Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Τι απάντησε ο Σταϊκούρας για τις καταστροφικές πλημμύρες σε Μεσογγή – Μωραΐτικα

Με θέμα «Καθυστέρηση στην αποκατάσταση καταστροφών λόγω πλημμύρας στην περιοχή Μεσσόγγης – Μωραΐτικων Κέρκυρας» είχε καταθέσει ερώτηση η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στη Βουλή. Ο υπουργός κ. Σταϊκούρας, απάντησε τα εξής:

Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 3892/14.3.2022 ερώτηση

 

Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 3892/14.3.2022 ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε ο Ν. 4797/2021 (ΦΕΚ 66/Α΄) «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση και λοιπές επείγουσες διατάξεις» με τον οποίο εισάγεται ενιαίο θεσμικό πλαίσιο κρατικής αρωγής και σαφής διαδικασία παροχής της, καθορίζονται οι κατάλληλες οργανωτικές δομές για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων κρατικής αρωγής, τη μείωση του χρόνου καταβολής των επιχορηγήσεων και τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Σύμφωνα με το ως άνω πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την παροχή κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες, η οποία συνίσταται σε επιχορήγηση επί της ζημίας για εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημιές σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να χορηγηθεί προκαταβολή έναντι της επιχορήγησης ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη.

Για την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την παροχή της επιχορήγησης, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι :

α) η έκδοση κ.υ.α. οριοθέτησης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, με επισπεύδον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και

 

β) η καταγραφή ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων από την αρμόδια Περιφέρεια και η αποστολή της συγκεντρωτικής κατάστασης των επιχειρήσεων και τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί κ.υ.α., στην οποία να οριοθετούνται περιοχές της Κέρκυρας για τα καιρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου 2021, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ OIKONOMIΚΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

 

Η ερώτηση της Ελληνικής Λύσης

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην αποκατάσταση των καταστροφών στην Μεσσόγγη – Μωραΐτικα Κέρκυρας, εξαιτίας της πλημμύρας που έπληξε την περιοχή τον Οκτώβριο του 2021. Μεγάλο τμήμα της όχθης του ποταμού έχει καταστραφεί, όπως ακριβώς και ο παρακείμενος δρόμος, λίγο πριν την εκβολή του ποταμού, με μοναδική παρέμβαση που έχει γίνει στην περιοχή την πρόσχωση της τεράστιας λακκούβας που βρισκόταν επάνω στον δρόμο. Στην εκβολή του ποταμού έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα φθαρτών υλικών, τα οποία λειτουργούν ως κυματοθραύστης, εμποδίζοντας τη φυσική ροή του αλλά και κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Καθώς η περιοχή υφίσταται πολλάκις πλημμυρικά φαινόμενα, κρίνεται επιβεβλημένος ο σχεδιασμός και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, που μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν δρομολογηθεί. Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθεί ότι δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους πληγέντες πολίτες για τις καταστροφές που υπέστησαν.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές που πραγματοποιήθηκαν στην Μεσσόγγη – Μωραΐτικα Κέρκυρας, εξαιτίας της πλημμύρας που έπληξε την περιοχή τον Οκτώβριο του 2021;

 

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους πληγέντες πολίτες;

 

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η ανωτέρω περιοχή, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων, ούτως ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινομένου;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

 

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!