Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Τα μηνύματα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας (συνεχής ενημέρωση)

Τα μηνύματα των Αρχών, για τη σημασία της σημερινής εορτής, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

 

Η ανακοίνωση της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δίνει κάθε χρόνο το έναυσμα για μεγάλους απολογισμούς και προφανώς σηματοδοτεί την πρόοδο που επετεύχθη σε πολλά επίπεδα. Η κατάκτηση του δικαιώματος ψήφου, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και αργότερα στην πολιτική, ισότιμα με τον άνδρα. Σπουδαία επιτεύγματα αναμφίβολα. Οι γυναίκες όμως εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπες με διακρίσεις και αποκλεισμό, άλλοτε σε ακραία μορφή ή με συμπεριφορές που κατά άλλα φέρουν τον μανδύα του “πολιτισμένου” δυτικού κόσμου. Μόνο στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες γυναικοκτονίες ή απόπειρες δολοφονιών, βιασμοί και γενικώς ο ποινικός κώδικας έχει δυστυχώς ευρύ φάσμα σε εγκλήματα εναντίον γυναικών.

Υπάρχει όμως βαθιά ριζωμένη η αντίληψη που θέλει τις γυναίκες βαθιά κατώτερες των ανδρών και που έχουν από καταβολής κόσμου επωμιστεί το βάρος της κοινωνικής ευρυθμίας, που βυθίζεται ολοένα και πιο βαθειά στην επίφαση μιας αταλάντευτης  κανονικότητας. Ακόμη και η χρήση λέξεων και γραμματικών όρων κρύβει ψήγματα διάκρισης. Για παράδειγμα όταν χρησιμοποιούμε την λέξη “άνθρωπος”, ουσιαστικό γένους αρσενικού, ο νους ταυτίζει την λέξη με τους άνδρες, εξαιρώντας νοηματικά τις γυναίκες από το εννοιολογικό φάσμα της λέξης αυτής. Συνεπώς, εξακολουθούν να υπάρχουν ριζωμένες αντιλήψεις που ίσως είναι δύσκολο να εξαλειφθούν ολότελα για πολύ σύνθετους λόγους, όμως οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να αναπαύεται στις δάφνες της, επειδή οι γυναίκες ψηφίζουν και εργάζονται.

Η έννοια της ισότητας ευτυχώς δεν είναι τόσο ρηχή. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι οι γυναίκες δεν είναι δοχεία αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους. Θαυμάζουμε την γυναίκα που επιλέγει να γίνει μητέρα, αλλά και εκείνη που επιλέγει να μην γίνει μητέρα. Η παρωχημένη αντίληψη της γυναίκας ως μητρικού προτύπου, που είναι ταυτόχρονα ο μοναδικός σκοπός και λόγος ύπαρξης της, πρέπει να καταρριφθεί οριστικά.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκατασταθούν στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προεξοφλήσει αν κάποτε θα κατακτηθεί απόλυτα η ισότητα και η μη διάκριση. Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλά βήματα πίσω και ελάχιστα μπροστά. Είναι γεγονός ότι ο πλανήτης βιώνει παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση, που με σφοδρότητα συμπαρασύρει κάθε είδους ισορροπία και εξέλιξη.

Δεν είναι καιρός για βαρύγδουπα μηνύματα. 

Οι ζοφερές μέρες που βιώνουμε σκεπάζουν με σκοτάδι κάθε ρανίδα ελπίδας.

Η βία και η εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών καραδοκούν. Η γυναίκα του 21ου αιώνα από άκρου εις άκρον στον πλανήτη, είναι πρόσφυγας, φορά σκισμένα ρούχα, έχει πληγές από μαχαίρια και σφαίρες, ενώ την ίδια ώρα κρατά στην αγκαλιά της ένα μωρό, ένα laptop, ένα σακάκι και μια άδεια καρέκλα.

Ο δρόμος είναι δύσβατος και επικίνδυνος και οι γυναίκες τον διαβαίνουν ξυπόλητες.

