Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς για Μουσείο Τυπογραφίας: “Δεν είμαστε κατακτητές – θέλουμε τη συναίνεση”

Παρουσιάστηκε χθες από στελέχη του Πολιτιστικού ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς το σχέδιο για τη δημιουργία του μουσείου Τυπογραφίας στον αγγλικό στρατώνα στην κορυφή του νέου φρουρίου. Στην παρουσίαση είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι πνευματικών φορέων, μεταξύ των οποίων το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Αναγνωστική Εταιρεία, το ΤΕΕ, το Μουσείο Καποδίστρια, το Μουσείο του Πανεπιστημίου και δημοσιογράφοι. Ο πρόεδρος του ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου στο χαιρετισμό του ότι δεν ερχόμαστε σαν κατακτητές αλλά θέλουμε τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Η Διευθύντρια του ιδρύματος, Αλεξάνδρα Ράπτη παρουσίασε τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και τόνισε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε ακόμα. Αυτό θα γίνει με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του Ιδρύματος με το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ για πρώτη φορά είπε σε δηλώσεις της στην ΕΡΑ Κέρκυρας και στη Μαρία Παγκράτη ότι συζητείται να αποτελέσουν μέρη της σύμβασης ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στην εκδήλωση ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων και Διοικητικής Υποστήριξης του Ομίλου Πειραιώς, Γιώργος Δασκαλάκης παρουσίασε τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, ενώ ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΠΙΟΠ, καθ. Κωνσταντίνος Καρτάλης παρουσίασε μελέτη σχετικά με τα οφέλη των Μουσείων για τις τοπικές κοινωνίες (Μελέτη ΙΟΒΕ).
 
Οι δηλώσεις της Αλεξάνδρας Ράπτη

«Η ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας υπήρχε από παλιά. Είχαν προηγηθεί ενέργειες για τη δημιουργία μουσείου στους Βρετανικούς Στρατώνες. Επανερχόμαστε τώρα και θα θέλαμε στους βρετανικούς στρατώνες να δημιουργήσουμε το μουσείο τυπογραφίας με την εξαιρετική συλλογή που έχει δημιουργηθεί. Άλλωστε, θα συμβάλει στην αναβάθμιση του νέου φρουρίου, και συνάδει και με την παλαιά πόλη που είναι ενταγμένη στην Unesco.

Το θέμα των αναβατορίων έχει προβληματίσει επί σειρά ετών. Αντιλαμβανόμαστε τις απόψεις που διατυπώνονται αλά έχει καταβληθεί κόπος ώστε να αναζητηθούν λύσεις που δε θα προκαλούν μεγάλη οπτική όχληση και θα ταιριάζουν με αυτό το μνημείο. Βέβαια, ακόμη και αν μας ενοχλούν, δε θα πρέπει το μνημειο και το μουσείο να είναι προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους;

Συμβαίνει και στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αναστρέψιμες κατασκευές.

Το νέο Φρούριο ανήκει στο υπΠΟ. Εμείς ήρθαμε να παρουσιάσουμε την πρότασή μα. Ο χώρος που ζητούμε να παραχωρηθεί είναι το 2% του μνημείου. Οι βρετανικοί στρατώνες δηλαδή, ο αύλειος χώρος και μέρος του παρκινγκ. Εφόσον ανάψει το φως για το έργο στην προγραμματική σύμβαση, τότε θα καθοριστούν όλα ακριβώς.

Εμείς ήρθαμε να συνομιλήσουμε με τοπική κοινωνία. Παρουσιάσαμε στην πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, ο λόγος δόθηκε στους φορείς, για να ακούσουμε τις επισημάνσεις και τις ανησυχίες. Ακούσαμε και θα επιχειρήσουμε να συνθέσουμε όλες τις απόψεις ώστε, αν μπορούμε, να συν διαμορφώσουμε διαφορα πράγματα»

 
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!