Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα χωρίς .. «παρενέργειες»

Το Πάσχα πέρασε, μαζί και οι διατροφικές κραιπάλες  και οι περισσότεροι από’μας ήδη νιώθουμε την ανάγκη να «αποτοξινώσουμε» τον οργανισμό μας.

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

 Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού και ποτού, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και φαγητών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος και η υπερκατανάλωση γλυκών, σίγουρα έχουν δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στο στομάχι μας αλλά και στη ζυγαριά μας..

Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και αυξάνει την αποβολή των τοξινών, κυρίως από το συκώτι και τα νεφρά.

 Όσο πιο καθαρό είναι το σώμα μας από τοξίνες, τόσο πιο εύκολο είναι να ελέγχουμε την υγεία και το βάρος μας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ο διακαής πόθος για γρήγορη επίτευξη του ιδανικού βάρους πολλές φορές οδηγεί στην υιοθέτηση αυστηρών και ανορθόδοξων διατροφικών συμπεριφορών που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα με την απότομη απώλεια βάρους που προκύπτουν από διαφόρων ειδών δίαιτες, συνήθως ακολουθούνται από γρήγορη επανάκτηση του βάρους. 

Εξαιρετικά μεγάλη προσοχή χρειάζεται από άτομα με προβλήματα υγείας, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχές των ηλεκτρολυτών, υπόταση ή υπέρταση, ή όσους λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Γι’αυτό καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε το οποιοδήποτε πρόγραμμα, να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Βασικές αρχές διατροφής για σωστή αποτοξίνωση:

Τι να αποφύγουμε:

Aλκοόλ

Zάχαρη

Aλάτι

Κόκκινο κρέας

Eπεξεργασμένα τρόφιμα & junk food 

Τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένο λίπος

Κάπνισμα

 

Τι να προτιμήσουμε:

  1. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες. Προτιμάμε εσπεριδοειδή, μπρόκολο, φράουλες,  ντομάτες, κόκκινα φρούτα και μούρα.
  2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: το σύνολο των αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που περιέχουν τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος.
  3. Σκόρδο: Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των ηπατικών ενζύμων και άρα στη διαδικασία της αποτοξίνωσης.
  4. Παντζάρια: βοηθούν το συκώτι να μεταβολίσει τα λιπαρά και τον οργανισμό γενικότερα να απαλλαγεί από τις τοξίνες του
  5. Η αγκινάρα:  με ηπατοπροστατευτική, αντι-δυσλιπιδαιμική, αντιαρτηριοσκληρωτική δράση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αποτοξινωτική δράση, χάρη στην ισχυρή διουρητική δράση τους.
  6. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο: Μπανάνα, πορτοκάλι, πατάτα, ξηροί καρποί, δαμάσκηνα, μπανάνα, πατάτες βραστές, ντομάτα, πιπεριές πράσινες ωμές, φασόλια. Μειώνουν την κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας τη διούρηση και αποβάλλοντας τις τοξίνες από τον οργανισμό.
  7. Τρόφιμα ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και ευνοούν την καλή λειτουργία του εντέρου.
  8. Γιαούρτι: είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που επιδρούν θετικά στο πεπτικό σύστημα
  9. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, πολύτιμα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
  10. Νερό: ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών όπου ενισχύουν τις καύσεις και συμμετέχουν στην αποβολή τοξινών μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης.

Φτιάξτε ροφήματα που θα σας βοηθήσουν, όπως νερό με λεμόνι και τζίντζερ,  αγγούρι λεμόνι και μέντα, πράσινο τσάι ή ακόμα πειραματιστείτε δοκιμάζοντας πράσινα ροφήματα από φυλλώδη λαχανικά και φρούτα!

Τέλος, προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας κάποια μορφή άσκησης.

 Ακολουθώντας τα παραπάνω και επιλέγοντας έστω μια ήπια άσκηση (περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, αερόβια άσκηση κλπ), βοηθάμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί πιο γρήγορα και να αποκτήσει ενέργεια και ευεξία.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!