 

 

Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα: Αφιερωμένη στις γυναίκες της Ουκρανίας για τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον ηρωισμό τους

Τιμώνται σήμερα οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο για τους αγώνες που έδωσαν, και ακόμη δίνουν υπέρ των δικαιωμάτων τους, ενώ θαυμάζονται για τα επιτεύγματά τους σε όλους τους χώρους της επιστημονικής, επαγγελματικής και δημόσιας ζωής. Σήμερα επίσης επισημαίνεται με έμφαση ότι παρ’ όλη την πρόοδο σε νομοθετικό και κοινωνικό επίπεδο, οι γυναίκες είναι ακόμη τα συνήθη θύματα όλων των διακρίσεων, τα θύματα της τυφλής βίας και του εκφοβισμού, όπως τραγικά περιστατικά αποκαλύπτουν και στην χώρα μας. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναδεικνύουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες των γυναικών, την ανάγκη δέσμευσης της Πολιτείας και της κοινωνίας για να καταπολεμήσουν την βία και να εξασφαλίσουν ισότιμο ρόλο, αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες για να ανταποκριθούν οι ίδιες στις σύγχρονες πολύπλοκες προκλήσεις και να κάνουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους πραγματικότητα.

Η μιμόζα, το σύμβολό μας για την 8η Μαρτίου. Είναι δέντρο με ευαισθησία, προσαρμοστικότητα και  ανθεκτικότητα, αυτά δηλαδή που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες, ενώ ανθίζει νωρίς την άνοιξη φέρνοντας την ελπίδα και βρίσκεται εύκολα παντού στην φύση.

Για πρώτη φορά το 1946, στην μεταπολεμική Ευρώπη δυο ακτιβίστριες Ιταλίδες πρόσφεραν την Ημέρα αυτή στις γυναίκες αγωνίστριες για τα δικαιώματά τους μικρά κλαδιά μιμόζας ως αναγνώριση και εκτίμηση. Η συνήθεια αυτή καθιερώθηκε ευρέως γύρω στο 1990, στην Ιταλία και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η τέχνη στην υπηρεσία της υπεράσπισης των γυναικών

  • Εκδήλωση την Τρίτη 8 Μαρτίου, ώρα 18.00μμ στο χώρο του Ionian Islands Film Office, Βελισαρίου 34, Εβραϊκή συνοικία, Κέρκυρα

Στο ρόλο της τέχνης ως μέσον ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στο ηθικό ζήτημα των διακρίσεων κατά των γυναικών και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας αφιερώνει με έναν πρωτότυπο τρόπο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Για το σκοπό αυτό, ως διαδραστικό και συγκινησιακό μέσο, αναδεικνύει το @iamnotadoll_project, μια εναλλακτική έκθεση τέχνης αλλά μαζί και ένα πρωτότυπο δρώμενο. Βασίζεται σε 6 γλυπτά της καλλιτέχνιδος Ιωάννας Παρασκευά που δημιουργήθηκαν ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα και τα οποία μιλούν για ουσιαστικά  και επίκαιρα γυναικεία ζητήματα που αφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η βία στις διαπροσωπικές σχέσεις, ο αναγκαστικός και πρόωρος γάμος, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η εμπορία και η κατάχρηση στο διαδίκτυο. Το κάθε γλυπτό-κούκλα αντιστοιχεί σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα, ανάλογα με το χρώμα στα παπουτσάκια του.

Σε αυτή την εκδήλωση δίνουμε το βήμα στους συμμετέχοντες, γυναίκες και άνδρες  να επιλέξουν θέμα διαλέγοντας το γλυπτό με τα αντίστοιχα “χρωματιστά παπουτσάκια” που θέλουν να «αγκαλιάσουν», να το επικοινωνήσουν γράφοντας το μήνυμά τους και να φωτογραφηθούν με αυτό φορώντας  το μπλουζάκι με το λογότυπο του  @iamnotadoll_project  και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Θα είναι πολύ ενισχυτικό αν ανεβάσουν τη φωτογραφία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προτροπή για τον αγώνα της εξάλειψης κάθε μορφής έμφυλης βίας και βλαβερών συμπεριφορών κατά των γυναικών.

Η κεντρική εκδήλωση της παρουσίασης των γλυπτών θα προβληθεί ζωντανά την Τρίτη 8 Μαρτίου και ώρα 18:00 από το κανάλι της ΠΙΝ στο YouTube, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCWytaS7IuEAfTbPckL-1zag

Η έκθεση των γλυπτών του @iamnotadoll_project  θα είναι ανοιχτή για το κοινό στο χώρο του Ionian Islands Film Office, Βελισαρίου 34, Εβραϊκή συνοικία, Κέρκυρα, την Τρίτη 8 Μαρτίου και την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 από 8:30 έως 14:30 και σας καλούμε να την επισκεφθείτε.

Μετά τη διήμερη έκθεση των γλυπτών το επικοινωνιακό υλικό του @iamnotadoll_project  θα είναι διαθέσιμο για να μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει το κοινό στο χώρο του Ionian Islands Film Office, Βελισαρίου 34, Εβραϊκή συνοικία, Κέρκυρα, καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 8:30 έως 14:30.

