Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η αποκατάσταση του διατηρητέου πρώην 6ου Δημοτικού Σχολείου είναι ευθύνη της ΠΙΝ, λέει η Μενδώνη

Eρώτηση με αντικείμενο τον κίνδυνο κατάρρευσης του παλαιού 6ου Δημοτικού Σχολείου στη Γαρίτσα, κατέθεσε ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης”, Κυριάκος Βελόπουλος τον Νοέμβριο του 2022 απευθυνόμενος στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απάντηση ήρθε από την υπουργό Λ. Μενδώνη, που αναφέρει μεταξύ των άλλων, πως η ευθύνη ανάδειξης και αποκατάστασης του διατηρητέου αυτού κτιρίου είναι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

 

Τι είχε ρωτήσει ο Βελόπουλος:

 

“Κυρία Υπουργέ,

 

την οδό Μητροπολίτου Αθανασίου 15, στην περιοχή της Γαρίτσας Κέρκυρας, μοναδικό δείγμα αρχοντικού (πρώην 6ο Δημοτικό Σχολείο Γαρίτσας) σταδιακά καταρρέει. Πρόκειται για ένα κτήριο με νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία στις όψεις, με χρόνο κατασκευής το 1900-1903 και χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Από το 1946 ως το 1992 στεγάστηκε εκεί το εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής Γαρίτσας – Ανεμόμυλου. Μετέπειτα και μέχρι το 1995 στο κτήριο στεγάστηκε και Γυμνάσιο. Οι επί δεκαετίες στημένες σκαλωσιές πια καταδεικνύουν ότι υπήρξε εποχή που κάποιοι τοπικοί παράγοντες επέδειξαν προσποιητό ενδιαφέρον να το συντηρήσουν και ίσως να το αναδείξουν και αξιοποιήσουν. Έκτοτε όμως εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια, αφού πια ακόμη και οι σκαλωσιές οξειδώνονται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως προβείτε στις ανάλογες ενέργειες, ώστε το πρώην 6ο Δημοτικό Σχολείο Γαρίτσας Κέρκυρας να επανέλθει αισθητικά στην πρότερή του όψη και κατ΄ επέκταση να αξιοποιηθεί καταλλήλως δεδομένης της ιστορικότητάς του;”

 

Η απάντηση της υπουργού Λ. Μενδώνη

 

Φ.: 65

ΥΠΠΟΑ 12/12/2022

Α. Π.: 579061

Απάντηση στο έγγραφο:

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 1018/23.11.2022 Ερώτηση με θέμα: «Εμβληματικό κτήριο της Κερκυραϊκής Αρχιτεκτονικής καταρρέει»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 1018/23.11.2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. ΚυριάκουΒελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σαςγνωρίζουμε τα εξής:

Το κτήριο 6ου Δημοτικού Σχολείου, επί της οδού Μητροπολίτου Αθανασίου 15 στην Κέρκυρα, έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο από το ΥΠΠΟΑ, μαζί με 46 ακόμη κτήρια της πόλης της Κέρκυρας.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1529/27033, ΦΕΚ 540/Β/1995-06-21, το εν θέματι κτήριο χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης με ζώνη προστασίαςστα όρια της ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένου του μανδρότοιχου, γιατί αποτελεί μοναδικό δείγμααρχοντικού στη Γαρίτσα, με νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία στις όψεις, σημαντικό για την εξέλιξη τηςπολεοδομίας της πόλης».

Επιπροσθέτως, το κτήριο χωροθετείται εντός του οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου τηςπαλαιάς πόλης της Κέρκυρας, σύμφωνα με την Υ.Α. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ52/ 43496/1384, ΦΕΚ178/ΑΑΠ/2012-05-15 και ΦΕΚ 289/ΑΑΠ/2012-09-13.

Το έτος 2002, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,στην οποία ανήκει το κτήριο, με θέμα την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου, με τη συμμετοχήστελεχών της Περιφέρειας και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας (τέως 6η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων) για την μετατροπή του σε «Βαλκανικό Παρατηρητήριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό». Με την αρ. πρωτ.ΥΠΠΟ/31663/ΔΠΚΑΝΜ/947/6-6-2003 Απόφαση της Δ/νσης Πολιτιστικών Κτηρίων και ΑναστήλωσηςΝεώτερων Μνημείων, εγκρίθηκε η «Εκτέλεση εργασιών Μετατροπή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, σε Βαλκανικό Παρατηρητήριο, για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, απολογιστικά και μεαυτεπιστασία από την 6η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (Ιωάννινα)», με προϋπολογισμό 73.367,57€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η ανωτέρω Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, από το καλοκαίρι του 2003 έως και τον Ιούνιο του 2004 εκτέλεσε το μεγαλύτερο ποσοστότων εργασιών αποκατάστασης στο κτήριο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. Οι εργασίες έπαυσανστα τέλη Ιουνίου του 2004, λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 2 του ν. 4858/2021 «ο κύριος ή ο νομέας μνημείου, υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης μνημείου χωρίςυπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας», το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δύνανται να συμβάλλουν στηνυλοποίηση του έργου, εφόσον διατεθούν ανάλογες πιστώσεις από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η Υπουργός Πολιτισμού καιΑθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

 

 

 

 

 

Εσωτερική Διανομή:

  1. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού
  2. ΓΔΑΜΤΕ
  3. ΔΠΑΝΣΜ
  4. ΥΝΜΤΕ Ηπείρου
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!