Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Σύντομα ο διαγωνισμός αναβάθμισης Κέντρων Υγείας

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει αναρτήσει στην ειδική πλατφόρμα τις μελέτες ανακαίνισης των Κέντρων Υγείας Λευκίμμης, Αγ. Μάρκου Αγ. Αθανασίου, Ζακύνθου και Λευκάδας και απομένει η αξιολόγησή τους από το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να συμπεριληφθούν στην προκήρυξη του διαγωνισμού, που δεν θα καθυστερήσει να “βγεί στον αέρα”.

Μάλιστα την διαβεβαίωση της επιτάχυνσης των διαδικασιών πήρε προχθές ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου, Δημήτρη Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι, η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για την απορρόφηση των οποίων έχει συσταθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF, που αναλαμβάνει την υλοποίηση των έργων. Στο μεταξύ σε ό, τι αφορά το Κέντρο Υγείας Πόλης, θα συμπεριληφθεί στην επόμενη προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, αφού προηγουμένως τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα της ιδιοκτησίας και υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση παραχώρησης χρήσης του τμήματος του κτηρίου, που λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας απο το Υπουργείο Εργασίας (ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι ο ΕΦΚΑ) στο Υπουργείο Υγείας.

Σε διαδικασία διευθέτησης, του ιδιοκτησιακού είναι και το Κέντρο Υγείας Παξών, που στεγάζεται σε κτήριο, που ανήκει σε κληροδότημα. Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση ανακαίνισης και των δύο υπό εκκρεμότητα Κ.Υ. είναι εξασφαλισμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από το 2020 η διαδικασία αναβάθμισης των Κ.Υ.

Σημειώνεται ότι, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τον Ιούλιο 2020 υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την 6η ΥΠΕ προϋπολογισμού  248.000 €, για την εκπόνηση μελετών, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της κτηριακής  αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας των νησιών του Ιονίου. Μετά από ένα χρόνο, υπεγράφη και η προγραμματική σύμβαση, προϋπολογισμού 12.855.165,65€ για την εκτέλεση του έργου. Το έργο αφορούσε στην αποκατάσταση των 12 κτηρίων των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προκειμένου να καταστούν λειτουργικά και ασφαλή με την εκτέλεση σημαντικών παρεμβάσεων αποκατάστασης. 

Μία αναγκαιότητα, η οποία προέκυπτε (εξακολουθεί να ισχύει & μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό) καθόσον τα κτήρια, στα οποία στεγάζονται τα κέντρα υγείας δεν έχουν συντηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πλέον προβλήματα πέραν της απλής συντήρησης. Ως υποέργα του εν λόγω έργου περιλαμβάνονται η κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσίας Τεχνικών Συμβούλων για τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, του εξοπλισμού και της λειτουργικότητας όλων των Κέντρων Υγείας στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. Για την Κέρκυρα το συνολικό κατασκευαστικό κόστος χωρίς τον υλικοτεχνικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό εκτιμήθηκε στα 6.5 εκατ. ευρώ. Οι μελέτες παραδόθηκαν, ωστόσο το έργο δεν είχε ενταχθεί μέχρι τώρα στο ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια τα Κέντρα Υγείας παρέμεναν στην ίδια κατάσταση, η οποία και χειροτέρευε. Το περασμένο Φθινόπωρο βρέθηκε το χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο “κλείδωσε” η αναβάθμιση των 11 κτηρίων από τα Κέντρα Υγείας στα νησιά του Ιονίου (πέντε στην Κέρκυρα και από δύο σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο). Εκτός μένει το ένα Κ.Υ της Κεφαλονιάς, το κτήριο του οποίου είναι μισθωμένο και οι εργασίες ανακαίνισης  δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν απο το Δημόσιο.

Ταμείο Ανάκαμψης -ΤΑΙΠΕΔ & δομές Υγείας

Yπενθυμίζεται πως, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συστάθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF), η οποία είναι σε θέση να συνδράμει κάθε φορέα του δημόσιου στην προετοιμασία και υλοποίηση έργων του (δημόσια έργα υποδομών, υπηρεσιών παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ,) που μπορεί να χρηματοδοτούνται από εθνικά, ενωσιακά ή διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα (RRF, ΕΣΠΑ κ.λπ) εφόσον ενταχθούν στο Πρόγραμμα λειτουργώντας ως διαχειριστής των έργων και μοχλός επιτάχυνσης. 

Εκτός από την επιτάχυνση των έργων, στόχος του PPF είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη απορρόφηση των πόρων. Μεταξύ άλλων το PPF αναλαμβάνει τη  διαχείριση του χρονοδιαγράμματος των έργων, το συντονισμό με τρίτους (Υπουργεία κ.α.), τη διαχείριση συμβάσεων, τη διαχείριση κινδύνων και την παρακολούθηση και αναφορά προόδου. Τον περασμένο Οκτώβριο το Υπουργείο Υγείας υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας. Πανελλαδικά, οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανακαίνιση και αναβάθμιση υποδομών στον χώρο της υγείας περιλαμβάνουν 80 νοσοκομεία (με παρεμβάσεις προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ) και 120 κέντρα υγείας (200 εκατ. ευρώ). Και όπως είχε ενημερώσει η  Νάγια Κόλλια, Chief Investment Officer της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ: “Ολα σχεδιάζονται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ενώ τα χρονοδιαγράμματα είναι ανελαστικά, καθώς στο πλαίσιο των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το ορόσημο για την ολοκλήρωση των έργων στα νοσοκομεία είναι το 2025.

Παράλληλα, ως το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχουν βρεθεί οι ανάδοχοι, που θα αναλάβουν τις παρεμβάσεις στα κατά τόπους κέντρα υγείας, οι οποίες θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν ώς το τέλος του 2025”. Ήδη από το πρόγραμμα αναβάθμισης δομών υγείας έχουν ξεκινήσει έργα, που υπερβαίνουν τα 20 εκ ευρώ.

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!