Σωστή διατροφή για Χασιμότο
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει το θυρεοειδή αδένα.
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, τη ρύθμιση των ορμονών και τη θερμοκρασία του σώματος.
Όταν ένα άτομο έχει Hashimoto, ο θυρεοειδής του έχει χρόνια φλεγμονή και δεν λειτουργεί όπως ένας υγιής θυρεοειδής. Συχνά επιβραδύνει ή και σταματά την παραγωγή βασικών ορμονών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα, απώλεια μαλλιών, κόπωση, δυσκοιλιότητα και ευαισθησία στο κρύο.
Υπάρχουν πολλά κλινικά στοιχεία τα οποία έδειξαν ότι συγκεκριμένες δίαιτες βοήθησαν άτομα με Hasimoto.
Ποιές είναι;
* Διατροφή χωρίς γλουτένη
* Διατροφή χωρίς ζάχαρη
* Παλαιολιθική δίαιτα, γνωστή και ως δίαιτα paleo
* Διατροφή χωρίς σιτηρά
* Διατροφή χωρίς γαλακτομικά
* Διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Τα θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου του Hashimoto είναι:
Ιώδιο . Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την σύνθεση της θυροξίνης (Τ4) και της τριιωδοθυρονίνης (Τ3). Τόσο η ανεπαρκής όσο και η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Χαμηλές συγκεντρώσεις ιωδίου στο αίμα προκαλούν βρογχοκήλη ενώ υψηλές δόσεις ιωδίου είναι πιθανόν να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο.
Κύριες πηγές ιωδίου είναι:
* το θαλασσινό αλάτι * το ιωδιωμένο αλάτι * τα ψάρια & τα θαλασσινά * φυτικά τρόφιμα που έχουν καλλιεργηθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές
Συστήνεται λοιπόν, να αποφεύγεται η υπερβολική λήψη ιωδίου σε άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Σελήνιο: Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη σεληνίου από την διατροφή σας καταναλώνοντας τρόφιμα όπως:
* καρύδια * ζωικά προϊόντα,κρέας, πουλερικά * ψάρια και θαλασσινά * αβγά * σπόροι Chia * ηλιόσποροι * μανιτάρια
Ψευδάργυρος: Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου στα τρόφιμα είναι οι εξής:
* Θαλασσινά/Όστρακα * Κρέας * Κοτόπουλο * Όσπρια * Γαλακτοκομικά * Αυγά * Δημητριακά και σπόροι
H βιταμίνη D:
* Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθεση της βιταμίνης D3, ενώ φυσικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι: * ο κρόκος των αυγών * το συκώτι * τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός * μουρουνέλαιο * ενισχυμένο γάλα * μανιτάρια
Σίδηρος : * Κόκκινο κρέας, χοιρινό κρέας και πουλερικά * Συκώτι * Θαλασσινά * Όσπρια * Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι * Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα * Εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά
Βιταμίνη Β12 : * τα οστρακοειδή * Ψάρια * Κρέας, πουλερικά * Γαλακτοκομικά * Αυγά
Συμπερασματικά
H υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto όπως τη μείωση της κόπωσης και των μυϊκών πόνων, την μείωση του στρες και την βελτίωση της διάθεσης αλλά και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Το διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας και ψάρια. Αποφύγετε τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, το λευκό αλεύρι αλλά και τη ζάχαρη, αφού σε πολλές έρευνες έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων.
*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12 Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235
__________________________________________________________________________
Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook