Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διατροφή για γερά οστά

Η οστεοπόρωση πλήττει παγκοσμίως εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως άνω των 50 ετών. Κλειδί για την πρόληψή της είναι η ισορροπημένη καθημερινή διατροφή, ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη «δημιουργία και συντήρηση» των οστών μας.

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο. Αν σας αρέσουν, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να λάβετε σε καθημερινή βάση το ασβέστιο που χρειάζεστε. Το γάλα με χαμηλά λιπαρά, όπως και το γιαούρτι αλλά και το τυρί είναι μερικές καλές επιλογές. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες ασβεστίου από τις τροφές καθημερινά. Αν ο οργανισμός σας δεν πάρει τις ποσότητες που χρειάζεται κάθε μέρα θα απορροφήσει ασβέστιο από τα οστά σας.
Μερικοί άνθρωποι έχουν υπολακτασία (δυσανεξία στη λακτόζη), λόγω συγγενούς έλλειψης ενός ένζυμου που ονομάζεται λακτάση. Τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπάρχουν πλέον στην αγορά προϊόντα απαλλαγμένα ή μειωμένα σε λακτόζη.
Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για την οστική σας υγεία. Το γάλα που αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ πιθανώς να είναι εμπλουτισμένο με τη βιταμίνη του ήλιου. Ενημερωθείτε σχετικά από την ετικέτα του προϊόντος. Επίσης, ορισμένα γαλακτοκομικά, αλλά όχι όλα, μπορεί να είναι τεχνητά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
Ο σολομός και οι σαρδέλες είναι καλές τροφές για να λάβετε ασβέστιο. Επίσης, οι γαρίδες περιέχουν αρκετή ποσότητα. Γενικά, τα λιπαρά ψάρια περιέχουν αρκετό ασβέστιο καθώς και βιταμίνη D. Τέτοια είναι εκτός από τα προαναφερθέντα, ο τόνος, η πέστροφα και ο ξιφίας.
Ακόμα, το ασβέστιο και η βιταμίνη D προστίθενται με τεχνητό τρόπο σε τροφές που φυσιολογικά περιέχουν μικρότερες ποσότητες από αυτά τα συστατικά, αλλά είναι ευρείας κατανάλωσης από το μέσο νοικοκυριό. Εμπλουτισμένα προϊόντα μπορεί να είναι συνήθως χυμοί, γάλα, προϊόντα σόγιας και ρυζιού, δημητριακά, ψωμί, γλυκά και διάφορα σνακ. Ενημερωθείτε σχετικά από την ετικέτα του προϊόντος.
Οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα ρεβίθια, το σπανάκι, το αβοκάντο, το τυρί, το ψωμί ολικής άλεσης και η σοκολάτα έχουν κάτι κοινό: περιέχουν μαγνήσιο το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών.Το μαγνήσιο χρειάζεται γιατί πρώτον τα οστά περιέχουν μαγνήσιο και δεύτερον επειδή αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή. Επίσης επιδρά σε δύο ορμόνες που ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα, την παραθυρεοειδή ορμόνη και την καλσιτονίνη. Η παραθυρεοειδής ορμόνης διεγείρει την απελευθέρωση του ασβεστίου από τα κόκαλα και η καλσιτονίνη έχει την αντίθετη δράση. Κατά μία θεωρία το πολύ ασβέστιο στη διατροφή μπορεί να κάνει κακό στα οστά όταν υπάρχει ανεπάρκεια μαγνησίου, αυτό όμως δεν είναι ακόμα αποδεδειγμένο.
Για να έχουμε γερά οστά λοιπόν η σωστή διατροφή και η ενημέρωση παίζουν καθοριστικό ρόλο.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!