 

Στ. Γκίκας: «Η σκέψη μας βρίσκεται στις γυναίκες του πολέμου της Ουκρανίας»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θυμίζει σε όλους μας τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην Κοινωνία μας, ενώ αποτελεί αφορμή να αναλογιστούμε τις ανισότητες που δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη.

Φέτος, η Ημέρα της Γυναίκας μας βρίσκει στο τρίτο έτος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με τις γυναίκες να έχουν βρεθεί εξ αρχής στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας. Άλλωστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες της Ευρώπης μετά τον Covid-19 .

Ωστόσο, δεν χωρά αμφιβολία ότι τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο οφείλουμε να εφαρμόσουμε περισσότερες πολιτικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στον εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Όμως η φετινή Ημέρα της Γυναίκας μας βρίσκει εν μέσω μίας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης συνεπεία της απρόκλητης και απαράδεκτης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μεγάλο αριθμό γυναικών, μητέρων με τα παιδιά τους και ηλικιωμένους να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να προστατευθούν από την δίνη του πολέμου. Πρόκειται για γυναίκες που κάνουν μόνες τους μεγάλα και δύσκολα ταξίδια, υπό αντίξοες συνθήκες. Η αναζήτηση ασφάλειας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης σε μία ξένη χώρα απαιτεί εξίσου μεγάλη δύναμη και τόλμη, όπως και η παραμονή στην εμπόλεμη ζώνη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις γυναίκες του πολέμου της Ουκρανίας, που προσπαθούν να καθησυχάσουν και να παρηγορήσουν τα παιδιά τους, που αγωνιούν για τους συζύγους, τους αδελφούς και τους πατεράδες τους, τις γυναίκες που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς φοβούμενες για την ζωή των παιδιών τους, αλλά και για την ζωή όσων αφήνουν πίσω

 

 

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας τιμάει αγωνιστικά την 8η Μάρτη, πρωτοστατώντας για να δυναμώσει τώρα ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία της μητρότητας. Δίνουμε συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του εργατικού, λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας μας!

Εμπνεόμαστε από τους γεμάτους αυτοθυσία αγώνες των αγωνιστριών των περασμένων αιώνων που άνοιξαν τον δρόμο της πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών. Σε αυτό το δρόμο οι εργαζόμενες γυναίκες αντλούν τη δύναμη, το θάρρος, το κουράγιο για να αντιπαλέψουν την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική, κρατική. 

Σε αυτή την κατεύθυνση μιλάμε με τις μαθήτριες και τους μαθητές μας για τους  αγώνες των αγωνιστριών γυναικών και στη χώρα μας, ξεκινώντας από την πρώτη καταγεγραμμένη απεργία των εργατριών του Ρετσίνα, φτάνοντας στο σήμερα στους αγώνες των γυναικών, των παιδιών, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που στηρίζουμε για να μείνουν στις δουλειές τους, στα σπίτια τους, στον τόπο τους, ενάντια στο έγκλημα που έρχεται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να γνωρίσουμε στους μαθητές μας τη δράση όλων αυτών των γυναικών, που αγωνίστηκαν και άνοιξαν τον δρόμο της πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που έχουν διαμορφώσει για τις μισθωτές εργαζόμενες εργασιακές σχέσεις, ωράρια, δικαιώματα, ζωή- λάστιχο, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί από την πιο βαθιά εκμετάλλευσή τους. 

Δε συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων για την “ισότητα των φύλων” και τις “ίσες ευκαιρίες” ανδρών και γυναικών στην εργασιακή ζούγκλα, που έχουν νομοθετήσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Η εργαζόμενη γυναίκα καλείται να προσαρμόσει τη ζωή της, να εργάζεται όσο, όπου και όποτε επιτάσσουν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας, με άστατα- πολύωρα- εξαντλητικά ωράρια, χωρίς προσωπικό ελεύθερο χρόνο για κοινωνική ζωή και δράση. 

Σε κάθε είδους πιέσεις και βίας που δεχόμαστε στους εργασιακούς χώρους, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της ζωής μας επιλέγουμε το δρόμο του θάρρους, του συλλογικού αγώνα που μας δυναμώνει, που μας κάνει να αντέχουμε τις δυσκολίες. 

