Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Το Σάββατο 13 Μαΐου η παρέλαση για την Ένωση και όχι ανήμερα των εκλογών

Άλλαξε η ημερομηνία λόγω εκλογών. Τι ζήτησε το Υπ.Εσ. από την Περιφέρεια.

Για το Σάββατο 13 Μαΐου κλείδωσε η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος η παρέλαση στα Επτάνησα για την 159η επέτειο της Ένωσης με την Ελλάδα. Η αλλαγή προέκυψε μετά τον ορισμό της 21ης Μαΐου 2023 ως ημέρας των Εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες της “ΚΣ” το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί η παρέλαση την ημέρα των εκλογών και ζήτησε να οριστεί άλλη ημερομηνία είτε μία εβδομάδα πριν, είτε μία μετά την 21η Μαΐου. Δεδομένου ότι λίγο μετά τις εκλογές  ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ την Κυριακή προ των εκλογών θα τιμηθεί η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Περιφέρεια πρότεινε το Σάββατο 13 Μαΐου. Έτσι εντός των ημερών θα ακολουθήσει η έκδοση του Π.Δ.. Υπενθυμίζεται ότι “κανονιστικά” την ευθύνη των εκδηλώσεων της επετείου για την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ωστόσο, “εθιμικά” η πρωτοκαθεδρία στο τελετουργικό έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ο οποίος θα διοργανώσει τις εκδηλώσεις.

Γιατί δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την ημέρα των εκλογών

Σύμφωνα με την ενημέρωση, που είχαμε, την ημέρα των εκλογών δεν μπορεί να γίνει παρέλαση, αφού δεν θα υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Δεδομένου ότι το δυναμικό της Αστυνομίας θα βρίσκεται έξω από τα εκλογικά κέντρα. Επίσης την ίδια ημέρα ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών, είτε ως μέλη εφορευτικών επιτροπών, είτε ως αντιπρόσωποι των κομμάτων, που συμμετέχουν στις εκλογές, θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα.

Ο Μαρξ βοήθησε στην Ένωση της Κέρκυρας με την Ελλάδα

Με τη Συνθήκη που υπογράφτηκε στις 17/29 (Γρηγοριανό/Ιουλιανό ημερολόγιο) Μαρτίου 1864 ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις και στο ελληνικό Βασίλειο ,τα Επτάνησα πέρασαν στην ελληνική κυριαρχία επίσημα στις 21 Μαΐου (2 Ιουνίου)  1864. Επρόκειτο για την πρώτη «προσθήκη» στο ελληνικό κράτος που είχε ιδρυθεί μετά από πολλές περιπέτειες το 1830. Ακολούθησαν το 1881 η Θεσσαλία (εκτός από την Ελασσόνα) και ένα τμήμα της Ηπείρου ως την Άρτα. Η μεγάλη εδαφική επέκταση για τη χώρα μας έγινε με τους Βαλκανικούς Πολέμους και ολοκληρώθηκε το 1947 με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Το γεγονός, που δεν είναι ευρέως γνωστό, έγκειται στην  ιστορία της Κέρκυρας που λίγο έλειψε να μην ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου στο ελληνικό κράτος το 1864, αλλά να παραμείνει υπό βρετανική κυριαρχία σαν μία αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η διαρροή του σχεδίου αυτού οδήγησε στη ματαίωσή του, αν και με ένα καθεστώς ουδετερότητας και χωρίς δύο από τα φρούριά της τα οποία γκρεμίστηκαν, το «νησί των Φαιάκων» έγινε τμήμα της Ελλάδας. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι πολύτιμες πληροφορίες για το θέμα αυτό μας δίνει ο Καρλ Μαρξ σε άρθρο του στις 6 Ιανουαρίου 1859 στη ‘’New York Daily Tribune’’. Επρόκειτο για ανταπόκρισή του που είχε σταλεί από το Λονδίνο στις 17 Δεκεμβρίου 1858.

Η έκθεση Young για την Κέρκυρα

Η βρετανική κυβέρνηση του λόρδου Palmerston, βλέποντας ότι πλέον οι Επτανήσιοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ενωθούν με την Ελλάδα, έστειλε στο Ιόνιο τον, θεωρούμενο σήμερα φιλέλληνα, Γλάδστον( William Ewart Gladstone) (1809-1898), πολιτικό και πρωθυπουργό στη συνέχεια και μάλιστα 4 φορές (1868-74,1880-85,1886 και 1892-1894), με ειδική αποστολή να ασχοληθεί με το τοπικό εθνοενωτικό κίνημα (Νοέβριος 1858).

Ο τότε Βρετανός αρμοστής στα Επτάνησα sir John Young, έστειλε στις 10 Ιουνίου 1857 και στις 18 Ιουλίου 1858, δύο μυστικές επιστολές στην κυβέρνηση Palmerston, με τις οποίες πρότεινε την εγκατάλειψη του δικαιώματος προστασίας των νησιών και την απόδοσή τους στην Ελλάδα, «αλλά μονάχα αφού αποκοπεί η καλύτερη μπουκιά, αφού δηλ. ενσωματωθεί η Κέρκυρα στις αποικιακές κτήσεις της Μεγάλης Βρετανίας», όπως γράφει ο Καρλ Μαρξ, στην ανταπόκρισή του στη New-York Daily Tribune (6/1/1859).

