Quantcast
ΑΛΙ-ΘΙΝΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΠΑΣΧΑ. Αντίσταση Πατριώτες!

Η Ορθοδοξία και οι μπότηδες. Το Bυζάντιο και ο Faccio. Οι εκκλησιαστικοί ύμνοι και τα damaschi. Ο Άγιος και το Duomo. Όλα τούτα δεν είναι απλές συναντήσεις, είναι κοσμογονία ενός σύντομου σπουδαίου κόσμου που ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων και ζει ως την Κυριακή του Πάσχα σε μια γη της Μεσογείου που κρατιέται με πορφυρές κορδέλες δεμένη στην Ανατολή και τραγουδά όπερα

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

όξω φωνή βαστώντας μέσα της τη Δύση. Στη γη της Κέρκυρας η Μεγάλη Εβδομάδα είναι από μόνη της ένας κόσμος, ένα σενάριο θαυμαστό. Σκηνογραφία η πόλη – Μνημείο, σκηνοθεσία ο πολιτισμός, μουσική η λόγια, θεατές όλη η Ελλάδα.
Η μαγεία του κερκυραϊκού Πάσχα δεν γεννήθηκε τυχαία ή σε μια νύχτα, εξ’ ου και η μεγάλη της απήχηση και διάρκεια. Δημιουργήθηκε κυρίως από την αυξημένη ικανότητα του κερκυραϊκού πληθυσμού να αφομοιώνει τις έξωθεν επιρροές. Οι επιρροές αυτές, βασικά δυτικοευρωπαϊκές, μαζί με τη σταθερή αξία της ορθοδοξίας, παρέδωσαν στον 20ο αιώνα, το απαράμιλλο Κερκυραϊκό Πάσχα.
Η ίδια όμως ικανότητα αφομοίωσης και δεκτικότητας που διακρίνει τον πληθυσμό, στο πέρασμα του χρόνου, ενέχει την επικίνδυνη παγίδα, η οποία έχει θέσει τα τελευταία χρόνια το κερκυραϊκό Πάσχα εν κινδύνω. Στοιχεία εμπορικά, πρακτικές πανηγυριώτικες, συμπεριφορές νεοπλουτίστικες και εικόνες ευτέλειας απειλούν την μοναδικότητα των ημερών.
Οι δυο μέρες της κορύφωσης της τελετουργίας μοιάζουν πια να προκαλούν ασφυξία στην πόλη και τους κατοίκους. Αφενός η Μεγάλη Παρασκευή της περιφοράς του Επιταφίου από τις ενορίες της πόλης έχει μετατραπεί σε μια εναγώνια διαδικασία που προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο πεζών στα ταπεινά καντούνια της κομψής Παλιάς Πόλης. Αφετέρου, το Μέγα Σάββατο, αρχίζει να μιμείται αμερικανικό show με τους όγκους και την πολυχρωμία των μπότηδων, με τον υπερβολικό θόρυβο και με την εξασφάλιση για όσα-όσα της πρώτης θέσης στην “πλατεία ληστών”! (ο ληστής, του ληστή…). Το γενικότερο αισθητικό γίγνεσθαι των δίπατων λεωφορείων, των τρενακίων, και των ακαλαίσθητων και ανεξέλεγκτων μικροπωλητών έχει άλλωστε προλειάνει το έδαφος για το φασαριόζικο show του Μεγάλου Σαββάτου.
Αντίσταση λοιπόν πατριώτες! Αντίσταση στην κακή έκδοση της νεοελληνικής αισθητικής. Αντίσταση στην αλλοίωση. Αντίσταση στην ποσότητα που σκοτώνει την ποιότητα του Πάσχα μας.
Αντίσταση όχι από πολιτισμικό σνομπισμό, ούτε επειδή δεν έχουμε ανάγκη την εισροή επισκεπτών που αγαπούν το κερκυραϊκό Πάσχα. Αντίσταση για να το σώσουμε από την μετάλλαξή του σε ένα εορταστικό διήμερο που σε λίγα χρόνια θα θυμίζει μόνον αμυδρά το θαυμαστό σενάριο που η Ανατολή με τη Δύση κέντησαν σε τούτη την ευλογημένη γη, τις άγιες μέρες της σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού.
Αντίσταση στο όνομα του ό, τι σημαίνει Πολιτισμική Ταυτότητα, γενικώς Ταυτότητα και Αυτοσεβασμός! Αντίσταση από αγάπη!

(δημοσιεύθηκε στο φύλλο 24ης-4-2019 της Κ.Σ.)

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!