Γι’ αυτό βγαίνουμε μπροστά με το σωματείο μας και διεκδικούμε τη ζωή που αξίζει σε μας, τα παιδιά και τους μαθητές μας, με βάση τις δυνατότητες της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης τον 21ο αιώνα. μία ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. 

Για τις/τους αναπληρώτριες/ες εκπαιδευτικούς που  καθημερινά βιώνουν την αβεβαιότητα  και ανασφάλεια διεκδικούμε εξίσωση των δικαιωµάτων των αναπληρωτών µε εκείνα των µόνιµων εκπαιδευτικών. 

  1. Ειδικά για τις αναπληρώτριες, εξίσωση των δικαιωμάτων των μόνιμων και των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών στην προστασία της μητρότητας.Να εξασφαλιστούν άμεσα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς οι ίδιες άδειες µητρότητας µε εκείνες των µόνιµων (εγκυµοσύνης, λοχείας, ανατροφής) αλλά και οι αναγκαίες όποτε αρρωστήσουν αναρρωτικές άδειες. Ειδικότερα να εξασφαλίζεται η απαιτούµενη άδεια µε αποδοχές σε κάθε αναπληρώτρια που το έχει ανάγκη σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης της. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούµενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
  2. Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών-τριών και των οικογενειών τους. Επίδοµα στέγασης, δωρεάν µετακινήσεις, δικαίωµα συνυπηρέτησης στα ζευγάρια των εκπαιδευτικών.

Διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτριών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των δημόσιων σχολείων. 

Δε συμβιβαζόμαστε τον 21ο αιώνα να στερούμαστε τα αναγκαία μέτρα προστασίας της Υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της μητρότητας. Αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας αποκαλύφθηκαν οι  μεγάλες και εγκληματικές ευθύνες  των κυβερνήσεων για την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας. Φανερώθηκαν με τραγικό τρόπο οι συνέπειες από  την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, από την έλλειψη μέτρων  προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές. Την ώρα που υποβαθμίζονται τα δημόσια μαιευτήρια και τα παιδιατρικά νοσοκομεία, ενισχύεται με κάθε τρόπο η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας. 

Δε συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους- οφέλους”, με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων, που τσακίζει από δέκα μεριές το εισόδημά μας με τους λογαριασμούς ενέργειας, τους άμεσους κι έμμεσους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι. 

Διεκδικούμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε κάθε εργαζόμενη να στέκεται στα πόδια της χειραφετημένη, χωρίς να εξαρτάται οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά στα πλαίσια του γάμου, της οικογένειας ή της διαπροσωπικής της σχέσης. Σ΄ αυτές τις συνθήκες ανασφάλειας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για μια γυναίκα να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη παθογόνα σχέση. Αντιπαλεύουμε όλους τους παράγοντες- οικονομικούς, κοινωνικούς- που “γεννούν” τους δράστες- τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία, που φτάνει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία, το βιασμό, ακόμα και τη δολοφονία. 

Μέσα στο συλλογικό, οργανωμένο αγώνα του σωματείου μπορεί κάθε εργαζόμενη να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να αντιπαλέψει την εκμετάλλευση, κάθε είδους διάκριση, τη βία, την ανισότητα. 

Δίνουμε δυναμικά το παρών στους εργατικούς- λαϊκούς αγώνες, δυναμώνουμε κάθε εστία αγώνα!

Συζητάμε με τους μαθητές μας για την 8η Μάρτη και τη σύγχρονη πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Παλεύουμε για:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. 
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.   
  • Δημόσιες και δωρεάν δομές συμβουλευτικής γονέων, παιδιών, οικονομικής, κοινωνικής στήριξης των διαζευγμένων γονιών, ιδιαίτερα των μονογονεϊκών οικογενειών. 
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας. 

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία και λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς

 

Το μήνυμα της αντιδημάρχου Κυκλικής Οικονομίας Βόρειας Κέρκυρας Σπ. Κόκκαλη

8 Μάρτη:

Ημέρα μνήμης και τιμής προς όλες τις γυναίκες:

Τις πρωτοπόρες γυναίκες του 1857, στη Νέα Υόρκη που εξεγέρθηκαν για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ανθρώπινο ωράριο εργασίας, αλλά και τις γυναίκες κάθε εποχής και ιστορικής περιόδου που έδωσαν και δίνουν με μαχητικότητα και θυσίες τους μικρούς ή μεγάλους αγώνες τους.

8 Μάρτη:

Ημέρα που σηματοδοτεί το συνεχή αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων, για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σε κάθε γωνιά του κόσμου.