Ωστόσο, ο William Hudson Guernesey ή αλλιώς Washington Guernesey, έκλεψε τις δύο επιστολές από τη βιβλιοθήκη του Βρετανικού Υπουργείου Αποικιών και τις έδωσε στην εφημερίδα «Daily News», η οποία, φυσικά, τις δημοσίευσε μόλις έφυγε για τα Επτάνησα ο Gladstone. Όπως ήταν αναμενόμενο, ξέσπασε σάλος και υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις. Υπήρξε έντονη διαμάχη μέσα από τις στήλες των εφημερίδων. Κάποιες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, έγραψαν ότι η κυβέρνηση Derby, που διαδέχτηκε για μικρό χρονικό διάστημα την κυβέρνηση Palmerston, διέπραξε μια «εσκεμμένη γκάφα», με σκοπό να απαξιώσει τον Gladstone και να τον απομακρύνει από τα πολιτικά δρώμενα, ενώ άλλες, κατηγορούσαν την κυβέρνηση, ότι διέπραξε προδοσία. Και βέβαια, προέκυπταν και μια σειρά από άλλα προβλήματα. Πώς θα μπορούσε ο Gladstone να διαπραγματευθεί όταν ο συνομιλητές του θα γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις του; Πώς θα αποδέχονταν οι ηγέτες των Επτανησίων μια τέτοια συμφωνία; Οι Ευρωπαίοι θα αντιδρούσαν έντονα, καθώς η Μ. Βρετανία αν δεν παραχωρούσε και την Κέρκυρα στην Ελλάδα, θα παραβίαζε τη Συνθήκη της Βιέννης, με την οποία δεν οριζόταν «ιδιοκτήτρια», απλά «προστάτιδα» των Επτανήσων.

Και πραγματικά, μετά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, η Ρωσία και η Γαλλία διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους Βρετανούς. Ο William Hudson Guernsay, ο «υποκλοπέας» των εγγράφων, διώχθηκε ποινικά και δικάστηκε στο κεντρικό ποινικό δικαστήριο, από τον βαρόνο Martin, όμως αθωώθηκε πανηγυρικά. Έτσι έληξε αυτή η, μάλλον άγνωστη στη χώρα μας, ιστορία που φαίνεται όμως ότι λειτούργησε ευεργετικά για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι Βρετανοί είχαν εκτεθεί ανεπανόρθωτα, οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις πίεζαν και οι Επτανήσιοι ηγέτες, ήταν προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετώπιζαν.

Πως άλλαξαν τα δεδομένα

Τα πράγματα άλλαξαν μετά την επιλογή του Γεωργίου ως Βασιλέως της Ελλάδας, ο οποίος έφτασε  στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1863. Τις διαπραγματεύσεις για τους όρους της παραχώρησης των Επτανήσων στην Ελλάδα, ανέλαβε ο νεαρός, 32 ετών τότε, Χαρίλαος Τρικούπης, αντιπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου τότε. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και οι όροι της Συνθήκης Παραχώρησης των Επτανήσων στην Ελλάδα, άλλαζαν συνεχώς. Τελικά, με τη Συνθήκη των Πέντε (2/11/1863), που τροποποιήθηκε σε κάποια σημεία στη συνέχεια, επιβλήθηκαν ουσιαστικά οι όροι που επιδίωκαν οι Μεγάλες Δυνάμεις. Ο Χαρίλαος Τρικούπης, επικρίθηκε από ορισμένους. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε, ότι επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με «μεγαθήρια…». Οι πλέον επώδυνοι όροι της Συνθήκης, ήταν η ουδετερότητα που επιβλήθηκε στην Κέρκυρα, τους Παξούς και τις γειτονικές νησίδες και η καταστροφή των φρουρίων της Κέρκυρας. Παρά τις αντιδράσεις των Κερκυραίων, το φρούριο της νησίδας Βίδο καταστράφηκε τελείως, όπως επίσης και τα φρούρια στους λόφους Αβράμη και Σαρόκκο. Γλίτωσαν όμως το Παλιό και το Νέο Φρούριο. Ο τελευταίος Βρετανός αρμοστής Στορκς, στις 21 Μαΐου 1864, παρέδωσε επίσημα τα Επτάνησα, στον Θρασύβουλο Ζαΐμη, απεσταλμένο του Γεώργιου Α’. Στα Επτάνησα, ανήκει και η Σάσων. Το ελληνικό κράτος, δεν άσκησε ουσιαστικά ποτέ κυριαρχία στο στρατηγικής σημασίας αυτό νησί στον Κόλπο της Αυλώνας. Και το 1914 (ακατ)ανοήτως, το παραχώρησε με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση Βενιζέλου, στην Αλβανία. Επρόκειτο για έναν σημαντικό λάθος του μεγάλου Κρητικού πολιτικού, που πιέστηκε από την Ιταλία και την Αυστροουγγαρία. Το λάθος του, το κατάλαβε μερικά χρόνια αργότερα, όταν ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα η Βόρεια Ήπειρος (και η Σάσων). Μόνο που τότε ήταν πολύ αργά…

 

Πότε έγινε επίσημη αργία η 21η Μαΐου για την Κέρκυρα

Με το 18/1956 Βασιλικό Διάταγμα καθιερώθηκε η 21η Μαΐου, ημέρα εορτασμού της επετείου Ενώσεως της Επτανήσου με την Ελλάδα, ως αργία για το Δημόσιο στην Κέρκυρα, ενώ με  Βασιλικό Διάταγμα στις 18.7.1957 η αργία έγινε καθολική (δηλαδή κλειστά όλα).

 

*Το αποκλειστικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται στο φύλλο κυκλοφορίας του Σαββάτου 22/04 της εφημερίδας «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ»

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!