Quantcast
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Κερκυραίων Ιστορία: Ανδρέας Ιδρωμένος

 

Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης*

Ο Ανδρέας Ιδρωμένος γεννήθηκε στην Πάργα το 1764 και ήταν ιερέας, καθηγητής και λόγιος της εποχής. Οι μόνες πληροφορίες οι οποίες υπάρχουν για την εκπαίδευση την οποίαν έλαβε ήταν ότι μαθήτευσε στον δάσκαλο Ακάκιο Δεσύλα. Αρχικά, χειροτονήθηκε ιερέας σε ηλικία είκοσι επτά ετών (1791). Την ίδια περίοδο μελετούσε τα κείμενα αρχαίων φιλοσόφων. Εν συνεχεία, διορίστηκε ως αρχειοφύλακας και αργότερα ως διευθυντής του σχολείου της Πάργας. Στενός του συνεργάτης, υπήρξε ο Χριστόφορος Περραίβος. Οι δύο τους αναδείχθηκαν οι κυριότεροι πολιτικοί σύμβουλοι των κατοίκων της Πάργας και του Σουλίου, στον αγώνα κατά του Αλή Πασά. Ο Ανδρέας Ιδρωμένος, αφού προσκλήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, κατέφθασε στην Κέρκυρα στα 1804. Επτά χρόνια πρωτύτερα, όταν η Κέρκυρα είχε καταληφθεί από τους Γάλλους, ο Ιδρωμένος είχε λάβει την πρωτοβουλία να παρακαλέσει χωρίς επιτυχία τον Ναπολέοντα να συμπεριλάβει υπό την κυριαρχία του και την Πάργα. Στην Κέρκυρα αφού ήλθε, ανέλαβε διευθυντής του Ελληνικού Φροντιστηρίου και επιπλέον ενεγράφη στην Ιόνιο Ακαδημία αλλά και στην Βιβλική Ακαδημία. Απεβίωσε στις 27 Ιανουαρίου 1843 στην Κέρκυρα. Τιμήθηκε ως επίτιμος καθηγητής της Ιονίου Ακαδημίας. 

 

Πηγές: Λουκιανού Ζαμίτ, «Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου – 19ου αιώνα», Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012, Kapodistrias Info (https://www.kapodistrias.info/idromenos-andreas), Corfuland (https://www.corfuland.gr/el/diafora/kerkyra/andreas-idromenos-logios-istorikos-kai-biografos-toy-ioanni-kapodistria.html)

 

*Είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Κερκυραίων Ιστορία» – Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!