Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα – -Στ. Πελάης: Αν δεν σκίσουν τις εκβιαστικές συμβάσεις, δεν θα αφήσουμε να λειτουργήσουν φέτος

Δεν πήγαν οι ξενοδόχοι στο ραντεβού με το Εργατικό Κέντρο για την τοπική Σ.Σ.Ε.

-Ποιες οι διαφορές πανελλαδικής κλαδικής σύμβασης εργασίας με την τοπική

 

Τις βασικές παραμέτρους της τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας που ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι Κέρκυρας, τις διαφορές της τοπικής με την πανελλαδική κλαδική Σ.Ε. αλλά και τις συμβάσεις «παραποιημένες» που αναγκάζονται μα υπογράψουν κάποιοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, ανέπτυξε ο πρόεδρος του Κλάδου αλλά και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας ΣταμάτηςΠελάης, κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή το… ραντεβού με την Ένωση Ξενοδόχων, το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Με mail απάντησε η Ένωση Ξενοδόχων λίγο πριν το καθορισμένο τους ραντεβού (σ.σ. Τετάρτη 10:00) στο οποίο ανέφεραν πως δεν θα προσέρχονταν στο τραπέζι των συζητήσεων για την υπογραφή τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δεδομένου ότι υπογράφουν την πανελλαδική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Απάντηση, την οποία κατέρριψε για κάποιους ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, δίνοντας στη δημοσιότητα την εκβιαστική και παραποιημένη, όπως την χαρακτήρισε,  πανελλαδική σύμβαση εργασίας, που δίνει ξενοδόχος – μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ως προϋπόθεση για την επαναπρόσληψή τους. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως μεγάλα τουριστικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Σαντορίνη έχουν υπογράψει τις τοπικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας, κάτι που δεν έχει συμβεί στην Κέρκυρα.

 

Ο εκβιασμός

 

Ο κ. Πελάης, που έκανε πολλές φορές λόγο για εκβιασμό των εργαζομένων, ανέφερε πως υπάρχουν συμβάσεις , βασισμένες στην πανελλαδική σύμβαση εργασίας, που δίδονται στους ξενοδοχοϋπαλλήλους να υπογράψουν ως προϋπόθεση για την επαναπρόσληψή τους, γεγονός που δεν υφίστανται καθώς εφόσον έχουν αιτηθεί επαναπρόσληψη μέσω του Σωματείου τους τότε οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε αυτήν. Τους καλούν λοιπόν να υπογράψουν την δήθεν προβλεπόμενη εκ του νόμου σύμβαση, με άλλους όρους, όπως:

  1. «… η ανανέωση της σύμβασης θα γίνει με έγγραφη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών», άρα η αίτηση επαναπρόσληψης ακυρώνεται με την υπογραφή του εργαζόμενου, εξηγεί ο κ. Πελάης
  2. «… Τα ακριβή καθήκοντα του εργαζόμενους εξειδικεύονται και καθορίζονται κάθε φορά από τον εργοδότη».
  3. «…Εν γένη κάθε απασχόλησή τους στην εργασία που κατατείνετε στην ομαλή λειτουργία του εργοδότη, δεν θεωρείται επιπρόσθετη εργασία και άρα ισχύει η προβλεπόμενη αμοιβή του εργαζόμενου για την εργασία αυτή η οποία περιλαμβάνεται στις αποδοχές που έχουν συμφωνήσει».

 

 

«Αν δεν σκίσουν τις συμβάσεις, στα ξενοδοχεία δε θα μπει ούτε κουνούπι»

 

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πελάης ξεκαθάρισε πως ο εκβιασμός δεν θα περάσει και πως αν δεν σκίσουν τις συμβάσεις, τότε στα ξενοδοχεία που έχει παρατηρηθεί αυτός ο εκβιασμός, δεν θα μπει ούτε κουνούπι, όχι τουρίστας. «Τα παραμύθια τέλειωσαν. Ο κόσμος στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό έχει φτάσει στα όριά του. Οι περσινές κινητοποιήσεις δεν θα είναι τίποτα σε αυτές που έρχονται».

Και συνέχισε λέγοντας «από τη μία εκβιάζουν να υπογράψουν συμβάσεις στα μέτρα τους και από την άλλη παραπονιούνται ότι δεν έχουν προσωπικό, βάζοντας μπροστά τον Γκίκα και τη ΝΔ να ανοίγει δρόμο για να φέρουν δούλους από κάθε άκρη της γης».

 

Οι βασικές διαφορές πανελλαδικής κλαδικής σύμβασης και τοπικής

Ερωτηθείς από την «Κ.Σ.» για το τι προβλέπεται σήμερα στην πανελλαδική κλαδική σύμβαση εργασίας και τι ζητούν σε τοπικό επίπεδο από τους ξενοδόχους, ο κ. Πελάης ανέφερε:

-Προτείνουμε μεγαλύτερους μισθούς. Δηλαδή προτείνουμε ως κατώτατο μισθό τα 1000 €, όταν ο κατώτατος μικτός μισθός στα ξενοδοχεία, βάσει πανελλαδικής κλαδικής Σ.Σ.Ε. είναι 840€.

– Επίσης, βάσει των όρων της διαιτητικής απόφασης που υπήρχε στην Κέρκυρα το 2009 και το 2011, είναι το τοπικό επίδομα ύψους 15€

– 10 ημέρες νωρίτερα η επαναπρόσληψη

– Η 11η Αυγούστου να θεωρείται αργία

-Και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ωράρια, τα διαλείμματα και με τις συνθήκες εργασίας.

Τέλος, ο κ. Πελάης εξήγησε πως εκείνο που ζητούν είναι να έρθουν στο τραπέζι πρώτα – πρώτα οι ξενοδόχοι να συζητήσουν όχι να τους επιβληθούν τα αιτήματα των εργαζομένων αλλά ένας πολιτισμένος διμερής διάλογος. «Είναι πρόταση διαπραγμάτευσης, δε σημαίνει ότι η άλλη πλευρά θα αποδεχθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Όμως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μην έρχεται να συζητήσει μαζί μας»

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!