8 Μάρτη 2022:.

 Μια ημέρα  που βρίσκει και πάλι τις γυναίκες λαβωμένες!  Με την έκρηξη των περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον και τη σκιά ενός φρικτού πολέμου που μαίνεται με ολοένα αυξανόμενη ένταση.

Τόσοι άνθρωποι , με το  συντριπτικό  όγκο να είναι γυναίκες και παιδιά, αφήνουν τη χώρα τους, την οικογένειά τους … Μοιάζει υπεράνθρωπο να βάλεις τη ζωή σου όλη σε ένα σακίδιο και να φύγεις από την πατρίδα σου χωρίς συγκεκριμένο προορισμό.

Η ανθρωπότητα συγκλονισμένη παρακολουθεί στις εικόνες του πολέμου, τους ανελέητους βομβαρδισμούς και τους θανάτους, τις εικόνες απελπισίας των ηλικιωμένων και των μανάδων με μικρά παιδιά που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, περπατώντας στο δρόμο της προσφυγιάς.

Στην 4η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τη Γυναίκα, στο Πεκίνο το 1995,στη Διακήρυξη της «Συνεισφοράς των Γυναικών στον Πολιτισμό της Ειρήνης» διατυπώθηκε στις θεμελιακές αρχές:

«Ο ρόλος των γυναικών στη δημιουργία και στη διαφύλαξη της ζωής , τις προίκισε με ψυχολογικές και πρακτικές ικανότητες, απαραίτητες για τις ειρηνικές ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνική ανάπτυξη».

 Αυτή, η σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνώριση της ταυτόσημης σχεδόν έννοιας ΓΥΝΑΙΚΑΣ και ΕΙΡΗΝΗΣ, οφείλει να βρει την εφαρμογή της και σήμερα.

Ενώνουμε τη φωνή μας, με όλους όσους υποστηρίζουν την ειρήνη, την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής , την αποκατάσταση της νομιμότητας, την ορθή διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, των μεταναστευτικών ροών και όλων των συνεπειών.

Παράλληλα, επειδή ως πολίτες και ως γυναίκες , έχουμε συνείδηση της ευθύνης που μας αναλογεί για το μέλλον των παιδιών, για το μέλλον της ανθρωπότητας , σε έναν κόσμο που- εκ του αποτελέσματος ορμώμενη – διδάσκει ότι ο πόλεμος είναι απαραίτητος για να διεκδικούμε την ειρήνη, σε έναν κόσμο όπου μιλούν για την ειρήνη με το χέρι στη σκανδάλη, εμείς αγωνιζόμαστε να δείξουμε έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού του άλλου, της κατανόησης των διαφορών, αλλά και των κοινών σημείων, της ανάπτυξης δημιουργικού διαλόγου, της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης, του ανθρωπισμού.

Γι’ αυτό η σημερινή μέρα πρέπει να αποτελέσει :μία ευκαιρία αφύπνισης συλλογικών και ατομικών συνειδήσεων, ελπίδας και δύναμης. Μια ευκαιρία έμπνευσης από όλες τις γυναίκες που διαχρονικά κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αποτελέσουν φάρο δημοκρατίας, αντοχής, δύναμης, ισότητας και προόδου.

Αλλά και ημέρα μνήμης για την άδικη απώλεια 21  γυναικών , κοριτσιών. Ημέρα ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ που δεν καταφέραμε να γίνουμε ασπίδα τους.

 

«Γυναίκα -ΕΛΕΝΗ ΑΡΤΕΜΙΟΥ-ΦΩΤΙΑΔΟΥ

Γυναίκα, το άγαλμά σου έχει στηθεί κάτω απ’ τον ήλιο

πότε με ένα μαντίλι στο κεφάλι, πότε με ξέμπλεκα μαλλιά…..

Γυναίκα, Γιατί γεννήθηκες για να γεννάς τη θάλασσα

κι όλους τους βράχους της μαζί, μα και καράβια που όλο φεύγουνε

πότε με ούρια ευχή, πότε με πόνο χωρισμού

Γυναίκα , σου’ δωσε ο Θεός αντρίκια χέρια

για να δουλεύεις σαν αμόνι τον καιρό

Και τις φωτιές να ανάβεις, να λάμπουν φώτα μες στους δρόμους των παιδιών

Κι όταν πονάς, γυναίκα, με τις ωδίνες και οδύνες του καιρού σου

είναι για να γεννάς ακόμα ελπίδα, και να γεννιέσαι εσύ σαν άλλη μέρα

μια νέα ανατολή, για τα παιδιά που έμειναν χωρίς αγκάλη

για ένα κόσμο που έμεινε ακίνητος…».

