Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Καρδάμης: Ελλείψει αθλητικών υποδομών  «μπλοκάρει» το κερκυραϊκό βόλεϊ 

Όταν μιλάμε για το κερκυραϊκό βόλεϊ, τότε η σκέψη οδηγείται στον Σπύρο Καρδάμη.

Είναι ο άνθρωπος, που ψυχή τε και σώματι έχει αφοσιωθεί στο άθλημα και εν πολλοίς το κρατάει ακόμα ζωντανό στην Κέρκυρα. Ο ίδιος ξεκίνησε να ασχολείται με το βόλεϊ εδώ και 42 χρόνια. Αρχικά ως αθλητής και στη συνέχεια από το 1992  ως ιδρυτής του τμήματος βόλεϊ της Βολίδας Κάτω Γαρούνα, όπου εξακολουθεί να είναι έφορος και τεχνικός σύμβουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα σήμερα μόλις δύο αθλητικά σωματεία εκπροσωπούν το κερκυραϊκό βόλεϊ στα περιφερειακά πρωταθλήματα, η Βολίδα σε Άνδρες, Γυναίκες, Κορασίδες και Παγκορασίδες και ο ΑΣΚ Θινάλι στις γυναικείες  κατηγορίες.

Ο «volley man» Σπύρος Καρδάμης, μίλησε στην «ΚΣ» για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, εξ αιτίας της διακοπής των δραστηριοτήτων τους. Επισήμανε τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη του βόλεϊ στην Κέρκυρα, η οποία στερείται αθλητικών υποδομών. Αναφέρθηκε στην Βολίδα, το τμήμα βόλεϊ της οποίας οσονούπω θα πληροί τις προϋποθέσεις εγγραφής στο Αθλητικό Μητρώο της ΓΓΑ. Και τέλος εύχεται «Να βγούμε υγιείς από τη σημερινή λαίλαπα και να επιστρέψει η ζωή μας στην προ της πανδημίας κανονικότητα».

Πάνω που ζεσταθήκαμε…ήρθε «παγωνιά» 

Για το  lockdown, που άλλαξε τον τρόπο ζωής όλων μας, μίλησε ο Σπύρος Καρδάμης. Συνηθισμένος   να βρίσκεται στο κλειστό γήπεδο του ΕΑΚΚ είτε για τις προπονήσεις των αθλητών και αθλητριών της Βολίδας, είτε για ζώντας τους αγώνες πρωταθλημάτων, τώρα βρίσκεται «έξω από τα νερά του». Και όπως λέει «πάνω, που είχαμε πάρει μία σειρά και ξεκινήσαμε την προετοιμασία  τόσο στους Άνδρες, κυρίως, όμως με την Γυναικεία ομάδα το ρόστερ της οποίας είχε ενισχυθεί προκειμένου να κάνουμε  δυναμική παρουσία στο πρωτάθλημα Β Εθνικής ΕΣΠΕΔΕ, ήρθε η πανδημία και πάγωσε τα πάντα». Ο ίδιος μας είπε ότι «Υπό κανονικές συνθήκες στις 13 Νοεμβρίου, επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα Β Εθνικής ΕΣΠΕΔΕ Ανδρών.

Ενώ για το Γυναικείο η ΕΣΠΕΔΕ δεν πρόλαβε να κάνει ούτε την κλήρωση. Ωστόσο, όπως πάνε τα πράγματα και όσο κυλάει ο χρόνος, κανένας δεν γνωρίζει εάν και πότε θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα φέτος».

Και επισημαίνει : «Η κατάσταση για τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι δύσκολη. Για παράδειγμα εμείς ήδη έχουμε κάνει κάποια έξοδα, όπως τα παράβολα συμμετοχής τεσσάρων ομάδων,Ανδρών-Γυναικών-Κορασίδων-Παγκορασίδων στα πρωταθλήματα ΕΣΠΕΔΕ. Τα παράβολα ανανέωσης των δελτίων κ.α Ενώ, από την άλλη πλευρά έχουν στερέψει τα έσοδα. Κι αν εμείς μπορούμε κουτσά-στραβά να τα φέρουμε βόλτα, τι γίνεται με όλα τα άλλα σωματεία»

Στο «κόκκινο» οι αθλητικές δράσεις στους κλειστούς χώρους 

Ο έμπειρος τεχνικός σύμβουλος της Βολίδας υπογραμμίζει «την ιδιαιτερότητα του αθλήματος, αφού οι δραστηριότητες του (αγώνες πρωταθλημάτων-προπονήσεις) γίνονται σε κλειστά γήπεδα. Τα οποία ως γνωστό είναι τα πρώτα, που έκλεισαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Αλλά και όταν ακόμα το περασμένο καλοκαίρι, έγινε άρση των μέτρων, εν τούτοις ο φόβος των γονέων κυρίως των μικρών αθλητών, απέτρεπε  την συμμετοχή τους στα τμήματα Ακαδημιών. Γεγονός, που δυσχεραίνει την ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά και την κανονική λειτουργία του σωματείου, το οποίο στηρίζεται στις υποδομές του».

