έργο με ΣΔΙΤ. Όπως ανέφερε, απο τις σχετικές μελέτες, που έχουν γίνει στην περίπτωση του έργου των φραγμάτων η Κέρκυρα θα έχει στην διάθεση της 6 εκατομμύρια κυβικά νερού το χρόνο, ενώ με το έργο του Γαλάζιου Ματιού θα έχει υπερτιπλάσια αποθέματα. Επίσης υποστήριξε ότι τα λειτουργικά έξοδα θα είναι πολύ λιγότερα εκείνων της λειτουργίας των φραγμάτων & επομένως το μετακυλιόμενο κόστος κατανάλωσης στον πολίτη θα είναι μικρότερο. Ενώ και ο χρόνος κατασκευής του αγωγού θα είναι μικρότερος εκείνου της κατασκευής του έργου των φραγμάτων.

«Πυξίδα» το έργο της Αίγινας

Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας μας έφερε σαν παράδειγμα το έργο ύδρευσης της Αίγινας. Το έργο για τη σύνδεση της Αίγινας με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ μέσω Σλαμίνας, αφορούσε την κατασκευή & τοποθέτηση υποθαλάσσιου αγωγού 14,4 χιλομέτρων & θαλάσσιου βάθους 95 μέτρων. Η πόντιση του ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου 2020 & το έργο ήταν έτοιμο πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ενώ παραδόθηκε προχθές. Ο συνολικός προϋπολογισμός 23,8 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014- 2020 & μπορεί να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα, Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες της Αίγινας φθάνουν στο 1,7 εκατομ κυβικά νερού ετησίως, Σύμφωνα με τον κ. Μαχειμάρη, στην υπόθεση της Κέρκυρας, τα πράγματα σε ό, τι αφορά την κατασκευή & πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού είναι ακόμα καλύτερα, γιατί το μήκος του απο Γαλάζιο Μάτι μέχρι και την Βόρεια Κέρκυρα δεν θα ξεπερνάει τα 10 χιλιόμετρα.

Θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση

Όπως μας είπε, αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία και αποτυπωθούν οι τελικές προτάσεις, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας θα συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ θα γίνει διάλογος με τους πολίτες και τους φορείς της Κέρκυρας. Μάλιστα ο ίδιος μας υπενθύμισε και την υπόθεση της μεταφοράς των σκουπιδιών. Και για την διαφωνία του για το τρόπο, που χειρίστηκε το θέμα η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να δικαιωθεί ο ίδιος, αφού το κόστος μεταφοράς απο την Βόρεια Κέρκυρα στην Πάλαιρο είναι κατά πολύ μικρότερο απο το κόστος μεταφοράς & εναπόθεσης των σκουπιδιών στην Κοζάνη.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!