Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Συμβασιοποιείται το έργο της VILLA ROSSA

Την ερχόμενη Πέμπτη (9/6/22) πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση του έργου της αποκατάστασης της VILLA ROSSA, μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της αναδόχου εταιρείας MT ATE, όπως επιβεβαίωσε στην “ΚΣ”  ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης.

Η  τελετή υπογραφή της σύμβασης θα γίνει στο χώρο απέναντι από το ιστορικό κτίριο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 80% από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο 20% από εθνικούς. Όπως προέβλεπε η προκήρυξη και κατά συνέπεια θα αποτυπωθεί στην σύμβαση το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και παράδοσης του έργου είναι δύο χρόνια (24 μήνες).

 

Αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήµατος της Villa Rossa που χωροθετείται σε οικόπεδο συνολικού εµβαδού 5426,70 τ.µ. και αποτελείται από την κύρια κατοικία της Villa Rossa (Κόκκινη Έπαυλη) η οποία είναι τριώροφη (ισόγειο και δύο όροφοι) µε ηµιυπόγειο, συνολικής επιφανείας 837,01 τ.µ. , το κτίσµα των παλαιών στάβλων επιφανείας 128,09 τ.µ., το οκταγωνικό περίπτερο επιφανείας 7,35 τ.µ., το µικρό βοηθητικό κτίσµα παλαιάς δεξαµενής επιφανείας 6,04 τ.µ. και τον υπαίθριο χώρο του συγκροτήµατος επιφανείας 5.000,00τ.µ. περίπου. Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί βάσει της απόφασης Υπουργείου Πολιτισµού ως «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία». Η παραπάνω απόφαση συµπληρώθηκε επίσης  µε χαρακτηρισµό του κτιρίου, των βοηθητικών κτισµάτων και του µανδροτοίχου ως ιστορικών διατηρητέων µνηµείων. Επίσης ορίστηκε ως ζώνη προστασίας ο περιβάλλων χώρος του στα όρια της ιδιοκτησίας για την προβολή και ανάδειξη του µνηµείου.

 

Ποιος θα κατασκευάσει το έργο

 Η εταιρεία ΜΤ Α.Τ.Ε. ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1998 από τους ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ Ευστάθιο και ΤΣΙΟΥΦΗ Κωνσταντίνο, αμφότερους Ηλ/γους / Μηχ/γους Μηχανικούς του ΕΜΠ, ως συνέχεια της εταιρείας Ε. ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ – Κ. ΤΣΙΟΥΦΗΣ Ο.Ε., η οποία υπήρχε από το 1983. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της έχει εκτελέσει πληθώρα έργων, στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται μουσεία και διατηρητέα κτήρια (όπως στην περίπτωση της villa rossa): Επέκταση Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας -Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτηρίου Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης -Εργασίες Εκσυγχρονισμού Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών- Συντήρηση /Ανακατασκευή Δημαρχείου Αθηνών -Αποκατάσταση Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ.α

 

Το ιστορικό της VILLA ROSSA

Η «VILLA ROSSA» είναι ένα εμβληματικό κτίσμα του 1864 ιδιοκτησίας του Νικόλαου Ασπιώτη! Η κόκκινη βίλλα, που το χρώμα της διασώθηκε με πείσμα ακόμα και στα σημερινά ερείπιά της νικώντας τον χρόνο και την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων και των πνευματικών παραγόντων του νησιού μας, τα τελευταία πενήντα τουλάχιστον χρόνια είναι μια ξεχασμένη δημόσια και νομαρχιακή περιουσία…

Η «Κόκκινη Βίλλα» σφραγίζει το ιστορικό πέρασμα της Κέρκυρας από την εποχή των γαιοκτημόνων στην άνθηση της βιομηχανικής περιόδου, με την ίδρυση σημαντικού αριθμού αξιόλογων εργοστασίων, μεταξύ αυτών στα τέλη του 19ου αιώνα και τη βιομηχανία γραφικών τεχνών Ασπιώτη-Ε.Λ.Κ.Α., ιδιοκτησίας Ν. Ασπιώτη!

Η «VILLA ROSSA» μετά το θάνατό του Νικόλαου Ασπιώτη πέρασε στους απογόνους της οικογένειας, ώσπου το 1997 αγοράστηκε από το Δημόσιο μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

Στα τέλη του 1999 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχωρεί τη VILLA ROSSA στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας με συγκεκριμένους όρους για την αποκατάσταση του κτηρίου, ενώ στις αρχές του 2000 η παραχώρηση αυτή γίνεται αποδεκτή.Ο αρχικός προορισμός ήταν τη βίλα να γίνει μουσείο τυπογραφίας που θα φιλοξενούσε εκτός από κάποια μηχανήματα και εκθέματα της παραγωγής του εργοστασίου, όπως χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, τραπουλόχαρτα κ.ά. πραγματικά καλλιτεχνικά δημιουργήματα, καθώς το εργοστάσιο είχε φροντίσει να εξασφαλίσει τη συνεργασία με φημισμένους Γερμανούς χαράκτες δίπλα στους οποίους εργάστηκαν και ντόπιοι δεξιοτέχνες της χαρακτικής.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2005 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αποφασίζει την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης λόγω του ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι αποκατάστασης του κτιρίου εντός της προθεσμίας των 5 ετών. Η Κτηματική «πείθεται» και ανακαλεί μετά από διαβεβαιώσεις της Νομαρχίας ότι έχουν ενεργοποιηθεί προκαταρκτικές διαδικασίες για την αξιοποίηση του κτηρίου.  Το 2011 ο τέως Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου είχε αποστείλει επιστολή στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου-ΚΕΔ (μετέπειτα Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ) ζητώντας μετατροπή των όρων της σύμβασης και παράταση χρονικού περιθωρίου μέχρι το 2013. Το έργο της εκπόνησης μελέτης εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ 2007 -13 στον Άξονα Προτεραιότητας “10 – Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής” του Ε.Π. “Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι” με προϋπολογισμό 488 χιλ €. Στις 30 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός αναδόχου εκπόνησης μελέτης. Έκτοτε και μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους 2014 ο διαγωνισμός «έπεσε θύμα ενστάσεων» με αποτέλεσμα να μην ευοδωθεί. Τον Δεκέμβριο 2017 επί θητείας του ΠΙΝ Θεόδωρου Γαλιατσάτου συμβασιοποιήθηκε το έργο των μελετών για την αποκατάσταση της Βίλα Ρόσσα. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν το 2018 και εστάλησαν προς έγκριση στην Εταιρεία Νεότερων Μνημείων στα Ιωάννινα. Τον Μάιο 2019 εγκρίθηκαν. Τον Φεβρουαρίου 2020 η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου υπέγραψε την ένταξη του έργου «Αποκατάσταση VILLA ROSSA » στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-20» με προϋπολογισμό 4.901.000€. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιανουάριο 2021 και μετά την ανάδειξη αναδόχου και την ολοκλήρωση των διαδικασιών την ερχόμενη Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 συμβασιοποιείται το έργο.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!