Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τα αποκαλυπτήρια του Οβελίσκου για το 1716

Τα αποκαλυπτήρια  του Μνημειακού Οβελίσκου που  θα τοποθετηθεί στον νέο κόμβο του  Λιμένα Κέρκυρας  προγραμματίζονται όπως τελέσει η ΑΕ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου στις 21 Μαΐου 2021.

Την πρωτοβουλία για την ανέγερση του Οβελίσκου για το 1716 είχε ο κ. Σπύρος Φλαμπουριάρης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς.  Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουριάρη, «Ο μνημειακός Οβελίσκος τιμά τους Κερκυραίους, Επτανήσιους και λοιπούς Ευρωπαίους που αγωνίστηκαν επιτυχώς κατά της επιδρομής των Οθωμανών Τούρκων το 1716. Η νίκη των στρατευμάτων που αγωνίστηκαν κατά των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να παραμείνει ανεξίθρησκη. Κάθε άλλη έκβαση των μαχών θα μετέτρεπε την Ευρώπη σε Οθωμανική Αυτοκρατορία.»

Oπως ακόμα αναφέρει: Ο Οβελίσκος τιμά το νικηφόρο αποτέλεσμα υπέρ των χριστιανικών δυνάμεων της διάσωσης της πόλεως της Κερκύρας από τους Οθωμανούς Τούρκους το καλοκαίρι του 1716. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός, καθώς η νίκη των Χριστιανών κάτω από τα τείχη της Κερκύρας, οροθετεί το τέλος της Οθωμανικής προέλασης στην Ευρώπη, την ανάπτυξη του κινήματος του Διαφωτισμού και τη γέννηση της σύγχρονης αστικής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη της Κερκύρας, εκτός από τους χιλιάδες Κερκυραίους και Επτανησίους που ηρωικά αγωνίστηκαν κατά την Οθωμανική επιδρομή του 1716, υπό την καθοδήγηση και αρχιστρατηγία του Σάξονα Κόμη Ιωάννη Ματθία φον ντερ Σούλενμπουργκ, προσέτρεξαν και πολλοί Ευρωπαίοι μαχητές από χώρες που συναποτελούν σήμερα την Ενωμένη Ευρώπη, δίδοντας έτσι μία ιδιαίτερη διάσταση στην έννοια του Προμαχώνα της Ευρώπης, που δόθηκε μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα στην Κέρκυρα.

Αυτό το μεγάλο γεγονός για την Ευρωπαϊκή Ιστορία θέλησε να αναδείξει το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς με την κατασκευή αυτού του μνημείου, το οποίο ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και του οποίου τα αποκαλυπτήρια προγραμματίζονται να γίνουν από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την 21η Μαΐου 2021, ημέρα μνήμης της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι ο Οβελίσκος, ύψους 8 μέτρων, σχεδιάστηκε από Κερκυραίο αρχιτέκτονα, και κατασκευάστηκε από μάρμαρο στα εργαστήρια της εταιρίας Pitardi Cavamonti στο Λέτσε της Ιταλίας. Αποτελείται από 17 κομμάτια και ζυγίζει συνολικά 15 τόνους. Το μεγάλο του βάρος υποχρέωσε τον Πολιτικό Μηχανικό Θανάση Μακρή να κατασκευάσει ένα ειδικό υπόβαθρο. Τον χώρο στον οποίο τοποθετείται ο Οβελίσκος υπέδειξε η Έφορος Αρχαιοτήτων Κερκύρας Τένια Ρηγάκου. Ο Άγγλος αρχιτεκτονικός σχεδιαστής Άλαν Μπάρετ φιλοτέχνησε ένα υπέροχο μοντέλο υπό κλίμακα 1:10 που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς.

 
 
 
 
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!