 

 

Το μήνυμα του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αυλωνίτη

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι μια ημέρα που μας θυμίζει τους αγώνες και τις θυσίες για ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση, ίση αντιμετώπιση. Αγώνες που έδωσαν θαρραλέες γυναίκες για να εξαλείψουν στερεότυπα αιώνων.
 
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει ονόματα: την λένε Ελένη στη Ρόδο, Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, Τζεβριέ στην Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντίνα στην Μακρινίτσα, Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, Σταυρούλα στην Κρήτη, Αλεξάνδρα στη Θεσσαλονίκη. Κι άλλα πολλά ονόματα, όσα περιλαμβάνει η «μαύρη λίστα» γυναικοκτονιών, βιασμών, revenge porn, σεξισμού, trafficking, ξυλοδαρμών και εξαναγκασμών. Ονόματα που κουβαλούν ιστορίες πόνου, απώλειας και φόβου.  Έχει όμως κι άλλα ονόματα, των αποφασισμένων γυναικών που βγαίνουν μπροστά, με προσωπικό κόστος πολλές φορές, για να αποκαλύψουν, να ευαισθητοποιήσουν. 
Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, αθλήτριες, καλλιτέχνες, το κίνημα metooGR, η γυναικεία δυναμική που αναπτύχθηκε και επέβαλε όρους όπως «γυναικτονία», οι γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες, σύντροφοι και κόρες, που αποκάλυψαν ότι απομένουν πολλά βήματα να γίνουν μέχρι να γιορτάσουμε, πραγματικά, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 
 
Να γιορτάσουμε έναν κόσμο, όπως αυτόν που ονειρεύτηκαν οι αγωνίστριες για τα ίσα δικαιώματα. Μια κοινωνία χωρίς κακοποιήσεις, διακρίσεις, ιδιοκτησιακές αντιλήψεις, βιασμούς, έμφυλη βία, υποτίμηση της γυναίκας. 
 
Μια κοινωνία που ο όρος «πατριαρχία» θα βρίσκεται μόνο στα λεξικά, που δεν θα ανέχεται κακοποιητικές συμπεριφορές, μια κοινωνία σεβασμού στη θηλυκότητα και τον αυτοπροσδιορισμό. 
 
Μια κοινωνία που τα «συνέδρια γονιμότητας» και οι σκοταδιστικές αντιλήψεις της Alt-Right ιδεολογίας δεν θα έχουν χώρο κι ακροατήριο, που τα κηρύγματα μίσους και ο ρατσισμός θα απομονώνονται και θα περιθωριοποιούνται. 
 
   Σίγουρα η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά αφύπνισης, χρειάστηκε όμως το αίμα δεκάδων γυναικών για να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε και τόσο πολιτισμένοι όσο θέλουμε να πιστεύουμε, ούτε τόσο υπέρμαχοι της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. 
 
Το αποδεικνύουν τα στοιχεία από τη Γραμμή SOS 15900, βάσει των οποίων πάνω από 5.000 γυναίκες στη χώρα μας, θύματα έμφυλης βίας, αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια το 2021. Στοιχεία συγκλονιστικά για τη βία που ασκείται σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους με θύματα –στην συντριπτική πλειοψηφία – γυναίκες. Και ασκείται από άντρες επειδή μπορούν, επειδή αισθάνονται ότι έχουν την κοινωνική ισχύ, την εξουσία και την κυριαρχία επί των γυναικών-θυμάτων. 
 
   Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει αυστηρές τιμωρίες για τέτοιου είδους εγκλήματα κατά γυναικών και για την έμφυλη βία εν γένει, αλλά για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις, για να ξεριζωθούν πεποιθήσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος χρειάζονται σοβαρές και θεσμοθετημένες προσπάθειες. 
 
   Το 2022 λοιπόν ας ξεκινήσουμε καταρχήν να κατανοήσουμε λάθη και παραλείψεις, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας χωρίς μισογυνικές παραδοχές, να τα μάθουμε να αποδέχονται τον άλλο όπως είναι, να κάνουμε τα αγόρια μας να καταλάβουν ότι οι γυναίκες το μόνο που αξίζουν είναι αγάπη και σεβασμό, να κάνουμε τη νέα γενιά καλύτερη από εμάς. 
 
Χρόνια πολλά στις Γυναίκες της ζωής μας, χρόνια πολλά στην ίδια τη Ζωή.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!