Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Στη Γέφυρα του Ποταμού ο Στυλιανίδης – Τι ζητούν τέσσερις δήμαρχοι

  • Αυτοψία του κυβερνητικού κλιμακίου σε Ποταμό και Άφρα – Τι δήλωσε ο Στυλιανίδης
  • Έκτακτη χρηματοδότηση ζητούν τέσσερις δήμαρχοι με κοινή τους επιστολή

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Στον Ποταμό βρέθηκε  σήμερα αρχικώς ο υπουργός Χρ. Στυλιανίδης και την περιφερειακή Αρχή, ως πρώτο σταθμό αυτοψίας, καθώς το προάστιο υπέστη σοβαρές ζημιές, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας. Στο σημείο όπου του εξήγησαν τι ακριβώς έχει συμβεί, ήταν ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ. Στέφανος Γκίκας, η περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη. Παρών, μεταξύ των άλλων, ήταν και ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου.

Ο Χρ. Στυλιανίδης άκουσε προσεκτικά τους κατοίκους, καθώς και τον πρώην αυτοδιοικητικό αλλά και κάτοικο του Ποταμού, Δημήτρη Πουλιέζο. Εξηγώντας του το πρόβλημα στη γέφυρα του Ποταμού, που παραμένει μη προσβάσιμη για τροχοφόρα, ανέφερε τα εξής: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κυκλοφορία αυτοκίνητων. Η γέφυρα είναι και η αιτία δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων. Οι σοβαρές ζημιές που υπάρχουν, είναι απόρροια και της κατάστασης στην οποία είναι η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε το 1890 και έχει υποστεί κλίση, ζημιές κλπ. Από αυτήν, διέρχονται τροχοφόρα περισσότερων των 5 προβλεπόμενων τόνων, νταλίκες κλπ, που επιβαρύνουν την κατάσταση, αφού ήδη έχει υποστεί καθίζηση και έχει μειωθεί το τόξο της. Μάλιστα, το νερό περνάει πάνω από αυτήν και πλημμυρίζουμε. Εκτός από την αποκατάσταση του προβλήματος της γέφυρας, χρειάζεται και ένα λιμενικό έργο στις εκβολές του ποταμού. Μια βραχυπρόθεσμη παρέμβαση εκ μέρους της Περιφέρειας είναι ο καθαρισμός του ποταμιού, αφού εντός του υπάρχουν κομμένα δέντρα, βάρκες, σκουπίδια, κάδοι κλπ».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Ορφανουδάκης ζήτησε μια γέφυρα Μπέλευ* άμεσα, ώστε από μέρους τους να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την τοποθέτησή της άμεσα, καθώς το προάστιο αυτή τη στιγμή είναι εν μέρει αποκομμένο και υπάρχει ταλαιπωρία σε όλους όσοι πρέπει να μεταβούν στον Ποταμό ή ζουν σε αυτόν. Ως εκ τούτου, ζήτησε άμεσες εγκρίσεις από τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού ενώ στη συνέχεια, η Περιφέρεια να προχωρήσει ως μακροπρόθεσμο σχέδιο, την αποκατάσταση του διατηρητέου γεφυριού. Άλλωστε, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι γι αυτό το λόγο βρίσκεται και σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Στρατό, ώστε να βοηθήσει στην τοποθέτηση μιας τέτοιας προσωρινής λύσης που αποτελεί η γέφυρα Μπέλεϋ.

Η δήλωση Στυλιανίδη: Υπάρχουν πολλές παλιές αμαρτίες
Αφού άκουσε τους πάντες, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε τα εξής:
«Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Στόχος αφενός, όπως είπαν οι κάτοικοι, είναι να μη θρηνήσουμε θύματα και αφετέρου, να παρέχουμε στους πολίτες του Ποταμού, εκτός από προστασία, μια κανονικότητα και μια φυσιολογική ζωή.
Τα ζητήματα που ειπώθηκαν πρέπει να μελετηθούν. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων. Εμείς αυτό που κάνουμε με την αυτοψία, είναι να προλάβουμε την επόμενη κακοκαιρία, γι αυτό εμπλέκουμε το στρατό για να μειώσουμε τις επιπτώσεις. Από την πλευρά τους, η Περιφέρεια, οι Δήμοι θα πρέπει να ωριμάσουν γρήγορα τις μελέτες και όλοι μαζί να επιταχύνουμε, καθώς η κλιματική κρίση είναι μπροστά μας.
Θα συζητήσουμε με την Περιφέρεια την στρατηγική και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Επισκεπτόμαστε όλες τις περιοχές που μας υποδεικνύουν η Πυροσβεστική και η Περιφέρεια. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλές παλιές αμαρτίες που πρέπει να επιλυθούν αλλιώς ξη Κέρκυρα θα είναι μονίμως σε αυτή τη δύσκολη φάση. Έχουν γίνει άναρχες κατασκευές οι οποίες ήταν δομημένες με άλλα στάνταρς προηγούμενων εποχών».

*(Η Γέφυρα Μπέιλι (αναφερόμενη και ως Μπέλεϋ) είναι είδος μεταφερόμενης, προκατασκευασμένης γέφυρας. Αναπτύχθηκε στη Βρετανία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο για στρατιωτικούς σκοπούς και γνώρισε εκτεταμένη χρήση από το Σώμα Μηχανικού τόσο του Βρετανικού όσο και του Αμερικάνικου στρατού.

Κοινή επιστολή τεσσάρων Δημάρχων σε Στυλιανίδη ικαι Βορίδη για έκακτη χρηματοδότηση

Έκτακτη χρηματοδότηση από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης για την αντιμετώπιση των καταστροφών και τη στήριξη των πλημμυροπαθών, ζητούν με κοινή επιστολή τους η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης, ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας και ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης.
Το έγγραφο το οποίο απέστειλαν οι τέσσερις Δήμαρχοι στους Υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Στυλιανίδη, έχει ως ακολούθως: “Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Εξαιτίας των πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τα Ιόνια νησιά, κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας «ΜΠΑΛΛΟΣ», έχουν προκληθεί πρωτοφανείς και σοβαρότατες καταστροφές στους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Ιθάκης και Ληξουρίου.
Μετά την κήρυξη των περιοχών μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεδομένων των ιδιαίτερων ζημιών και φθορών που έχουμε υποστεί, όπως κατολισθήσεις πρανών, υποχωρήσεις τοιχίων αντιστήριξης, δημοτικών οδών, διαβρώσεις εδαφών, καθιζήσεις οδοστρωμάτων, πτώσεις δέντρων, υπερχείλιση χειμάρρων, τεράστιες ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις κ.α., ζητάμε έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να προβούμε άμεσα στην προμήθεια υλικών, τεχνικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού. Βέβαιοι για τη βοήθεια και ανταπόκρισή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.”

 

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!