Quantcast
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Κερκυραίων Ιστορία: Γεράσιμος Μαρκοράς

Επιμέλεια: Κακαβάκης Βασίλειος*

 

Ο Γεράσιμος Μαρκοράς γεννήθηκε στην Κέρκυρα εν έτη 1826 και ήταν ένας εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών. Κατάγονταν, από την γνωστή Κερκυραϊκή αρχοντική οικογένεια των Μαρκορά. Ήταν γιός του Γεωργίου Μαρκορά, εισαγγελέα, ο οποίος όταν γεννήθηκε ο Γεράσιμος, υπηρετούσε στην Κεφαλονιά. Ο πατέρας του επίσης, εκλέχθηκε βουλευτής αμέσως μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Ο Γεράσιμος Μαρκοράς, μαθήτευσε στο Κερκυραϊκό Γυμνάσιο και αφού αποφοίτησε κατά το έτος 1849, μετέβη στην Παβία της Ιταλίας μαζί με τον αδελφό του Σπύρο, ώστε να σπουδάσουν νομική, αλλά λόγω του θανάτου του αδελφού του, επέστρεψε στην Κέρκυρα και το πτυχίο του, του δόθηκε το έτος 1852. Ο Μαρκοράς, δεν εργάστηκε επάνω στον τομέα της επιστήμης του.

“Η μάνα” γνωστό ποίημα του Μαρκορά

Ο Γεράσιμος Μαρκοράς, γνώρισε τον Διονύσιο Σολωμό μέσω του πατέρα του, από τον οποίον επηρεάστηκε, αλλά και έμαθε αρκετά. Το ποιητικό έργο του Μαρκορά βρίσκεται σε δύο συλλογές στα Ποιητικά Έργα (1890) και στα Μικρά Ταξίδια (1899). Το μεταφραστικό του έργο διαθέτει αποσπάσματα του Ομήρου και του Δάντη.

Ο Μαρκοράς, παντρεύτηκε την Αικατερίνη Δουσμάνη (απόγονο της γνωστής αρχοντικής

Το γραφείο του και κάποια προσωπικά του αντικείμενα

Κερκυραϊκής οικογένειας Δουσμάνη), η οποία απεβίωσε από φυματίωση το 1870. Απέκτησε έναν γιό, τον Ευστάθιο Μαρκορά, οποίος ασχολήθηκε με την γεωργική περιουσία της οικογένειας. Ο Γεράσιμος Μαρκοράς απεβίωσε στις 28 Αυγούστου 1911 σε ηλικία 85 ετών. 

 

 

Πηγή: Ιδιωτικό αρχείο οικογένειας Μαρκορά, Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου – 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012

 

*Υπεύθυνος της ιστοσελίδας Κερκυραίων Ιστορία – Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»

**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο κυκλοφορίας της εφημερίδας «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ» την Τετάρτη 24/11

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!