Το κερκυραϊκό βόλεϊ «σκοντάφτει» στην έλλειψη υποδομών 

Η έλλειψη αθλητικών υποδομών είναι η βασική αιτία, για την στασιμότητα του κερκυραϊκού βόλεϊ, σύμφωνα με τον Σπύρο Καρδάμη. Όπως υποστηρίζει: «Δυστυχώς εάν εξαιρέσει κανείς το ΕΑΚΚ και πρόσφατα το Ναυσιθόειο, κλειστοί χώροι άθλησης δεν υπάρχουν στο νησί. Και ως εκ τούτου, το βόλεϊ δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Η Κέρκυρα διαθέτει έμψυχο αθλητικό δυναμικό και δεν είναι τυχαίο, ότι αρκετοί αθλητές & αθλήτριες μας, έχουν πάρει μεταγραφές και αγωνίζονται σε πολλές ομάδες ανώτερων πρωταθλημάτων σε άλλες περιοχές της χώρας. Ενώ, μένοντας στην Κέρκυρα δεν έχουν μέλλον. Που να προπονηθούν. Οι δικές μας ομάδες με τρεις προπονήσεις την εβδομάδα, τι τύχη μπορούν να έχουν στα περιφερειακά πρωταθλήματα;». Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι «το άθλημα είναι πολυδάπανο για ένα νησιωτικό ερασιτεχνικό σωματείο, που καλείται να πληρώσει έξοδα διαιτησίας, μετακινήσεις, προπονητές κ.α, ενώ έσοδα δεν υπάρχουν. Σκεφτείτε ότι για την Βολίδα, όλα αυτά τα έξοδα είναι επί τέσσερα, αφού τόσες είναι οι ομάδες μας, που συμμετέχουν στα περιφερειακά πρωταθλήματα. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι και η έλλειψη κερκυραίων διαιτητών βόλεϊ, γεγονός, που θα μείωνε τα έξοδά μας στους εντός έδρας αγώνες».

Προ των πυλών η εγγραφή στο Αθλητικό Μητρώο 

Ως γνωστό, μόνο  τα εγγεγραμμένα σωματεία στο Αθλητικό Μητρώο θα μπορούν  να τύχουν κρατικής επιχορήγησης, να κάνουν χρήση τόσο των εγκαταστάσεων της ΓΓΑ όσο και των δημοτικών εγκαταστάσεων και μόνον αυτά νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στις εκλογές των Ομοσπονδιών. Όπως μας ενημερώνει ο Σπύρος Καρδάμης «Η Βολίδα έχει ήδη κάνει την αίτηση εγγραφής, ωστόσο όπως μας ενημέρωσε η ΓΓΑ υπήρχαν τρεις γραφειοκρατικές ελλείψεις ( επικύρωση από την Περιφέρεια των οικονομικών ισολογισμών, βεβαίωση από το Πρωτοδικείο περί μη ύπαρξης ενστάσεων στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης και βεβαίωση αμοιβών των προπονητών). Οι τρεις αυτές εκκρεμότητες τακτοποιούνται από τον πρόεδρο Σπύρο Μέριανο και εντός των ημερών θα σταλούν στην ΓΓΑ, ώστε να επικυρωθεί η εγγραφή μας στο Μητρώο». 

Να βγούμε υγιείς & να επιστρέψει η κανονικότητα 

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο Σπύρος Καρδάμης ευχήθηκε «Να βγούμε υγιείς από την πανδημία γρήγορα, ώστε να επιστρέψει η ζωή μας στην κανονικότητα». 

Ο Σπύρος Καρδάμης 

Γεννήθηκε το 1957 στην Κέρκυρα. Σε ηλικία 21 ετών ασχολήθηκε με το βόλεϊ και υπήρξε αθλητής στις ομάδες του Φαίακα, του Κερκυραϊκού και του Κεραυνού Ποταμού. Το 1992 ίδρυσε το τμήμα βόλεϊ της Βολίδας και από τότε μέχρι σήμερα μετέχει στα διοικητικά συμβούλια ως έφορος. Παράλληλα βοηθάει και ως τεχνικός σύμβουλος στις ομάδες της Βολίδας, η οποία λειτουργεί τμήματα Ανδρών-Γυναικών-Κορασίδων-Παγκορασίδων καθώς και Υποδομών. 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!