Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ιδέες για νόστιμες και θρεπτικές σούπες

Η λέξη σούπα προέρχεται από το γαλλικό soup που έχει σαν ρίζα το λατινικό suppa που σημαίνει ψωμί βουτηγμένο σε ζουμί.

ΜΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ

Η πρώτη «επίσημη» συνταγή σούπας δημοσιεύτηκε το 1772, σε ένα αμερικανικό εγχειρίδιο μαγειρικής και περιείχε οδηγίες για πατατόσουπα. Από τότε μέχρι σήμερα οι σούπες αποτελούν δημοφιλές πιάτο στον δυτικό κόσμο και δη στις Η.Π.Α. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν πρόκειται για δημοφιλές φαγητό, παρά μόνο τις κρύες μέρες του Χειμώνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, οι σούπες αποτελούν εξαιρετική διατροφική επιλογή για την σιλουέτα μας, καθώς βοηθούν στην απώλεια ή την συντήρηση υγιούς βάρους.

Οι σούπες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσθέσουμε λαχανικά, όσπρια και προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Επιπλέον, είναι από τα πιο οικονομικά φαγητά, ενώ η προετοιμασία τους είναι πολύ γρήγορη. Για ακόμα πιο διαιτητικό αποτέλεσμα μπορούμε να αποφύγουμε να προσθέτουμε λάδι στις σούπες μας ή να το περιορίσουμε στην μια κουταλιά ανά μερίδα.

Το καλύτερο είναι ναι αποφεύγουμε την κατανάλωση από συσκευασμένες σούπες, οι οποίες μπορεί να περιέχουν πολλά λιπαρά, θερμίδες και νάτριο και να ετοιμάζουμε μόνοι μας σούπες, στις οποίες, μεταξύ άλλων, μπορούμε να προσθέτουμε πιπέρι, βασιλικό, άνηθο, ρίγανη, σκόρδο, δενδρολίβανο, θυμάρι, μάραθο, ginger και πάπρικα, αλλά και λευκό κρασί, μπαλσάμικο και μουστάρδα, που ταιριάζουν σε λαχανικά και κρεατικά.

Για να φτιάξετε μια σούπααρχικά καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Τα ρίχνετε σε μία κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και προσθέτετε λίγο αλάτι και μπαχαρικά της επιλογής σας. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Τα σουρώνετε και τα πολτοποιείτε στο multi μαζί με δύο κουταλιές της σούπας από τον ζωμό των λαχανικών.

Αδειάζετε τον υπόλοιπο ζωμό όπου έβρασαν τα λαχανικά από την κατσαρόλα και στην θέση του βάζουμε τον πολτό των λαχανικών, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε πιπέρι, κρόκο Κοζάνης, λίγο ακόμα αλάτι και σιγά-σιγά μια φυτική κρέμα ή κατσικίσιο γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να ζεσταθεί καλά. Όταν είναι έτοιμη, τρίβετε το κάποιο τυρί ή προσθέτουμε κάποιο κρίθινο παξιμάδι και σερβίρετε.

Ιδέες για νόστιμες και θρεπτικές σούπες

Σούπα από κάστανα

Βελουτέ σούπα από μπρόκολο ή κουνουπίδι

Μοσχορόσουπα

Χυλωμένη φασολάδα

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με γιαούρτι και κρουτόν

Καροτόσουπα με τζίντζερ

Σπιτική ψαρόσουπα

 

*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 15ης-10-2022 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!